Интересува се Лили Георгиева от Пловдив
Отговор:
За приготвянето на винен оцет са подходящи по-слабоалкохолни вина и такива, които леко са започнали да се вкисват, но не и болни.
Не са подходящи вина, които са сулфитирани с високи дози серен двуокис.
Виното се разрежда с преварена вода, така че алкохолът му да падне с 8-9 градуса.
След това в помещението трябва да се осигури по-висока температура и широк достъп на въздух на сместа - така оцетните бактерии на повърхността на виното ще се развиват по-лесно.
Съдът, в който ще правите оцета, поставете на топло. Вътре налейте 4-5 л винен оцет, затоплен до 30 градуса, и 3-4 литра вино. След седмица се добавят още 3-4 литра вино.
* Ако имате много вино за преработка, след втората и следващите седмици се изваждат по 3-4 литра оцет и се добавя по толкова вино.
* За малко количество оцет, може да се използва голяма дамаджана, в която се наливат 1-2 литра оцет и толкова вино. Останалата част от виното се добавя на порции от по 2 литра през 6-7 дни с фунийка. Отворът на дамаджаната се покрива с марля. Готовият оцет се съхранява на хладно в добре запушени бутилки.

Коментари