10 бързи рецепти
Засищащи
Трудно е да си представим нашата кухня без зеле. Използва се за приготвяне на засищащи супи, богати основни ястия, съдържащи много витамини салати и предястия. Има безброй рецепти, в които този здравословен зеленчук е основната съставка. Бързаме да споделим някои от тях. Нека разберем заедно какво може бързо и лесно да приготвите за закуска, обяд или вечеря от обикновеното бяло зеле.
Хрупкава витаминозна салата
Богатата на витамини зелева салата може лесно да се приготви от всяка домакиня. Наборът от съставки е доста лесен. Това са предимно зеленчуци, които можете да намерите във всяка кухня: лук, моркови и бяло зеле. По желание съставът може да се промени, като се добавят пресни краставици, сладки чушки, ябълки, консервирана царевица или грах.
Продукти: 550 г бяло зеле, 8-10 стръка зелен лук, 20 г захар, морков, пикантна горчица на вкус, 50-55 мл нерафинирано слънчогледово масло, сол на вкус, 15-20 мл прясно изцеден лимонов сок.
Приготвяне: Нарежете зелето на тънки ленти. Обелете морковите, измийте в хладка вода и настържете на едро ренде. Прехвърлете нарязаните зеленчуци в дълбока купа за салата и посолете. Разбъркваме с ръце, като леко намачкваме, за да „се отпусне" зелето.
Сипете ароматно слънчогледово масло в отделна купа и изстискайте малко лимонов сок. Добавете захарта и горчицата. Разбъркайте. Консистенцията на соса трябва да е вискозна.
Нарежете зеления лук и добавете към зеленчуците, подправете салатата с горчично-лимонов сос.
Ако чувствате, че нещо липсва, като например киселинност, не се колебайте да добавите малко повече лимонов сок. Пресният копър също би бил чудесна добавка.
С ориз, за вечеря
* гръцка рецепта за лаханоризо
Кухнята на Гърция е известна по целия свят. Много традиционни гръцки ястия са придобили популярност далеч извън границите на тази гостоприемна и слънчева страна. Сред тях е и лаханоризо. Въпреки сложното име, приготвянето му е доста лесно. Ястието е подобно на любимите на всички мързеливи зелеви сарми, само че се приготвя без месо.
Продукти: 850 г бяло зеле, 75-85 мл зехтин, морков, 200 г доматено пюре, 200 г ориз, 20-25 мл лимонов сок, 1 суп. лъж. захар, 180-200 г лук , 650-700 мл вода, сладък червен пипер и сол на вкус, 2-3 стръка магданоз.
Приготвяне: Нарежете зелето на ленти. Настържете обелените моркови. Обелете лука, измийте го с хладка вода и нарежете на половин пръстени.
В тенджера или дълбок тиган се сипва зехтин. Когато се сгорещи, добавете лука. Запържете го на среден огън за 3-4 минути. Добавете морковите и зелето и разбъркайте, намалете температурата до минимум. Задушете зеленчуците под капак за 6-7 минути и добавете доматеното пюре, червения пипер, лимоновия сок, супена лъжица захар и добре измития в студена вода ориз.
Разбъркайте отново и сипете вода. Увеличете котлона, за да заври ястието по-бързо. След това отново намалете котлона и задушавайте зеленчуците и ориза 25 минути.
Преди сервиране гарнирайте с магданоз.
Бърза чорба от прясно зеле
Продукти: 550 г бяло зеле, 500 г постно свинско месо, 3 скилидки чесън, домат, 1-2 дафинови листа, 6 стръка пресен магданоз, 3 картофа, 3,5 л вода, морков, 3-4 зърна черен пипер, сол на вкус.
Приготвяне: Нарежете месото на малки кубчета. Налейте студена вода в голяма тенджера. Сложете свинското месо и поставете на котлона. Включете на максимум. Изчакайте, докато заври и намалете котлона, покрийте с капак и гответе месото 35-40 минути. Посолява се накрая.
Пригответе зеленчуците. Нарежете зелето, накълцайте чесъна и лука. Настържете морковите на едро ренде. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета.
След като месото се свари, добавете лука и морковите към месния бульон. Посолява се малко. Отново покрийте съда с капак и оставете да къкри на слаб огън 20 минути. Добавете картофите и подправките, включително чесъна. Оставете зелевата супа да заври, гответе 10-15 минути. Ако е необходимо, посолете на вкус и добавете последната важна съставка - зелето. Варете супата, докато омекне зелето, още 10-12 минути. Оставете готовата зелева чорба да се вари 30 минути.
