10 бързи и лесни рецепти

Трудно е да си представим традиционната кухня без зеле. От него се приготвят богати супи, вкусни и засищащи основни ястия, супервитаминозни салати и различни закуски. Има безброй рецепти, в които зелката е основна съставка. Днес ще споделим с вас някои от тях. Нека заедно да разберем какво можете бързо и лесно да приготвите за закуска, обяд или вечеря от обикновено бяло зеле.

Хрупкава витаминозна салата 

Богатата на витамини зелева салата може лесно да се приготви от всяка домакиня. Съставките са достъпни - това са зеленчуци, които могат да се намерят във всяка кухня: лук, моркови и зеле. По желание съставът на салатата може да се обогати, като се добавят пресни краставици, чушки, ябълки, консервирана царевица или грах.

Съставки: 550 г бяло зеле, 8.10 пера зелен лук, 20 г захар, морков, пикантна горчица на вкус, 50-55 мл нерафинирано слънчогледово масло, сол на вкус, 15-20 мл прясно изцеден лимонов сок.

Приготвяне: Нарежете зелето на тънки ивици. Обелете морковите, измийте ги в хладка вода, настържете на едро ренде. Прехвърлете нарязаните зеленчуци в дълбока купа за салата и посолете. Разбъркайте с ръце, леко смачквайки, така че зелето да пусне сока си.

Сипете ароматното слънчогледово олио в отделна купа и изстискайте малко лимонов сок. Добавете захарта и горчицата. Разбъркайте. Консистенцията на соса трябва да се получи вискозна. Нарежете зеления лук и добавете към зеленчуците, подправете салатата с горчично-лимонов сос.

Ако ви се струва, че нещо липсва, например киселинност, не се колебайте да добавите още малко лимонов сок. Пресният копър също ще бъде отлично допълнение.

Лаханоризо или зеле с ориз по гръцки 
Гръцката кухня е известна в цял свят. Много традиционни гръцки ястия добиха популярност далеч извън границите на тази гостоприемна и слънчева страна. Лаханоризото е сред тях. Въпреки сложното име, приготвянето му е лесно, тъй като ястието е подобно на любимите на всички мързеливи зелеви сарми, само че се приготвя без месо.

Съставки: 850 г бяло зеле, 75-85 мл зехтин, морков, 200 г доматено пюре, 200 г ориз, 20-25 мл лимонов сок, 1 суп. лъж. захар, 180-200 г лук, 650-700 мл вода, сол и червен пипер на вкус, 2-3 клонки пресен магданоз.

Приготвяне: Нарежете зелето на ивици. Настържете обеления морков. Обелете лука, измийте го с хладна вода и го нарежете на полумесеци. Сипете зехтина в тенджера или дълбок тиган. Когато се загрее, добавете лука. Гответе на среден огън за 3-4 минути, след което прибавете моркова и зелето. Разбъркайте и намалете котлона до минимум. Задушете зеленчуците под капака за 6-7 минути. След това прибавете към тях доматеното пюре, червения пипер, лимоновия сок, супена лъжица захар и добре измития в студена вода ориз. Разбъркайте всичко отново и налейте вода. Увеличете котлона, за да заври ястието по-бързо, след което отново намалете огъня. Оставете зеленчуците с ориза да къкрят около 25 минути.

Преди сервиране гарнирайте лаханоризото с магданоз.

Супа от прясно зеле 

В продължение на много векове зелевата чорба е едно от най-популярните ястия както унас, така и в други страни по света. Още от стари времена всеки, независимо от възрастта и социалния статус, е опитвал от гъстата супа и се е отнасял с необходимото уважение към зелевата чорба. Тази супа се е готвила в големи чугунени съдове, а на масата се е сервирала с кисело мляко или заквасена сметана. Тази оригинална рецепта не е загубила своята актуалност и до днес. Нека я сготвим заедно.

Съставки: 550 г бяло зеле, 500 г постно свинско месо, 3 скилидки чесън, 1 домат, 1-2 дафинови листа, 6 клонки пресен магданоз, 3 картофа, 3,5 л вода, 1 морков, черен пипер на зърна, сол на вкус

Приготвяне: Нарежете месото на малки кубчета и го сложете в тенджера. Сипете студена вода и поставете на котлона. Включете на максимална сила и изчакайте водата да заври. След това намалете огъня и покрийте с капак. Гответе около 35-40 минути. Подправете със сол.

През това време пригответе зеленчуците. Нарежете зелето, чесъна и лука. Настържете морковите на едро ренде. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. След като месото се е сварило, добавете лука и морковите. Подправете с още малко сол. Отново покрийте тенджерата с капак и оставете да къкри около 20 минути. Добавете картофите и всички останали подправки, включително чесъна. Оставете зелевата чорба да заври и варете 10-15 минути. Ако е нужно подправете със сол на вкус. Добавете последната важна съставка, зелето и варете до неговото омекване още 10-12 минути. Дръпнете готовата супа от котлона и оставете под капак за около 30 минути.

