Предимството на ранното осеменяване е плодотворно - безплодието на овцете намалява на 20-25%, а броят на майките, носещи близнаци, се увеличава в сравнение с късното заплождане
Агнетата, родени през зимата, ще бъдат силни до началото на лятото. Те понасят по-малко болезнено отбиването от майките си и промяната на условията на отглеждане. С какво трябва да се съобразят стопаните:
- Много е важна температурата на въздуха в помещението по време на раждане - тя трябва да бъде +10-12 градуса. А за по-възрастните овце – не по-ниска от +2-3 градуса. Ако майката е добре подготвена за агнене и са спазени зоотехническите изисквания, а овчарят е опитен, тогава агненето е успешно.
- Практиката показва, че причината за заболяването и смъртта на агнетата е предимно примитивният подход към организирането на случната кампания.
- Нарушаването на правилата на зоохигиена при отглеждане на агнета води до загуба на голям брой млади животни.
Агнене и гледане на новородени агнета
Ако овцете майки са добре хранени, обикновено агненето протича добре. Препоръчително е по време на агнене стопанинът да наглежда денонощно родилките, а самият навес в обора да бъде добре осветен през нощта. 2-3 дни преди агненето майките се държат близо до навесите, за да могат при необходимост бързо да се пренесат в помещението за раждане.
Продължителността на нормалното агнене при овцете е около 30-40 минути, при първо агнене – около 50 минути, а раждането на приплодите е в рамките на 4-8 минути. Ако майката след освобождаването на първото агне очаква и второ, тя не трябва да се безпокои. Два часа по-късно, след раждането, плацентата се отделя. При лошо хранени майки отделянето на плацентата води до нейното разпадане, което може да причини отравяне на кръвта и смърт на овцата.
Ако след 5-6 часа плацентата не се е отделила
на овцата трябва да се даде малко студена вода, може да пие околоплодна течност или наситен захарен разтвор и ако е необходимо, да се повика ветеринарен лекар. В никакъв случай не трябва да дърпате плацентата с ръце, тъй като това може да причини тежко кървене на матката. Отделената плацента и постелята, върху която са лежали овцете, се изваждат от кошарата и се заряват.
В първите минути от живота на агнето
- В началото на раждането, когато пикочният мехур се задейства, да се внимава да не бъде разкъсан, тъй като при бързо изтичане на околоплодната течност агненето ще бъде трудно.
- Но ако агнето е излязло от родовия канал в непукнала се околоплодна мембрана, тя трябва да се разкъса веднага, в противен случай агнето ще се задуши.
- Ако дишането на новороденото агне е много слабо или незабележимо, тогава трябва да му се помогне, за което устата и носът на агнето се почистват от слуз, устата се отваря широко и се вдухва силно въздух.
- Пъпната връв на новородените агнета е един от каналите, по които става заразяването и последващо заболяване на агнето. За да не се случи това, е необходимо да завържете пъпната връв с дезинфекциран груб конец, на 2-3 см от корема, и да намажете върха на пъпната връв с йод или чист катран.
- Необходимо е майката да оближе агнето, тъй като погълнатата слуз ускорява отделянето на плацентата, а облизването насърчава по-доброто кръвообращение в агнето. Освен това овцата, облизвайки новороденото, някак си го разпознава по-добре, което й позволява лесно да го различи от другите агнета.
Характеристики на първото хранене
Всеки стопанин трябва да обърне специално внимание на първото хранене, тъй като коластрата е не само храна, но и слабително за прочистване на червата изпражнения. Освен това, поради наличието на имунни вещества в коластрата, тя предпазва агнето от различни заболявания.
Преди да започне храненето, вимето на овцата трябва да се избърше с чиста влажна кърпа и първите порции мляко да се издоят, за да не се предизвикат смущения в храносмилателния тракт на агнето. Ако вимето на майката е обрасло с косми, то се подстригва предварително, а замърсените косми по опашката и бедрата се отстраняват. В противен случай, когато бозае, агнето често поглъща вълната, което причинява запушвания на червата и води до смърт на новороденото.
Добре е стопаните да знаят, че
най-добрият заместител на овчето мляко е кравето,
въпреки че то се различава значително от овчето. Кравето мляко трябва да се дава на 3-4-ия ден от живота на агнето, след хранене с коластра от собствената или друга овца-майка. Ако майката не приема добре агнето, то се поставя в отделна клетка, а неспокойните майки трябва да бъдат вързани около врата, а най-добре под корема с меки въжета към стената на клетката.
Препоръки:
- Млечната майка със силни и здрави агнета, които тя приема добре в клетката, трябва да се държат не повече от един ден. А майките със слаби агнета, особено ако са били притурени, се държат в клетки за 2-3 дни, докато кърмачките свикнат с агнетата.
- Агнетата трябва да сучат на всеки 3 часа. Затова стопанинът трябва да следи агнето и да проследява 2 пъти нощното хранене. Отглеждането на агнетата трябва да става спокойно, без излишен шум и при достатъчно осветление.
При липса на мляко
е препоръчително майките да се хранят освен с груби фуражи и с концентрирани, да се дават силаж и други сочни фуражи. Ако нямате сочни фуражи, на безмлечни и маломлечни овце-майки се удвоява нормата на концентрирания и грубия фураж, а агнетата се хранят от други млечни майки, но не се отделят от родилата ги овца. Защото често се наблюдава феномен – млякото на родилките се появява 4-5 дни след агненето.
Ако предприетите мерки не се отразят на млечността на майките, агнетата трябва да се преместят при друга, по-млечна майка. За да направят това, опитните овчари поставят чуждо агне при родилката, като го натриват със слуз от околоплодната течност, и го оставят по-млечната майка да го оближе. Така тя го приема като свое.
Кошарно отглеждане – основен метод
При него преди настъпването на топлото време агнетата не се пускат на паша, а се оставят под навес. Майките сутрин след захранване на агнетата се „изгонват” на пасището и пасат сами без агнета до 11-12 часа на обяд, след което се връщат в кошарата за хранене на агнетата. В 2 часа следобед, след захранване на агнетата и водопой, майките отново се „изгонват” на пасището и пасат до 17-18 часа вечерта. В 18 ч, след поене и хранене с концентрати, майките се пускат при агнетата и се оставят там до сутринта, като през нощта им се дава сено.
Важно!
- По-възрастните агнета се хранят 2 пъти на ден – сутрин преди извеждане на паша и вечер при връщане от паша.
- Храненето на агнета с концентрати трябва да започне от 10-15-дневна възраст:
- Най-добре е концентратите да се дават под формата на смеси от трици, кюспе и овесени ядки в натрошен вид.
- Подхранването започва с 20-30 грама на 1 глава на ден, след което се увеличава дажбата до 100-150 грама на ден на глава до 2-месечна възраст.
- Костно брашно и креда се дават на агнета до 5 грама на глава на ден и се хранят в смеска с концентрати.
- Предимствата на кошарното отглеждане на агнета е, че майките при паша без агнета пасат спокойно и използват по-добри пасища. А агнетата, които са под навес или отворена кошара, са по-малко склонни към настинки, не ядат пръст, по-лесно е стопанинът да се грижи за тях – например контролирано хранене с концентрати, доброкачество сено и минерални фуражи.


Коментари