Предимството на ранното осеменяване е плодотворно - безплодието на овцете намалява на 20-25%, а броят на майките, носещи близнаци, се увеличава в сравнение с късното заплождане

Агнетата, родени през зимата, ще бъдат силни до началото на лятото. Те понасят по-малко болезнено отбиването от майките си и промяната на условията на отглеждане. С какво трябва да се съобразят стопаните:

  • Много е важна температурата на въздуха в помещението по време на раждане - тя трябва да бъде +10-12 градуса. А за по-възрастните овце – не по-ниска от +2-3 градуса. Ако майката е добре подготвена за агнене и са спазени зоотехническите изисквания, а овчарят е опитен, тогава агненето е успешно.
  • Практиката показва, че причината за заболяването и смъртта на агнетата е предимно примитивният подход към организирането на случната кампания.
  • Нарушаването на правилата на зоохигиена при отглеждане на агнета води до загуба на голям брой млади животни.

Агнене и гледане на новородени агнета

Ако овцете майки са добре хранени, обикновено агненето протича добре. Препоръчително е по време на агнене стопанинът да наглежда денонощно родилките, а самият навес в обора да бъде добре осветен през нощта. 2-3 дни преди агненето майките се държат близо до навесите, за да могат при необходимост бързо да се пренесат в помещението за раждане.

Продължителността на нормалното агнене при овцете е около 30-40 минути, при първо агнене – около 50 минути, а раждането на приплодите е в рамките на 4-8 минути. Ако майката след освобождаването на първото агне очаква и второ, тя не трябва да се безпокои. Два часа по-късно, след раждането, плацентата се отделя. При лошо хранени майки отделянето на плацентата води до нейното разпадане, което може да причини отравяне на кръвта и смърт на овцата.

Ако след 5-6 часа плацентата не се е отделила
на овцата трябва да се даде малко студена вода, може да пие околоплодна течност или наситен захарен разтвор и ако е необходимо, да се повика ветеринарен лекар. В никакъв случай не трябва да дърпате плацентата с ръце, тъй като това може да причини тежко кървене на матката. Отделената плацента и постелята, върху която са лежали овцете, се изваждат от кошарата и се заряват.

В първите минути от живота на агнето

  • В началото на раждането, когато пикочният мехур се задейства, да се внимава да не бъде разкъсан, тъй като при бързо изтичане на околоплодната течност агненето ще бъде трудно.
  • Но ако агнето е излязло от родовия канал в непукнала се околоплодна мембрана, тя трябва да се разкъса веднага, в противен случай агнето ще се задуши.
  • Ако дишането на новороденото агне е много слабо или незабележимо, тогава трябва да му се помогне, за което устата и носът на агнето се почистват от слуз, устата се отваря широко и се вдухва силно въздух.
  • Пъпната връв на новородените агнета е един от каналите, по които става заразяването и последващо заболяване на агнето. За да не се случи това, е необходимо да завържете пъпната връв с дезинфекциран груб конец, на 2-3 см от корема, и да намажете върха на пъпната връв с йод или чист катран.
  • Необходимо е майката да оближе агнето, тъй като погълнатата слуз ускорява отделянето на плацентата, а облизването насърчава по-доброто кръвообращение в агнето. Освен това овцата, облизвайки новороденото, някак си го разпознава по-добре, което й позволява лесно да го различи от другите агнета.

Характеристики на първото хранене

Всеки стопанин трябва да обърне специално внимание на първото хранене, тъй като коластрата е не само храна, но и слабително за прочистване на червата изпражнения. Освен това, поради наличието на имунни вещества в коластрата, тя предпазва агнето от различни заболявания.

Преди да започне храненето, вимето на овцата трябва да се избърше с чиста влажна кърпа и първите порции мляко да се издоят, за да не се предизвикат смущения в храносмилателния тракт на агнето. Ако вимето на майката е обрасло с косми, то се подстригва предварително, а замърсените косми по опашката и бедрата се отстраняват. В противен случай, когато бозае, агнето често поглъща вълната, което причинява запушвания на червата и води до смърт на новороденото.

