Подготовката започва 1-2 дни по-рано

Пролетното засаждане е успешно, дори в и по-студените и планински райони на страната, дори се предпочита от градинарите, особено когато става въпрос за по-капризни видове.

Технологията е както при есенното засаждане. По-съществената разлика тук е, че при пролетното засаждане ямките не се изкопават много рано. Това се прави почти непосредствено преди засаждането - около 2-3 дни по-рано. Не трябва да се бърза, особено когато времето е топло, тъй като почвата много бързо просъхва.

КУПУВАНЕ НА ФИДАНКИ

Препоръчително е да изберете разсадник, който е най-близо до вас. Така имате по-добра гаранция, тъй като знаете производителя. Освен това дръвчетата се развиват при сходни климатични условия, и изпитват по-малък стрес след засаждането.

На агроизложенвията може да намерите разнообразни овощни видове и сортовете. Производителите там също гарантират за качеството на овощния материал.

Посадъчните ямки са според вида

На дъното им се поставя тор

За семковите овощни видове - ябълка и круша, както и за ореха, посадъчните ямки се изкопават по-големи. Те са с диаметър от 80 до 100 см, а дълбочината е 60-80 см.

За костилковите видове - праскова, кайсия, слива, череша, вишна и др., размерите трябва да бъдат с около 20 см по-малки.

Напомняме на начинаещите овощари, че около корените почвата трябва да е по-хранителна. Ето защо преди да пристъпите към засаждането, трябва да сте си осигурили органични и минерални торове.

Ориентировъчно за всяка ямка нормата е: 150 грама суперфосфат, 100 г калиев сулфат, 80-100 грама амониев нитрат (амониева селитра) и по 10 кг добре угнил оборски тор.

За удобство предварително може да смесете торовете с част от почвата, отделена от горния почвен слой.

Какви разстояния се препоръчват

Ябълки и круши, които са присадени на силнорастящи подложки, и ще се отглеждат на равни терени и при напояване - 7 х 5 м и 7 х 4 м, а на по-наклонени терени или на терасирани участъци - 6 х 4 и 5 х 3 м.

Ябълки и круши на среднорастящи подложки - 6 х 4, 5 х 4 м.

Ябълки, които са присадени на слаборастящи подложки и ще имат обикновена формировка - 4 х 3, 4 х 2 м.

Ябълки и круши, отглеждани като палмета, се засаждат по-гъсто: 4 х 2,5 х 3 м - на среднорастящи подложки, и 5 х 1,5 и 4 х 1 м - на слаборастящи подложки.

Праскови и кайсии - 5 х 4, 5 х 5 м.

Сливата се засажда на разстояния в реда между 4-5 м, а между редовете - 5-7 м.

Череша, която е на подложки махалебка и дива череша - между редовете 5-6 м, а в реда 4-5 м. За по-слаби подложки - 4 х 3 ,4 х 2 м.

При вишните разстоянията на засаждане са по-малки от тези при черешите, тъй като развиват по-малки корони от тях

Направете резитба, опреснете корените

Преди да поставите дръвчето в ямката, трябва да опресните корените му. По принцип това се прави при по-дебелите корени, като връхчетата им се съкращават.

При засаждането дръвчето се поставя така, че спойката на присаждане между подложката и присадника да остане над почвената повърхност и да сочи на юг. Корените на дръвчето трябва да се разпределят правилно във всички посоки. След това се нахвърля почва и се притъпква, като се започва от края на корените към ствола на дръвчето. След това отново се добавя почва. Около дръвчето се прави венец от почва за задържане на водата при поливането му.

Ако има нужда, се прави резитба на около 80 см от почвената повърхност. Когато в зоната 60-80 см има предивременни клончета, се оставят 3-5 броя на 2-3 пъпки.

Задължително още при засаждането до стъблото се поставя опорно колче, което да предпазва дръвчето от счупване при силен вятър.

СЛЕД ЗАСАЖДАНЕТО

Поливане на нозасадените фиданки трябва да се направи, дори ако почвата е влажна или вали. Необходимо са по 30-40 литра вода на дръвче.