Български фермер отговаря: Овощните дървета залагат много по-голямо количество плодни пъпки, цветове и завързи, отколкото могат да изхранят, за да се получи нормална реколта и качествени добиви. Установено е, че при ябълката и крушата е достатъчно да се задържат 10-15 % от цветовете, за да има добър добив. При черешата и вишната около 50 % от цветовете са достатъчни за получаването на редовен добив. Растенията естествено се освобождават от излишните цветове и завързи, но въпреки това понякога задържат повече отколкото могат нормално да изхранят.
Естественото прореждане на цветовете и завързите протича на няколко етапа. Към края на цъфтежа опадат заедно с дръжките дефектните и неоплодените цветове. Непосредствено след това започва опадане на младите завързи. При семковите това засяга завързите, които имат малък брой нормално развитите семена, а при костилковите тези, в които семепъпките не са оплодени или са дегенерирали след оплождането.
Втората основна вълна на естественото прореждане е т. нар. юнско опадане. В зависимост от вида и сорта, а също така и от климатичните особености, то протича към края на май – до началото на юни. Това опадане засяга вече напълно оформени и с различна големина завързи. Един от основните фактори, от който зависи интензивността на юнското опадане е наличието на достатъчно хранителни вещества в почвата, а и в растението натрупани като резервни през миналия вегетационен период. За да се запазят повече завързи, когато те са в по-малко количество, е наложително преди юнското опадане да се извърши подхранване с азотни торове. Когато завързите са повече, подхранването се извършва след юнското опадане, за да се получи по-добро естествено прореждане.