Използвайте листни торове, които осигуряват леснодостъпна храна
През последните години листното подхранване навлезе и в любителските градини. И напълно закономерно, тъй като хранителните вещества, които се подават чрез листата, се усвояват много лесно. Получава се допълнителен ефект, защото се активизира дейността на кореновата система, която също усвоява по-добре хранителните елементи от почвата.
Според специалистите, усвояването и включването на внесените през листата хранителни елементи в растителния метаболизъм се осъществява от 15 минути до 2-3 часа след пръскането.
Чрез листните торове се осигуряват хранителни елементи, най-често микроелементи, които също имат важна роля в цялостното развитие на растенията. Така благодарение на тях се получава по-висок добив, както и по-добро качество на плодовете.
Да се подава на порции
Препоръката е листното торене да се извършва на няколко пъти през вегетацията. То се прави според нуждите на дръвчетата, а също и при дефицити, както и в зависимост от факторите на средата – например при градушка.
Ориентировъчно са дават следните фази от развитието на семковите и костилковите видове:
* набъбване на пъпките – преди цъфтеж;
* край на цъфтежа;
* нарастване на плода;
* избистряне на плода;
* след беритба.
Чрез листното торене в по-късен период на вегетацията се цели осигуряване на хранителните вещества, които се насочват предимно към плодовете и семената.
Тъй като листното подхранване се прави неколкократно през вегетацията, се използват ниски дози. Препоръката е да се чете етикета на продукта, където е дадена подходящата норма за еднократно внасяне.
Най-важните ползи са:
* Комплексните листни торове, които съдържат повече от един хранителен елемент – освен макро- и микроелементи, са много полезни за растенията. Третирането на овощните дървета с тях повишава добива, растежът на летораслите е засилен, подобрява се и качеството на плодовете - увеличава се съдържанието на глюкоза, сорбитол, сухо вещество, ябълчна и лимонена киселина и калий в плодовете.
* Листните торове подпомагат овощните видове при различни стресови фактори - измръзване, градушки, повреди от препарати и др. Благодарение на действието им културите се възстановяват по-бързо и продължават вегетацията си.
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/841/Image_10034841_811_0.jpg)
Коментари