Какво слагат на масата домакините в различните страни
Коледа е един от най-обичаните и дългоочаквани християнски празници по света. На Коледа се събираме със семейството, приятелите и роднините, приготвяме вкусни ястия и подреждаме богата трапеза. Всяка страна има свои специални традиционни ястия, които винаги се приготвят за празника .
Тази Коледа, която чука на вратата, ще посрещнем по-тихо, някои от нас и по-самотно, заради ограниченията, наложени от коронавируса. Но пък можем да се опитаме да претворим някои от рецептите и да изненадаме приятно най-близките си.
В Англия Коледа се празнува с пуйка със сос от червена боровинка и гарнитура от брюкселско зеле, пържени картофи, варени или задушени зеленчуци.
Друго популярно ястие там е свинският бут с вишни и карамфил.
Традиционният десерт е пудинг със стафиди и захаросани плодове и ядки, който се залива със смес от ром и ликьор. Запалва се преди сервиране.
Английската коледна напитка е горещо тъмно пиво ейл.
Във Франция традиционните коледни ястия са специално приготвена пуйка с коняк и сметана, кестени, гъши дроб, стриди, пушена сьомга и всякакви сирена. За десерт обикновено се сервира коледен сладкиш „Пънче“, а за напитки - френско шампанско и сухи вина.
В Германия основното ястие на коледната трапеза е гъска (патица) с ябълки, сини сливи и зеле, сьомга със сметана, свинско с кисело зеле, домашни пайове.
На масата трябва да има 7-9 ястия, които символизират раждането на живота: яйца, хайвер, пшеница, грах, боб.
Като традиционна напитка германците приготвят специално коледно греяно вино, а за десерт предпочитат пита с ядки и марципанова торта със сметана или целувки.
В Италия никоя Коледа не е пълна без домашно приготвена свинска наденица котекино. Тя се сервира с домашна питка, заедно с круши, лук шалот, плодове от хвойна и много различни подправки.
Освен това, на празничната трапеза се предлагат малки тортелини, печено свинско бутче джампоне и традиционна паста.
Обичайният десерт на този ден е сладкиш панетон, пълнен със сушени плодове, а напитките са сухо или пенливо вино.
В Испания в навечерието на Коледа се приготвят агнешко месо, пуешко, прасенце-сукалче и ястия с морски дарове.
Десертът включва турон (сладко тесто, което се приготвя чрез термична обработка на мед). със сметана и ядки, марципани и сладкиши, приготвени от белтъци, пържени бадеми, мед и захар.
В Дания на коледната трапеза сервират печена гъска, пълнена със сушени плодове и кафяв сос, или свинско месо. Като гарнитура се предлагат картофи, червено зеле и различни сосове.
За десерт се приготвя grutze - оризова каша, поръсена с гъсто черешово желе и с пържени бадеми. Традиционните датски коледни напитки са гльог(скандинавската версия на греяно вино) и бира.
В Холандия за коледна вечеря се събират малки групи от хора, всеки носи съдове и продукти и приготвя собствено ястие от зеленчуци, месо, риба, скариди.
Холандците сервират и традиционни европейски ястия – печено телешко, заешко, фазан, шунка, пуйка. Месните ястия се допълват от различни зеленчуци и салати, плодове и сосове.
В Норвегия традиционните ястия са от риба. На трапезата се сервират и агнешки или свински ребра, печено свинско месо, пюре от брюква (жълта ряпа), кисело зеле и варени картофи.
На този празник норвежците пият пикантна картофена водка, а за десерт се сервират седем вида сладки или бисквити.
В Швеция по Коледа е обичайно да се ядат обилни ястия: маринована херинга, месни ястия със сос от зеле или горски плодове, шунка, пастет от черен дроб, желе, домашен пушен колбас, печени картофи, както и традиционните шведски картофени кюфтета кропкакор, шунка и бекон.
Традиционният десерт е оризов пудинг, сервиран с един бадем, скрит вътре.
В Белгия сервират месо от глиган, телешки колбас с трюфели, коледна торта и различни вина. За десерт се предлагат кугньони или куньоли - малки бисквитки във формата на бебе Исус.
В Португалия по Коледа ядат бакалао, което означава „сушена солена треска“, измита със сладък портвайн.
В Швейцария невероятно популярно ястие е фондю. За приготвянето на вкусното ястие се използват 3-4 специални вида сирене.
В Ирландия се сервира пушена сьомга с коктейл от скариди - парче риба и скариди, които са красиво положени върху листа маруля и поръсени със сос. Освен това се сервира свински джолан или пуйка.
В Чехия в навечерието на Коледа не се яде месо. Тук традиционното коледно ястие е пържен шаран с картофена салата. Домакините приготвят различни коледни бисквитки, които се раздават на гостите.
