И защо това се получава от година-две, питат читатели

Когато в дадено лозово насаждение се забелязва няколко години подред, че гроздовите зърна са издребняли, тогава едно от основните подозрения е, че може да не достига елементът калий.

Дефицитът му освен, че прави гроздето дребно, предизвиква и нежелани промени във виното, което се произвежда.

Домашната напитка става с по-рязък и леко неприятен вкус

С това отговаряме на няколко читатели, които ни питаха защо гроздето им се е променило в сравнение с миналата и по-миналата година, както и в сравнение с това на съседите, което е от същия сорт.

Калият е много нужен на лозите и асмите

Не трябва да се смята, че стой по-долу по значение от азота и фосфора. А много често в личния двор не се обръща сериозно внимание на това.

Нещо повече - лозата е определяна като калиеволюбива култура.

Елементът активира образуването на захари, скорбяла, ароматни, вкусови и багрилни вещества.

При наличието му се усилва асимилацията, което води и до по-висок добив

Той е от голямо значение за качеството и на виното.

Има и други предимства. Добре снабдените с калий лози преодоляват суша и студ много по-лесно.

Как се познава недостигът

Има няколко белези за калиев глад

Характерни прояви на недостиг

Характерни прояви на недостиг

В началото на лятото листата от средната част на леторастите започват да губят зеления си цвят по периферията. После и периферията потъмнява и се извива.

При силен недостиг листата опадват преждевременно особено на главини с по-голямо натоварване.

Гроздето освен, че е дребнозърнесто, става и с намалено захарно съдържание.

При недостиг на калий лозите започват да страдат по-често от гъбни заболявания и се нападат по-силно от вредители.

Недостатъчното калиево хранене, което може да е причинено и от временно засушаване, и от затруднено освобождаване на почвен калий, влияе върху растежа и плодообразуването.

Това все по-често взе да се случва в български условия, и да прави растенията податливи и на болести като маната и оидиума, а вече и черно гниене.

Залагат се по-малко цветове и се отлагат по-малко резервни вещества.

Съвет: По-добре е калият да се внася в сулфатната си форма.