Вкусни зелеви кюфтета
Зелевите кюфтета са универсално ястие, или гарнитура. Могат да се сервират както за предястие, така и за вечеря. Нежни, засищащи и вкусни, те бързо ще утолят глада ви. За да избегнете повторната термична обработка на зелето, по-добре първо не да го варите, а да го бланширате – поставете го във вряща вода за няколко минути. Благодарение на това зеленчукът ще запази повечето от витамините си.
Продукти: 450 г зеле, 40-50 мл кисело мляко с 4% масленост, 50 мл растително масло, сушен чесън на вкус, 2 яйца, 5 стръка зелен лук, 70-80 г брашно, копър на вкус, адигейска сол* на вкус, 2 щипки смлян черен пипер.
• Адигейска сол - смляна морска сол с чесън и подправки.
Приготвяне: Нарежете зелето на много ситно. Поставете го в дълбока купа и го залейте с гореща вода. Оставете за 7-10 минути. Измийте лука и копъра, подсушете върху хартиена кърпа и нарежете на ситно. Бланшираното зеле се изцежда от водата и се смесва с билките. Посолете, подправете със сух чесън и смлян черен пипер. След това добавете яйцата и киселото мляко към зеленчуковата смес. Разбъркайте всичко и постепенно започнете да добавяте брашно. Може да ви трябва малко повече или по-малко - всичко зависи от сочността на зелето. Когато сместа стане достатъчно плътна, можете да изпържите кюфтенцата. Сипвайте ги със супена лъжица в загрят тиган, намазан с растително масло.
Сервирайте зелеви кюфтета с млечен сос от кисело мляко, чесън и билки.
Стекове от прясно зеле на фурна
Предлагаме здравословна и оригинална рецепта. За да бъде ястието вкусно, трябва да изберете правилното зеле. Главата на зелето трябва да е малка, плътна, с листа с деликатен светлозелен оттенък. По време на готвенето не пестете масло, то е това, което ще направи пържолите сочни.
Продукти: 1 малка глава младо зеле, 50-70 г масло,0,5 ч. лъж. червен пипер, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 5 пера зелен лук, сол на вкус.
Приготвяне: Отстранете горните листа от главата на зелето. Нарежете го на кръгли филии с дебелина 1,5-2 см. Постелете тава с подходящ размер с хартия за печене. Отгоре се нареждат зелевите „пържоли". Намажете всяка с меко масло. Посолете, поръсете с червен и смлян черен пипер. Обърнете стековете и подправете и от другата страна. Покрийте тавата с фолио и поставете в предварително загрята на 180°C фурна за 30–35 минути. Махнете фолиото е запечете до златистокафява коричка. Преди сервиране поръсете със ситно нарязан зелен лук.
Можете да поднесете зелето с различни сосове, да поръсите с трюфелово масло или със сусам.
Зеле, задушено с гъби
От зеле и гъби (в нашия случай това са пресни) можете да приготвите лесна и вкусна гарнитура към месо. А ако искате да приготвите основно ястие за обяд или вечеря, по време на готвенето добавете парчета пушено пиле, наденица или друг колбас.
Продукти: 1/2 глава зеле, 300 г гъби, глава лук, 25-30 мл рафинирано растително масло, 1 суп. лъж. доматено пюре, морков, 3 щипки смлян черен пипер, 6 стръка пресен магданоз, 100-150 мл вода, сол на вкус, 1 ч. лъж. захар, дафинов лист.
Приготвяне: Нарежете зелето на ситно. Измийте гъбите с топла вода и нарежете на филийки с ширина 2-3 мм. Настържете измития и обелен морков, а лука нарежете на малки кубчета.
Поставете всички зеленчуци и гъбите в дълбок тиган, предварително намазан с растително масло. Добавете сол, черен пипер, доматено пюре и захар и разбъркайте. Запържете за 5-7 минути. Налейте вода, покрийте тигана плътно с капак и оставете да къкри 30-35 минути на умерен огън, като разбърквате от време на време.
Нарязан пресен магданоз може да се добави към зелето и гъбите 5 минути преди изключване на котлона или да се използва за украса.
С кайма
Зелето се комбинира успешно не само с гъбите. Свинското, телешкото и птичето също ще се съчетаят добре с този непретенциозен зеленчук. Ястие от зеле и кайма ще бъде не по-малко вкусно.