Сервирайте със ситно нарязани зелени подправки и заквасена сметана.

Бързи бухти 

Зелевите бухти са универсално ястие. Те могат да се сервират както за закуска, така и за вечеря. Деликатни, засищащи и вкусни, те бързо ще задоволят глада ви. За да не бъде зелето два пъти термично обработвано, по-добре е да не го варите предварително, а да го бланширате, тоест да го поставите във вряща вода за няколко минути. Така зеленчукът ще запази повече от витамините.

Съставки: 450 г бяло зеле, 40-50 г кисело мляко с 4% масленост, 50 мл растително масло, сушен чесън на вкус, 2 яйца, 5 пера зелен лук, 70-80 г брашно, копър на вкус, адигейска сол* на вкус, 2 щипки смлян черен пипер.

Приготвяне: Нарежете зелето на много ситно. Сложете го в дълбок съд, залейте го с вряла вода и оставете за 7-10 минути. Измийте лука и копъра под течаща вода, подсушете върху домакинска хартия и също нарежете на ситно. Бланшираното зеле се изстисква от водата и се смесва с нарязаните подправки. Подправете със сол и овкусете със сушен чесън и смлян черен пипер. След това, към зеленчуковата смес, добавете двете яйца и киселото мляко. Разбъркайте всичко, постепенно започнете да добавяте брашно. Може да ви потрябва малко повече или по-малко – всичко зависи от сочността на зелето. Веднага щом сместа стане достатъчно гъста, бухтите могат да се пържат. Сипвайте от тестото със супена лъжица в загрят, намазан с олио тиган.

Сервирайте зелевите бухти със заквасена сметана или направете лек сос от кисело мляко, чесън и зелени подправки.

  * Що е то адигейска сол?

Това е смляна морска сол с чесън и подправки. Използва се в кавказката кухня.

Необходими продукти: 300 г морска сол, 2 глави чесън, 2 суп. лъж. сух копър, 1 суп. лъж. хмели-сунели, 1/2 суп. лъж. смлян кориандър, 1 ч. лъж. чубрица, 1/2 ч. лъж. млян черен пипер, 1/2 ч. лъж. сладък червен пипер, 1/2 ч. лъж. лют червен пипер.

Начин на приготвяне: Чесънът се обелва. Морската сол се смила с кафемелачка или блендер. Солта се слага в купа или хаванче и върху нея се настъргва на ситно ренде чесънът. Така получената смес от сол и чесън се разбърква, докато солта поеме влагата от чесъна и се получи хомогенна паста. След това към солта и чесъна се добавят всички останали подправки и хубаво се разбърква.

Адигейската сол се съхранява в стъклен буркан с плътно затваряща се капачка в хладилника. Трайността й е голяма – може да стои няколко месеца в хладилника, докато я използвате нацяло.

Печени на фурна пържоли 

Какво друго да сготвите със зеле? Предлагаме ви здравословна и оригинална рецепта. За да направите ястието вкусно, трябва да изберете правилното зеле. Главата на зелето трябва да е малка, плътна, с листа с деликатен светлозелен оттенък. По време на готвенето не пестете маслото, именно то ще направи пържолите сочни.

Съставки: 1 малка глава прясно зеле, 50-70 г масло, 1/2 ч. лъж. червен пипер, 1/2 ч. лъж. смлян черен пипер, 5 пера зелен лук, сол на вкус.

Приготвяне: Обелете горните листа от зелевата глава. Нарежете на кръгли филии с дебелина 1,5-2 см. Постелете подходяща тава с хартия за печене. Наредете отгоре зелевите пържоли. Намажете всяка с меко масло. Овкусете със сол, поръсете с червен и черен пипер. Обърнете и и подправете и от другата страна. Покрийте тавата с фолио и поставете във фурна, предварително загрята до 180 °C, за 30-35 минути. Отстранете фолиото и печете до златистокафяво. Преди сервиране поръсете зелевите пържоли със ситно нарязан зелен лук.

Можете да поднесете зелето с различни сосове, да го полеете с трюфелно масло или да поръсите със сусам.

Задушено с гъби 

От зеле и гъби (в нашия случай това са пресни печурки) можете да приготвите лека и вкусна гарнитура към месото. Ако искате бързо да приготвите обилен обяд или вечеря, просто добавете парчета пушено пиле, колбас или наденица по време на приготвянето.

Съставки: 1/2 глава зеле, 300 г печурки, 1 глава лук, 25-30 мл растително масло, 1 суп. лъж. доматено пюре, 1 морков, 3 щипки смлян черен пипер, 6 клонки пресен магданоз, 100-150 мл вода, сол на вкус, 1 ч. лъж. захар, дафинов лист на вкус.

