Галет с ябълка и сушени боровинки
Тънко хрупкаво тесто и меки парчета плодове като пълнеж. За основа ще ви трябва смес от пшенично и пълнозърнесто брашно, вода, сол и масло. Преди печене е препоръчително да поръсите обилно тиквата и ябълките със захар, така че резените да придобият апетитна карамелена коричка.
Продукти: за тестото: 60 г пълнозърнесто брашно, 140 г пшенично брашно, 4 суп. лъж. вода, щипка сол, 100 г масло.
За пълнежа: 20 г масло, 200 г тиква, 1 ябълка, шепа сушени боровинки, 2 суп. лъж. кафява захар.
Приготвяне: Замесете тестото от двата вида брашно, масло, сол и вода. Поставете го в хладилника, докато правите плънката.
Разточете тестото, върху него поставете тиква, нарязана на тънки филийки резенчета ябълка и парченца масло. Поръсете със захар.
Загънете краищата на галета, добавете сушени боровинки и поставете във фурната за 25-30 минути на 180°C.
Салата с печена тиква и шунка
Продукти: 300 г тиква, 200 г тънко нарязана шунка, рукола, 100 г твърдо сирене, 100 г белени слънчогледови семки, 5 скилидки чесън, 6 суп. лъж. зехтин, 3 суп. лъж. балсамов оцет, 1/2 ч. лъж. семена от кориандър, 1/4 ч. лъж. смлян черен пипер, 1/2 ч. лъж. морска сол.
Приготвяне: Загрейте фурната на 180°C. Чесънът се обелва и нарязва на ситно. Запържете семената в сух тиган. Тиквата се обелва и нарязва на малки парчета. Кашкавалът се настъргва на едро.
Смесете сол, черен пипер, кориандър, чесън, 1 суп. лъж. балсамов оцет и 2 суп. лъж. Потопете тиквата в тази смес.
Изпечете парчетата тиква в предварително загрята фурна за 25-30 минути, докато се зачервят.
Смесете останалия зехтин и балсамовия оцет, добавете сол и черен пипер.
Върху голяма чиния се нарежда руколата, залива се с половината дресинг, отгоре се нареждат шунка и парчета печена тиква, поръсва се с настърган кашкавал и препечени семки. Разбъркайте леко салатата. Полейте с останалия дресинг и сервирайте.
Тост с крема сирене, печена тиква и рукола
Рецептата за вкусно ястие с тиква е лесна: запечете чабата до хрупкава кора, намажете филийките хляб с крема сирене и отгоре разпределете намачканата печена тиква. Не се страхувайте да добавяте различни подправки – подходящи са както традиционните подправки, така и по-тръпчиви подправки.
Продукти: 1/2 тиква, 4 чабата, италиански билки на вкус, 2 суп. лъж. екстра върджън зехтин, 100 г крема сирене, рукола, 1 суп. лъж. балсамов оцет.
Приготвяне: Първо трябва да изпечете тиквата. Нарежете половината на малки филийки, с дебелина 1 см. Намажете тава за печене със зехтин, наредете парчетата тиква и поръсете отгоре с италиански билки. Печете в предварително загрята на 200°C фурна, докато тиквата омекне.
Изсушете филийките чабата в тиган без олио. Намажете ги с тънък слой крема сирене. Поставете изпечената тиква върху крема сиренето. След това - рукола. По желание отгоре се нареждат резени моцарела или друго италианско крема сирене.
Подправете с черен пипер и сол и полейте с малко балсамов оцет.
Италианска супа
Копринена, пикантна, с деликатни кремообразни нотки - искате да ядете тази супа много бавно, за да усетите всички вкусови нюанси. Оригиналното ястие изисква ефектно представяне. Вземете малки питки хляб, внимателно отстранете средата от всяко хлебче и сипете супата в „ядливата" купичка.
Продукти: 50 г тиквени семки, 2 скилидки чесън, глава лук, стрък целина, 1,3 л зеленчуков бульон, 200 г маскарпоне, сушена мащерка, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, 3 суп. лъж. масло, 80 мл сухо бяло вино, провансалски билки, 750 г тиква.
