Изборът на прасе е много важен за резултатите от угояването. То трябва да има дълго тяло, широк гръб и силни крака.
Прасето трябва да яде храната с апетит. Ако не улавя храната, а „смуче", тогава е неподходящо за интензивно угояване.
- При здравите прасета опашката е суха и чиста, свита на примка;
- При болните е увиснала, мокра и опърпана.
- Ранозрелите прасета имат добра, лъскава четина.
По-изгодно е да се угояват прасенца,
родени в началото на пролетта,
тъй като през лятото те се хранят с изобилие от евтини фуражи - трева и градински отпадъци и се държат в адаптирани помещения от светъл тип.
Най-добрите породи за угояване
на месо са ландрас и едра бяла.
Кастрацията както на нерезите, така и на младите свине има положителен ефект върху качеството на месото и скоростта на угояване. Те стават по-спокойни, ядат добре и усвояват храната.
Месото на кастрираните
животни е по-крехко,
по-вкусно, а при нерезите няма специфична миризма.
Така че имайте предвид! Това месо е по-подходящо за прясна употреба, но по-малко подходящо за осоляване или пушене.
Прасетата се кастрират, за да се избегне появата на полови цикли, тъй като по това време те стават възбудени, яздят се и намаляват наддаването на тегло.
Угояването на месо
започва на 3-4 месеца.
Първият период на угояване продължава до достигане на тегло 70 кг. По това време живото тегло се увеличава поради мускулната тъкан. Първоначално на възраст около 4 месеца и живо тегло около 40 кг се хранят до 5 кг нарязани зеленчуци и 1,1 кг концентрати
за получаване на 400 г дневно наддаване.
Използването на витаминно-минерални и макроминерални добавки е задължително.
След това (започвайки от 50 кг живо тегло) приблизителната диета е:
- концентрати - от 1,3 до 1,9 кг;
- кореноплодни зеленчуци, растителни отпадъци - от 4 до 10 кг;
- сенно брашно, прах - от 0,3 до 0,7 кг;
- храна за животни - 150-200 г;
- сол 20-35 г на ден.
С възрастта обемът на
изхранвания фураж се увеличава.
Вместо концентрати можете да използвате напълно или частично (в зависимост от състава) хранителни отпадъци.
През втория период на угояване
(започвайки от 6-месечна възраст и живо тегло 70 кг) в диетата се въвеждат повече въглехидратни фуражи - цвекло, картофи, тикви.
По това време дневната диета може да се състои от 6 кг зелена маса, 2 кг картофи, 5 кг кореноплодни зеленчуци, 1,5 кг концентрати, 25-30 г сол и фуражни добавки.
Месното угояване продължава
до 6-8 месечна възраст
и достигане на живо тегло 90-120 кг, след което прасенцето се заколва. По това време месото става по-крехко и сочно, а слоят бекон не надвишава 2,5–4 cанmиметра.
Коментари