Богато е на биоактивни вещества

Едва ли има хора, които да не знаят, за предимствата на козето мляко. Не е за пренебрегване и фактът, че хранителната дажба на козата не оказва влияние върху вкусовите качества на млякото.

Току-що издоено, козето мляко притежава бактерицидни свойства

Особено важно е, че съдържа биологично активни вещества, които не присъстват в кравето мляко. Благодарение на тях козето мляко е годно за консумация продължително време:

при стайна температура - в продължение на 3 дни;

в хладилника може да го държите повече от седмица.

Какво съдържа козето мляко

11,3-13,7% сухо вещество;

3,0-4,5% мазнина;

3,3-4,1% белтък;

4,4-4,9% млечна захар;

0,8-1,0% минерални соли.

И още: В сравнение с кравето козето мляко съдържа 6 пъти повече кобалт, който влиза в състава на витамин В12. Този витамин е много важен за нормалното кръвообращение и контролира обменните процеси.

ВАЖНО! Белтъчините, съдържащи се в козето мляко, са най-близки по аминокиселинен състав до тези на човешкото мляко.

Освен това: алергичните към краве мляко хора спокойно могат да пият козе. Богато е на витамини и микроелементи, защото съдържа много калий, витамин А, B12, С, D, калций, фосфор, желязо - всичките в лесноусвоима форма.

Предимствата:

При масленост 3,0-4,5% козето мляко се усвоява практически на 100%.

Друго предимство на козето мляко е това, че хранителната дажба на козата не оказва влияние върху вкусовите качества на суровината.

Току-що издоено, козето мляко притежава бактерицидни свойства. То съдържа много биологично активни вещества, които не присъстват в кравето мляко. 

Току-що издоено, козето мляко притежава бактерицидни свойства.
Току-що издоено, козето мляко притежава бактерицидни свойства.