Как да го изберем още отсега
Лозовите насаждения у нас обикновено се правят през есента /по-рядко пролетта/, защото шансът за прихващане е по-висок и има вероятност за по-добър растеж на лозите през първата година.
Много стопани вече се обръщат към ново засажданеи на свободните си земи и в дворните си места.
Но трябва да вземат предвид факта, че лозовото растение има своите специфични изисквания и е по-добре те да се спазят.
Изложението и релефът на терена са основните фактори, когато избирате.
От тях зависят състава на почвата, температурата и едно много важно условие още - достъпът до слънчева светлина.
За по-хладните райони се препоръчват южно, югоизточно или югозападно изложение на лозите. При такива условия гроздето узрява по-рано и натрупва повече захари.
Има едно правило, което гласи, че колкото по-неблагоприятни са останалите условия, толкова по-южно трябва да е изложението спрямо слънцето.
Северното изложение може да бъде избирано само при условията на по-южните и по-топли области. Дори то се оказва препоръчително за по-сухите местности с горещ климат.
То вирее и на равно, и по склоновете
При различен наклон
Лозата вирее успешно както на равнинен терен, така и по склонове и хълмове с различен наклон.
Разлика при равнинен и хълмист терен
На равни места лозата се развива по-буйно и дава повече грозде, но с по-ниско качество.
Засаждането на лози по хълмове е добра стара практика и се препоръчва, защото гроздето на такъв терен става по-висококачествено, а плододаването е по-равномерно.
По склоновете лозята се огряват по-продължително, температурите са по-подходящи, а слънчевите лъчи достигат повърхността на почвата под ъгъл, близък до правия.
Тези фактори са определящи за по-високата захарност на гроздето и съдържанието на повече багрилни вещества.
По-доброто проветряване е фактор също с много плюсове.
То осигурява по-малък риск от заразяване с болести като мана и оидиум, както и по-добра устойчивост към сиво гниене.
Лозите стават по-издръжливи на ниски температури, а пръчките им узряват по-добре.
Обича да има сезони
Това помага за узряването
Лозята виреят най-добре в условията на умерен климат и на места, където има ясно изразена сезонност.
Вегетацията им трае около 200 дни и затова растенията се нуждаят от тиха и дълга есен
Най-благоприятната температура за лозята е в границите между 25 и 30°С.
Горещините не са благоприятни за тях.
Стойности на термометъра над 40 градуса дори могат да се окажат и пагубни за листата и зърната на гроздето.
Минималните стойности, на които издържат лианите пък са минус 17 градуса С.
Имайте предвид тези стойности, когато избирате място за лозе.
Коментари