Приготвяне: Обелете и почистете сърцевината на тиквата. Нарежете на големи парчета, поставете в тава за печене и поръсете със сол.
Разтопете половината масло, намажете парчетата тиква и поставете в предварително загрята на 180°C фурна, печете до омекване около 20-30 минути в зависимост от вида тиква.
Нарежете лука, целината и чесъна на много ситно. Разтопете останалото масло в тенджера с дебело дъно, добавете зеленчуците и гответе на умерен огън, като разбърквате, докато омекнат, 5 минути. Налейте виното и гответе до изпаряване, като се разбърква. Добавете печената тиква, мащерка, сол, черен пипер и пюрирайте с блендер.
Сипете бульона, посолете, ако е необходимо, оставете да заври
Добавете към супата маскарпоне и разбъркайте отново всичко, след което го затоплете малко. Ако нямате маскарпоне, можете да го замените с пълномаслена сметана.
За сервиране на тиквена супа използвайте малък кръгъл хляб. С помощта на остър нож отрежете "капака", внимателно отстранете трохите, оставяйки стените с дебелина 1-1,5 см. Леко уплътнете дъното. Поставете получената „чиния" в предварително загрята на 200°C фурна за 7 минути, за да изсъхне.
Ризото
Ризото е отлично ястие от италианската кухня, което със сигурност ще зарадва вашите гости на масата. А оригиналното сервиране на ризото в малки тикви ще добави специален празничен щрих към ястието.
Продукти: 400 г тиква, 3 скилидки чесън, глава лук, 200 г ориз, 100 мл сухо бяло вино, 500 мл зеленчуков бульон, 40 г масло, 50 г пармезан, сол и италиански билки на вкус.
Приготвяне: Поради факта, че ризотото се готви доста бързо, това ястие не обича да „чака", така че всички продукти трябва да бъдат приготвени предварително. Снабдете се със специален ориз за ризото. Има няколко разновидности на ориза - Carnarolli, Arbario, Vialone Nano. Ризото не се приготвя от други видове ориз.
Пригответе зеленчуковия бульон. Ако бульонът вече е готов, трябва да се загрее и да се остави горещ. Тиквата трябва да бъде обелена и нарязана на малки кубчета. Разделете тиквата на 2 части. От първата половина направете пюре, а втората половина запържете на кубчета до златистокафяво.
Пригответе пюре от тиква. Загрейте в тиган 1 суп. лъж. растително масло и добавете тиква. Покрийте тигана с капак и тиквата се готви на слаб огън, докато омекне. Това обикновено отнема 10-15 минути. Прехвърлете меките кубчета в блендер. Пюрирайте.
В дълбок тиган загрейте супена лъжица олио, добавете другата половина от тиквата и поръсете със сухи италиански билки (розмарин, мащерка и др.).
След 5 минути готвене добавете цели скилидки чесън и запържете, докато кубчетата тиква образуват златиста коричка. Ако чесънът започне да загаря, извадете го.
Извадете тиквата и започнете да запържвате ситно нарязания лук в останалото масло. Не пържете много - само докато омекнат. Намалете котлона.
Прибавете ориза към лука, разбъркайте така, че всяко оризово зрънце да е в олиото. В никакъв случай не мийте ориза предварително. Сипете виното и, като разбърквате леко, изчакайте да се изпари напълно.
Прибавете горещия бульон в тигана. Сипвайте постепенно - около 3/4-1 черпак, не повече. Когато готвите ориз в бульон, трябва внимателно да го разбъркате и да изчакате, докато почти цялата течност се изпари. Не съвсем, но почти.
След около 10-15 минути готвене трябва да проверите готовността на ориза. Той трябва да е твърд отвътре, но не мокър или хрупкав. В края на готвенето оризът ще отдели голямо количество нишесте, така че структурата на ризотото ще бъде вискозна - както трябва да бъде. Ако прокарате шпатула по дъното на тигана, течността с ориза трябва бавно да запълни пространството.
Прибавете тиквеното пюре към ризотото и разбъркайте.
Добавете запържените кубчета тиква и внимателно разбъркайте, като внимавате да не ги раздробите.
