За кои растения утайката е стимулант и на кои вреди
В последните години повторното използване на материали придоби широка популярност. Търсят се всевъзможни начини да се вдъхне нов живот на вече употребените в ежедневието суровини.
Например, все някога почитателите на кафето са били навестявани от мисълта “Прилича на пръст, сигурно няма да навреди, ако го смеся с нея”.
И това е така. Всеки любител градинар може да използва утайката от кафе в машината, джезвето или капсулите, стига да разбере свойствата ѝ и как да я употребява правилно.
Можете да използвате утайката за: рози, боровинки, азалии, моркови, репички, рододендрони, хортензии, зеле, лилии и момини сълзи.
Не използвайте върху разсад или много млади растения, тъй като кофеинът може да забави растежа им. Употребата на остатъците от преработеното кафе при отглеждането на броколи, праз, репички, виола и слънчоглед води до по-слаб растеж. Също така, ако почвата вече е богата на азот, утайката от кафе може да забави растежа.
Кафето е „зелен“ материал
Най-лесният метод за използване на остатъците от кафето е превръщането им в компост. В него обичайно се включват два вида съставки: зелени и кафяви. Кафето, въпреки характерния си цвят, спада към групата на зелените,тъй като съдържа в себе си азот. Също така в състава му се включват: магнезий, калций, калий и други микроелементи. Макар полезните съставки, не трябва да се прекалява с кафената утайка, тъй като това може да навреди на червеите, ако сте добавили такива в компоста, а също и да убие полезните за растението микроби. В малки количества кафената утайка става за захранване на червеите.
Компостът трябва да бъде балансиран с кафяв компостен материал, който включва сухи листа и вестници. Трябва да има съотношение 4 към 1 на кафяв към зелен компостен материал. Можете да включите в състава на сместта и филтрите за кафе, ако използвате такива.
Наторяване с утайка
Можете директно да добавите утайката към пръстта. Преди да използвате остатъците от кафе добре ги разбъркайте, за да не са сплъстени, и ги оставете да изсъхнат. Може също да разровите почвата и после да поръсете малко от утайката върху горния ѝ слой. В по-малки количества, особено когато се смесват със сухи материали, утайката от кафе ще отдели своя азот.
Внимавайте да не използвате твърде много утайка и не я трупайте. Малките частици ще се слепят заедно, създавайки водоустойчива бариера на повърхността на почвата.
Също така не се тревожете,че добавяйки кафе към пръстта, ще увеличите нейната киселиност. Утайката е с почти неутрално pH (6,5 до 6,8).
Срещу плевели
В борбата с плевелите можете да не пестите утайката от кафе. Щедро ги поръсете и това би имало негативен ефект върху тях
Кучетата обичат ли кафе?
Утайката от кафе не прогонва охлювите и плужеците от градината ви, но може да не се отрази добре на домашните ви любимци. Ако имате куче, което настоява да пробва всичко, което мирише приятно, би било разумно да избягвате да слагате утайка от кафе директно в градината. Вместо това я използвайте в компоста.
Котките също не са му фенове
Силната миризма на кафе може да бъде достатъчна, за да държи котките далеч от вашата градина. Просто вземете прясната утайка от кафе и я разпределете около границите на градината ви или саксиите, от които искате да отвлечете вниманието на котките.
А недопитото кафе?
Често оставяме кафето си недопито и без много да му мислим го изливаме в най-близката саксия. Дали обаче вредим на растението по този начин? Всичко зависи от цветето. Ако обича алкалната почва, значи кафето ще му се стори доста ободряващо, но в противен случай има опасност по този начин да му навредите. Важно е да знаете, че дори растенията, които харесват кафето, го предпочитат чисто. В случай че сте добавили към ободряващата си напитка захар, мед, сметана или каквато и да е друга добавка, не го изливайте в саксията. Така наранявате растението, но е възможно и да привлечете вредители, като мушички и мравки. Освен това саксията ще се превърне в една миризлива каша.
Още ползи
Когато искате да се отървете от миризмата от сготвената храна, ефективен начин е да използвате именно утайката от кафе. Оставете на бавен огън да къкри една чаша кафена утайка и две чаши вода, докато готвите. Това ще помогне да няма следи във въздуха от сготвената храна на следващия ден.
Ако пък не можете да понасяте остатъчната миризма на лук и чесън по ръцете ви, след като сте готвили с тях, е добре да имате наблизо до мивката един буркан с кафена утайка. Вземете малко, разнесете по ръцете и изплакнете. Така ще се спасите от аромата и ще усещате дланите си по-меки.
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/301/Image_11401301_811_0.jpg)
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/302/Image_11401302_811_0.jpg)
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/303/Image_11401303_811_0.jpg)
Коментари