В Полша на празничната трапеза на Бъдни вечер трябва да има 12 ястия без месо - според броя на апостолите. За първото обикновено се приготвя кисловат бульон от цвекло с малки кнедли - боршчок, а основното ястие е шаран. Като десерт се предлагат меденки и сладки бисквитки.
На Бъдни вечер поляците не пият алкохол, но на Коледа се събират около масата с различни видове месо и вино.
В Унгария на празничната трапеза сервират гулаш с огромно количество червен пипер и месо, пълнено зеле, както и супа от шаран и печена риба.
В Словения по Коледа на трапезата се сервира специален коледен хляб. За приготвянето му се използват три вида брашно: ръжено, пшенично и елда. Освен това домакините сервират черен пудинг и печено дивечово или свинско месо.
В Сърбия на Коледа ядат прасе, кисело зеле с пушено свинско и коледен пай. Всичко това се полива с пивка домашна ракия.
В България на Бъдни вечер на масата има само постни ястия винаги в нечетен брой: пълнени червени чушки, постни зелеви или лозови сарми, боб или леща, тиквеник и ошав. На Коледа ядем риба, месо със зеленчуци и различки баници – със сирене, лук, месо, ябълки и... каквото ви е вкусно.
В Румъния свинското месо има водеща роля на празничната трапеза. Освен него румънците си похапват различни видове колбаси и кисели краставички.
По Коледа е обичайно да се пекат пайове, в които освен пълнежа се слагат и монети - в чието парче има монета, той ще забогатее.
В Литва трапезата се състои от кутя (варено жито), салати, рибни и други постни ястия. И на самата Коледа, след задължително посещение на семейството в църквата, католиците имат право да опитат печена гъска.
В Естония по Коледа се сервират кренвирши с люти подправки и перлен ечемик, варени картофи със заквасена сметана, кисело и задушено зеле, салата от тиква и пикантни бисквитки, украсени с цветна глазура.
Във Финландия основното ястие е коледният джолан, който се яде с горчица или хляб. На празничната трапеза финландците ядат шунка, пилешки бутчета, риба, гювеч от черен дроб със стафиди, салата от цвекло, печена ряпа или картофи.Греяното вино се смята за традиционна напитка за Коледа.
В Гърция приготвят винена пуйка и традиционния коледен кекс - василопита, който е аналог на баницата с късмети. Освен това се сервира печено прасенце с гарнитура от картофи.
Традиционно в Армения приготвят сладък постен пилаф с шамфъстък, ядки и сушени плодове. И тук се приготвят коледни кексчета, в едно от които се скрива пара за късмет. Освен това арменците пекат, пържат или варят пъстърва.
В Съединените щати много традиции са взаимствани от европейските страни, така че пуйката със сос от червена боровинка, пълнена с хляб, сирене, сини сливи, чесън, боб, гъби, ябълки или зеле, както и телешко месо с подправки, присъстват и тук на трапезата. Различните щати имат свои специални ястия, които обикновено се приготвят за Коледа. Основната напитка на празника е яйчен пунш от разбити яйца и сметана с добавка от различни подправки.
В английската част на Канада коледните вечери не се различават много от английските или американските. Популярна напитка по време на зимните празници е яйчният млечен пунш и алкохол.
Във френската част на Канада се спазват най-вече френските обичаи.
В Мексико на този ден предпочитат да се откажат от бурито и да се поглезят с печено прасенце, гарнирано с ориз, чушки и черен боб, както и разнообразие от зеленчуци и закуски със сирене. Като алкохол се сервира задължителната текила, а за десерт – традиционните тортили от царевично брашно.
В Аржентина коледната нощ започва с месо - печен паун, говеждо, свинско или пуешко - и завършва с пълнени пайове и сладки пудинги.
Бразилия съчетава коледните традиции на много народи: основните ястия на празничната трапеза са най-често риба или свинско месо, универсална гарнитура - цветен ориз, плодова салата и ядки.
В Перу семейството обикновено се събира за пуйка, пълнена с кайма и ядки и гарнирана с пресни филийки ананас и череши, пържени картофи и ябълково пюре. Десертът включва марципан, стафиди, бадеми и баница от панетоне с чаша горещ шоколад.
В Япония всяко ястие има значение. Например, соба – каша от елда с бульон – символизира дълголетието. Японците ядат и осечи-риори - набор от морски дарове: риба, скариди, херинга, омар, стриди, водорасли, към които се добавя супа озони с оризови хапки. Пият зелен чай и оризова ракия.
В Австралия, където Коледа е в средата на лятото, трапезата най-често е барбекю със скариди, пилешко, свинско, агнешко и телешко. Десертното ястие е торта с разбита сметана и плодове или разбити белтъци.
Коментари