Приготвяне: Нарежете зелето на ситно. Изплакнете гъбите с топла вода и ги нарежете на филийки с ширина 2-3 мм. Настържете измития и обелен морков, а лука нарежете на малки кубчета. Прехвърлете всички зеленчуци и гъбите в дълбок тиган, с малко растително масло. Добавете сол, черен пипер, доматено пюре и захар. Разбъркайте. Запържете за 5-7 минути.
Налейте вода, покрийте плътно с капак и оставете да къкри 30-35 минути на средно силен котлон, като разбърквате от време на време. Нарязания пресен магданоз може да се добави към зелето и гъбите 5 минути преди изключване на котлона или да използвате като украса.

Зеле с кайма 

Зелето чудесно се съчетава не само с гъби. Свинско, телешко и птиче месо чудесно се комбинират с този непретенциозен зеленчук. Ястие приготвено от зеле и кайма също може да е невероятно вкусно.

Съставки: 750-800 г бяло зеле, 600-650 г телешка кайма, 25 г доматено пюре, смлян черен пипер на вкус, 1 домат, 1 глава лук, 200 мл вода, 1 морков, зелени подправки, сушен чесън и кимион на вкус, 30 мл растително масло, сол на вкус.

Метод на готвене: Нарежете зеленчуците: на ситно лука, зелето и домата, а моркова го настържете. В тиган с малко олио запържете лука и морковите за около 7 минути. Добавете каймата и запържете за още 8-12 минути на силен огън, като разбърквате от време на време. Добавете зелето и задушавайте заедно още около 7 минути. Добавете нарязания домат, доматеното пюре, чесъна и кимиона и разбъркайте. Налейте вода, намалете котлона, покрийте съда с капак и оставете да къкри около 25 минути.

Запеканка с тиквички 

Вкусната запеканка от тиквички и зеле е идеалното ястие за вашето ежедневно меню. Лесно се приготвя.

Съставки: 250 г зеле, 350 г тиквички, 110-120 г заквасена сметана 20% масленост, 1 глава лук, 3 яйца, 150 г сирене моцарела, твърдо сирене или кашкавал на вкус, 3-4 скилидки чесън, подправки на вкус, 1 суп. лъж. масло, сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете зелето и тиквичките на тънки ивици. Настържете лука на ситно ренде. Прехвърлете в дълбок съд и разбъркайте добре, оставете да престои 10 минути. Когато се отдели сок, го отстранете.
В отделен съд разбийте яйцата и добавете към тях заквасената сметана. Подправете със сол, смлян чесън и настъргана моцарела. Разбъркайте. Изсипете тази смес върху зеленчуците и разбъркайте всичко отново. Намажете тавата за печене с масло. Прехвърлете зеленчуковата смес в нея и равномерно я разпределете и заравнете с шпатула.

Сложете във фурна, предварително загрята до 180°C. Печете 35-40 минути, докато зелето омекне. Поръсете настърганото твърдо сирене върху запеканката 7 минути преди да извадите от печката.

Пай със зеле 

Какво друго, освен основни ястия и гарнитури, можете бързо да приготвите от зеле? Разбира се, пай! Той се получава толкова засищащ, че спокойно може да замести пълноценната вечеря или обяд.

Съставки: 500 г бутер тесто без мая, 800-850 г прясно зеле, 2 щипки смлян кориандър, 2 моркова, куркума, 2 щипки сушен чесън, 10-20 г заквасена сметана с 20% масленост, 40 мл растително масло.

Приготвяне: Размразете бутер тестото по обичайния начин. През това време пригответе останалите съставки за пая: обелете и настържете морковите, нарежете зелето. Сипете зеленчуците в тиган със загрято растително масло, добавете сол, черен пипер, куркума и кориандър. При непрекъснато бъркане запържете плънката на силен огън, докато леко покафенеят. Поставете половината от тестото върху подготвената работна повърхност, леко го разточете на тънка кора. Прехвърлете в тава, постлана с хартия за печене. Разпределете пълнежа на разстояние 1 см от краищата. Разточете втория блат и покрийте с него плънката и защипете плътно краищата. Намажете отгоре пая с разбит жълтък или заквасена сметана. Печете във фурната за 30-40 минути при 180°C.

Пилешки кюфтета 

За да приготвите тези кюфтета ще ви трябва продукти, които се срещат почти във всяка кухня: ориз, зеле и мляно пиле. Ако последното го нямате, можете сами да си приготвите каймата, като прекарате филета от бутчета или пилешки гърди през месомелачка. Оформените кюфтета могат да се пържат в тиган или да се пекат на фурна.
Съставки: 110 г ориз, 1 яйце, 320 г зеле, 500 г пилешка кайма, 5 клонки пресен копър, 50 мл слънчогледово масло, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете ориза в леко подсолена вода. Нарежете зелето на тънки ивици. Залейте го с вряла вода за 15 минути, след което изцедете и подсушете зелето. Смесете мляното месо с ориза и зелето, прибавете яйцето, нарязания копър и останалите подправки. Посолете и разбъркайте добре. Оформете плътни кръгли питки и ги запържете в тиган на среден огън или печете във фурната на 180 °C до омекване.
Тези кюфтета от зеле и ориз могат да се сервират като самостоятелно ястие, което не се нуждае от гарнитура.