Живка Тодорова от Берковица пита:

Как да си направя царевичен силаж?

Специалистът обяснява

За да си приготвите царевичен силаж в найлонови чували, трябва СТРИКТНО ДА СПАЗВАТЕ СЛЕДНОТО: Зелената царевица с кочани или без кочани трябва да съдържа около 70 процента вода, за да може да протече млечно-киселата ферментация и да се получи необходимата киселинност, която консервира царевицата.

Царевицата се нарязва със силажорезачка или ръчно на ситно: до 1 см - ако ще я изхранвате на овце и кози; до 2 см - ако я изхранвате на крави и биволи.
Нарязаната силажна суровина се слага в дебели найлонови чували и постоянно се притъпква. Уплътняването трябва да е максимално, за ДА НЕ ОСТАВА НИКАКЪВ ВЪЗДУХ В ЧУВАЛИТЕ защото предизвиква плесенясване.

Напълнените чували се завързват много добре, обръщат се надолу с отвора и се нареждат плътно един до друг. Така може да се съхраняват до 3-4 месеца.