След това трябва да добавите ситно настърган пармезан и масло, подправете със сол, ако е необходимо, и разбъркайте.
Свалете тигана от котлона, покрийте и загрейте за около 5 минути. През това време загрейте чиниите, наредете ризотото, поръсете с пармезан. Сервирайте веднага и горещо. Ризотото никога не се претопля.
Идея: Сервирайте ризотото в малки тиквени „чинийки", от които сте издълбали сърцевината.
Пълнена тиква
За това ястие е добре да изберете плодове с малък размер и продълговата форма. Ако нямате хаванче, нарежете чесъна, посолете и намачкайте с широката страна на острието на ножа. Можете също така да нарежете скилидките на тънки филийки и да ги втъкнете в разрезите на тиквата.
Продукти: За плънката: 4 стръка праз, 150 г консерва бял боб, 150 г зелен фасул от консерва, рукола, 25 г твърдо сирене, 50 г масло, 100 мл зеленчуков бульон, 2 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. синапено семе.
Основни: 2 малки дълги тикви, 25 г твърдо сирене, 5 стръка магданоз, 2 суп. лъж. зехтин.
За марината: 6 скилидки чесън, 3 суп. лъж. зехтин, щипка прясно смлян черен пипер, щипка морска сол.
Приготвяне: Загрейте фурната на 200°C.
Разрежете тиквите по дължина, отстранете семките и направете напречни разрези с дълбочина около половин сантиметър по цялата повърхност.
Пригответе марината: обелете чесъна и го счукайте в хаванче заедно със сол, черен пипер и 2-3 суп. лъж. зехтин. Намажете вътрешността на тиквата с марината, поставете я в тава за печене с кората надолу и печете в предварително загрята фурна за 40-45 минути, така че тиквата да се изпече добре.
Нарежете праза на колелца.
В тежка тенджера загрейте маслото и 2 суп. лъж. зехтин, добавете праза, синапеното семе и задушавайте на слаб огън, докато омекнат.
Пригответе плънката: към праза в тенджера добавете консервирания бял и зелен фасул, сипете бульона, разбъркайте добре и загрейте на слаб огън за 5 минути.
Нарежете руколата на ситно. Кашкавалът се настъргва. Магданозът се нарязва на ситно. Добавете рукола и половината настъргано сирене към плънката, разбъркайте всичко.
Напълнете половинките тиква с плънката, поръсете със зехтин, магданоз и останалото сирене.
Тиква, пълнена с ориз и сушени плодове
Тук плодовете ще заменят както формата за печене, така и чинията за сервиране. Внимавайте с времето за готвене. За малка тиква с тънка кожа са достатъчни 45 минути при 180°C, за по-голям продукт е по-добре да увеличите времето на 60–80 минути и да вдигнете градусите на 200°C.
Продукти: 1 тиква, 3 суп. лъж. ориз, 5 сини сливи, шепа стафиди, 1 ч. лъж. мед, 1 суп. лъж. масло, сол на вкус.
Приговяне: Измийте тиквата. Отрежете "капак" и внимателно отстранете семената от центъра и издълбайте част от пулпата. Настържете пулпата (около 3 суп. лъж.) на ситно ренде, прехвърлете в тенджера, добавете малко вода и оставете да къкри 10-15 минути на слаб огън.
Измийте сините сливи и стафидите, залейте ги с гореща вода и оставете да престоят 10 минути. Изплакнете ориза и го сварете до полуготовност в подсолена вода. Изплакнете готовия ориз със студена вода.
Смесете сварен ориз, ситно нарязани сини сливи и стафиди. Добавете меда и разбъркайте.
Върнете пълнежа в тиквата. Добавете маслото, покрийте с тиквения "капак" и поставете в предварително загрята на 180°C фурна за 45 минути.
Пуешка лазаня със спанак и тиквен сос
Традиционно лазанята се приготвя със сос бешамел, но ние препоръчваме да опитате с тиквен дресинг. Изпечената каша се пасира, заедно с чесън, след което се добавя горещ бульон и сметана и леко се вари. Добавете маскарпоне, пармезан и разбийте с миксер.