Продукти: 750-800 г бяло зеле, 600-650 г телешка кайма, 25 г доматено пюре, смлян черен пипер на вкус, 1 домат, глава лук, 200 мл вода, морков, зелени подпровки, сушен чесън и кимион на вкус, 30 мл растително масло, сол на вкус.
Приготвяне: Зеленчуците се нарязват: лукът, зелето и доматите - на ситно, а морковите се настъргват. В тиган с малко олио запържете лука и морковите. Добавете каймата и пържете 8-12 минути на силен огън, като разбърквате от време на време. Добавете зелето и запържете заедно още 7 минути. Добавете нарязаните домати, доматеното пюре, чесъна и кимиона и разбъркайте. Налейте вода, намалете огъня, покрийте съда с капак и оставете да къкри 25 минути.
Гювеч с тиквички
Апетитната, пухкава запеканка от тиквички и зеле е идеално ястие за вашето ежедневно меню. Приготвя се лесно.
Продукти: 250 г бяло зеле, 350 г тиквички, 110-120 г сметана, глава лук, 3 яйца, 150 г сирене моцарела, твърдо сирене на вкус, 3-4 скилидки чесън, подправки на вкус, 1 суп. лъж. масло, сол на вкус.
Приготвяне: Нарежете зелето и тиквичките на тънки ленти, а лука настържете на ситно ренде. Прехвърлете продуктите в отделен съд, разбъркайте добре, оставете за 10 минути, докато се отдели сока. Отцедете го.
Разбийте яйцата в купа и добавете сметаната, подправките и солта, пресования чесън и настърганата моцарела. Разбъркайте. С тази смес се заливат зеленчуците. Разбъркайте отново. Намажете форма за печене с масло. Прехвърлете зеленчуковата смес в нея и заравнете с помощта на шпатула. Поставете в предварително загрята на 180°C фурна. Печете 35-40 минути, докато зелето омекне. 7 минути преди готовност поръсете с настърган кашкавал.
Бутер баница
Какво друго, освен салати и гарнитури, можете бързо да приготвите от зеле? Разбира се, пай! Ще бъде толкова засищащо, че ще замени обяда или вечерята.
Продукти: 500 г бутер тесто, 800-850 г г младо зеле, 2 щипки смлян кориандър, 2 моркова, куркума на вкус, 2 щипки сушен чесън, 10-20 г сметана 20% масленост, 40 мл растително масло.
Приготвяне: Размразете бутер тестото. През това време пригответе останалите продукти за пая: обелете и настържете морковите, нарежете зелето. Сипете зеленчуците в тиган със загрято растително масло, добавете сол, черен пипер, куркума и кориандър. При непрекъснато бъркане запържете зеленчуците на силен огън до зачервяване.
Поставете половината от тестото върху подготвената работна повърхност и разточете на тънък слой. Прехвърлете го в тава, покрита с хартия за печене. Разпределете отгоре плънката, оставяйки 1 см от краищата. Разточете и втория блат, покрийте с него плънката и прищипете добре краищата. Намажете пая със сметана.
Печете във фурната за 30-40 минути на 180°C.
Пилешки кюфтета с ориз
За да приготвите тези кюфтенца са ви нужни продукти, които се намират почти във всяка кухня: ориз, зеле и пилешка кайма. Ако нямате кайма, можете да си я приготвите сами, като смелите филе от бутчета или пилешки гърди с месомелачка. Оформените кюфтета могат да се изпържат в тиган или да се изпекат във фурната.
Продукти: 110 г ориз, 1 яйце, 320 г зеле, 500 г пилешка кайма, 5 стръка пресен копър, сол и смлян черен пипер на вкус, 50 мл рафинирано слънчогледово масло.
Приготвяне: Сварете ориза в леко подсолена вода. Нарежете зелето на тънки лентички. Залейте го с вряща вода за 15 минути. След това изцедете водата и изстискайте зелето.
Смесете пилешката кайма с ориза и зелето, добавете към тази смес яйце, нарязан копър и подправки. Посолете и разбъркайте добре.
Оформете плътни кръгли кюфтета и ги изпържете в тиган на среден огън или запечете във фурната на 180°C до готовност.
Кюфтетата от зеле и ориз ще бъдат много засищащи. Те могат да се сервират като самостоятелно ястие, което не се нуждае от гарнитура.
Коментари