На въпросите ви отговаря д-р инж. техн. Николай Бакалов
Плодовите каши съдържат много месести части от плода. При дестилация в казани на пряк огън лесно загарят. Получихме десетки въпроси тези дни за загоряла ракия с много неприятен вкус и аромат на загоряло, който не може да се отстрани и чрез повторна дестилация.
Помага донякъде активен въглен, но как....
Ако е съвсем леко загоряла ракията, чрез обработка с активен въглен, може да се спаси напълно от вкуса и аромата на загоряло.
Но при силно загорелите ракии, независимо от дозата въглен, пак остава неприятният характер.
Дозата на активния въглен се определя в зависимост от степента на загаряне. Но да се знае, че заедно с вкуса и аромата на загоряло, активният въглен премахва от ракията и плодовия вкус и аромат.
Вече се продават различни видове активен въглен, необходимо е да се купи такъв за загоряла ракия.
Коментари