Продукти: Основни: кори за лазаня, 500 г пуешка кайма, 250 г пресен спанак, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, 220 г моцарела, 4 суп. лъж. зехтин, 4 суп. лъж. италиански билки, 5 стръка магданоз.
За соса: 1,5 кг тиква, глава чесън, 0,5 ч. лъж. италиански билки, 250 мл пилешки бульон, 300 мл сметана, 100 г маскарпоне, 50 г пармезан, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, 2 суп. лъж. зехтин.
Приготвяне: Запържете ситно нарязания лук в загрятия зехтин до златистокафяво. Добавете каймата и запържете около 10 минути, като разбиете всички бучки от каймата. Подправете леко със сол, черен пипер и смес от сушени италиански билки. Към готовата кайма се добавя наситнен магданоз и се разбърква.
Моцарелата се настъргва на едро ренде, а пармезана - на ситно.
Тиквата се обелва и нарязва на кубчета, нарежда се в тава, покрита с хартия за печене и намазана със зехтин. Там се поставят и скилидките чесън (в люспите), поръсват се със смес от италиански билки и се поръсват със зехтин. Сложете във фурната, предварително загрята на 200°C, печете до омекване на тиквата за 45-50 минути.
С блендер пюрирайте изпечената тиква и обеления чесън. Загрейте бульона със сметаната в тенджера на слаб огън, добавете пюрето от тиква. Разбийте соса, добавете маскарпоне и пармезан и разбийте отново. Добавете сол и черен пипер на вкус. Свалете съда от котлона и леко охладете.
Измийте и подсушете спанака. Ако нямате възможност да използвате пресен, доста подходящ е и замразеният спанак (300-400 г). След като се размрази, просто не забравяйте да отцедите излишната течност.
В голяма тенджера сварете корите за лазаня в подсолена вряща вода на няколко порции за 2-3 минути. Извадете листата с решетъчна лъжица и внимателно ги прехвърлете върху суха, чиста кърпа.
Сипете чаша сос на дъното на правоъгълна тава с размери 30х20 см. Наредете 4 листа лазаня и отгоре сипете 2 чаши сос и половината от запържената кайма. Разпределете половината спанак на следващия слой и поръсете със зехтин. Поръсете с 1/4 от кашкавала. Поставете още 4 листа лазаня и повторете слоевете.
Покрийте лазанята с останалите кори и я залейте с останалия сос. Поставете във фурната, предварително загрята до 175°C, за 40 минути. След 10 мин. разпределете останалото сирене.
Преди сервиране охладете леко лазанята и нарежете на порции.
Пиле с тиква, лук и орехи
Изборът на лесни рецепти с тиква продължава с пиле и печени зеленчуци. Всички съставки се слагат в термоустойчива форма, поръсват се с мащерка, добавят се сол и смлян черен пипер, зехтин, балсамов оцет, сироп от агаве, разбъркват се и се пекат до омекване.
Продукти: 10 пилешки бутчета, 450 г тиква, 3 глави червен лук, 2 шепи орехи, 4 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. балсамов оцет, 1 ч. лъж. сироп от агаве, връзка сушена мащерка, 1/2 ч. лъж. прясно смлян черен пипер, 2/3 ч. лъж. морска сол.
Приготвяне: Загрейте фурната на 200°C. Натрошете леко орехите и ги разпределете равномерно на дъното на термоустойчив съд. Тиквата се обелва, нарязва се на ситно и се поставя във формата върху ядките. Обелете лука, нарежете на едри филийки и добавете към тиквата. Поръсете зеленчуците с част от мащерката, сол и черен пипер, поръсете с 2 суп. лъж. зехтин.
Пилешките бутчета посолете и поръсете с черен пипер и останалата мащерка, полейте леко със зехтин и разбъркайте. Поставете бутчетата върху зеленчуците, залейте с останалия зехтин и балсамов оцет, сол и черен пипер и полейте със сиропа от агаве.
Сложете тавата в предварително загрятата фурна, след 20 минути разбъркайте зеленчуците с пилешкото, така че ядките да останат на дъното и запечете до готовност.
Коментари