Български фермер отговаря: Първо е добре да знаете, че някои сортове като Бяло без семе, Мискет червен, Мискет врачански, Мискет хамбургски, Ркацители изресяват по-силно от другите.
На второ място – една от основните причини за изресяване е буйният растеж на леторастите, а доколкото разбираме при вашата лоза това е налице. Тогава по-голяма част от хранителните вещества отива за растежа на леторастите, а ресите изгладняват.
Трето - ако при хладно, облачно и дъждовно време през периода на цъфтежа температурата падне под 15°С, оплождането също се нарушава. Но засега няма сигурни средства за предотвратяване на изресяването, дължащо се на лоши метеорологични условия.
Четвърто - изресяване може да се получава и при някои сортове с функционално женски цветове. За да плододават редовно, такива сортове лози трябва да бъдат опрашени с фертилен прашец от сортове с нормални (двуполови) цветове. Често лозите от сортове с функционално женски цветове, като Чауш, Черна разакия и други местни сортове са такива и затова се засаждат в близост с лози от сортове с нормални цветове, което улеснява тяхното оплождане.
Пето: понякога се появява едно подобно на изресяването явление, което се нарича милерандаж, но то все пак и доста се различава. При него се развиват малък брой нормално оплодени зърна, а по-голямата част остават дребни и безсеменни. Това се наблюдава най-често при сортовете Болгар, Царица на лозята, Кардинал, Памид и местни сортове.
Шесто: има и друг един дефект, който също е следствие на буйния растеж на леторастите напролет, когато времето е с много валежи. Тогава растящата реса се превръща в мустаци, към което са склонни предимно десертните сортове като Болгар, Шасла доре, Бяло без семе, Италия и др.
Най-важното, което се препоръчва като начин за справяне с изресяването са прищипването и кършенето, но когато се направят навреме – тоест непосредствено преди цъфтежа.
И една препоръка на агроном-лозар:
Трябва през май месец преди цъфтеж и след цъфтеж да се пръска лозата с БОР - тоест с листен тор с голям процент съдържание на БОР, който е съчетан с други микроелементи. Тогава няма да изресява.