Добре е стопаните да знаят, че
най-добрият заместител на овчето мляко е кравето,
въпреки че то се различава значително от овчето. Кравето мляко трябва да се дава на 3-4-ия ден от живота на агнето, след хранене с коластра от собствената или друга овца-майка. Ако майката не приема добре агнето, то се поставя в отделна клетка, а неспокойните майки трябва да бъдат вързани около врата, а най-добре под корема с меки въжета към стената на клетката.

Препоръки:

  • Млечната майка със силни и здрави агнета, които тя приема добре в клетката, трябва да се държат не повече от един ден. А майките със слаби агнета, особено ако са били притурени, се държат в клетки за 2-3 дни, докато кърмачките свикнат с агнетата.
  • Агнетата трябва да сучат на всеки 3 часа. Затова стопанинът трябва да следи агнето и да проследява 2 пъти нощното хранене. Отглеждането на агнетата трябва да става спокойно, без излишен шум и при достатъчно осветление.

При липса на мляко
е препоръчително майките да се хранят освен с груби фуражи и с концентрирани, да се дават силаж и други сочни фуражи. Ако нямате сочни фуражи, на безмлечни и маломлечни овце-майки се удвоява нормата на концентрирания и грубия фураж, а агнетата се хранят от други млечни майки, но не се отделят от родилата ги овца. Защото често се наблюдава феномен – млякото на родилките се появява 4-5 дни след агненето.

Ако предприетите мерки не се отразят на млечността на майките, агнетата трябва да се преместят при друга, по-млечна майка. За да направят това, опитните овчари поставят чуждо агне при родилката, като го натриват със слуз от околоплодната течност, и го оставят по-млечната майка да го оближе. Така тя го приема като свое.

Кошарно отглеждане – основен метод

При него преди настъпването на топлото време агнетата не се пускат на паша, а се оставят под навес. Майките сутрин след захранване на агнетата се „изгонват” на пасището и пасат сами без агнета до 11-12 часа на обяд, след което се връщат в кошарата за хранене на агнетата. В 2 часа следобед, след захранване на агнетата и водопой, майките отново се „изгонват” на пасището и пасат до 17-18 часа вечерта. В 18 ч, след поене и хранене с концентрати, майките се пускат при агнетата и се оставят там до сутринта, като през нощта им се дава сено.

Важно!

  • По-възрастните агнета се хранят 2 пъти на ден – сутрин преди извеждане на паша и вечер при връщане от паша.
  • Храненето на агнета с концентрати трябва да започне от 10-15-дневна възраст:
  • Най-добре е концентратите да се дават под формата на смеси от трици, кюспе и овесени ядки в натрошен вид.
  • Подхранването започва с 20-30 грама на 1 глава на ден, след което се увеличава дажбата до 100-150 грама на ден на глава до 2-месечна възраст.
  • Костно брашно и креда се дават на агнета до 5 грама на глава на ден и се хранят в смеска с концентрати.
  • Предимствата на кошарното отглеждане на агнета е, че майките при паша без агнета пасат спокойно и използват по-добри пасища. А агнетата, които са под навес или отворена кошара, са по-малко склонни към настинки, не ядат пръст, по-лесно е стопанинът да се грижи за тях – например контролирано хранене с концентрати, доброкачество сено и минерални фуражи.

При липса на мляко е препоръчително майките да се хранят освен с груби фуражи и с концентрирани, да се дават силаж и други сочни фуражи
При липса на мляко е препоръчително майките да се хранят освен с груби фуражи и с концентрирани, да се дават силаж и други сочни фуражи
При кошарното отглеждане преди настъпването на топлото време агнетата не се пускат на паша.
При кошарното отглеждане преди настъпването на топлото време агнетата не се пускат на паша.