Шам-фъстъкът или фисташката е типично южна култура, която обаче може да се отглежда в по-топлите райони на страната ни. То е едно от най-непретенциозните овощни растения. Все пак ако искате да го отглеждате, ето какво да имате предвид.

Растението е едно от най-сухоустойчивите, дори издържа на горещини.

Невзискателно е към почвеното плодородие. Може да се засади на бедни, сухи, каменисти земи, неподходящи за други култури.

Да знаете, че фисташката е двудомно растение. Опрашва се от вятъра, по-рядко от насекоми. Женските цветове са без венчелистчета, но са богати с нектар.

Цъфтежът, в зависимост от метеорологичните условия, протича от средата на април до началото на май. Плодовете узряват до края на септември.

Размножава се със семена

Може и чрез присаждане

В практиката шам-фъстъкът се размножава чрез директно засяване на семената в почвата. За по-бързо поникване те може да се рътят.

Засаждат се по 3-5 броя в гнездо, на дълбочина 5-6 см. Тъй като при растенията от семена преобладават мъжките, трябва да се направи присаждане на място с пъпки от женски дървета.

Друг начин е чрез присаждане. В случая се използват семенни подложки от питомни и от диви фисташки. Методът е познат като обратно Т-присаждане.

А най-лесно е да си купите готова фиданка.

6 женски на 1 мъжко

Така трябва да се се засаждат дръвчетата

При засаждане на няколко растения, те трябва да са на разстояние 8 на 12 м. Между тях е важно да има достатъчно място, както за да се развие добре короната им, така и да се формира мощна коренова система.

Имайте предвид, че на 6-7 женски дървета, трябва да се засажда едно мъжко.

Препоръчително е мъжкият екземпляр да е откъм посоката на ветровете, които преобладават обикновено по време на цъфтежа.

ВКУСНО И ПОЛЕЗНО

Шам-фъстъкът е един от най-ценните орехоплодни видове.

Ядката е с приятни вкусови качества, с висока хранителна, диетична и лечебна стойност.

Използва се в сладкарството, кулинарията, за прясна консумация.

Ядката съдържа до 70% масло - по качества е близко до маслиновото, 18-24% протеини, 4-17% захари и до 40% танин в галите по листата.