Това се казва в проучване, което публикува наскоро Европейска обсерватория на пазара на продукти от риболов и аквакултури EUMOFA, което е посветено на т.нар. синя биоикономика и е по поръчка на Европейската комисия.

Тази икономика се е изкачила по-нагоре в класациите в глобален, регионален и национален аспект в последните години и създава нарастващи очаквания за инвеститорите, но те се нуждаят от надеждна информация, за да оценят новите възможности за вложения в тази бързо развиваща се област.

По тази причина Европейската комисия е поръчала проучването, което разглежда възможностите и предизвикателствата, свързани с използването на водна биомаса за създаване на нови храни и хранителни добавки, фуражи за животни, фармацевтични продукти, козметика, материали (напр. дрехи и строителни материали) и енергия.

Проучването е структурирано в 5 раздела.

В първия се установява, че повече от 50% от всеки продукт не влиза директно в хранителната верига на хората. Бялата риба, например треската, може да генерира почти 60% отпадъци, океанските риби, като рибата тон - до 70%. За черупкови организми, като миди, отпадъците достигат до 88% от улова.

На второ място се предвижда по-голямо търсене на рибно брашно и рибено масло.

На трето - водните водорасли /особено култивираните/ все повече ще се търсят за производство на продукти за селското стопанство (торове, фуражи за животни) и за търговско производство на добавки за хранителни и нехранителни продукти.

Четвърто - тенденциите показват, че тези инвестиции са с висока възвращаемост, затова някои правителства стартират подкрепа на сектора, например чрез данъчни стимули и създаване на благоприятна регулаторна рамка. Сред най-добрите продукти, привличащи големи инвестиции са водораслите и морските краставици.

ЕК съобщава, че няколко европейски държави са приели вече всеобхватни научни стратегии и политики, които включват и планове за синята биоикономика, въпреки че като цяло в момента няма глобален европейски план, стратегия или политика, специално посветени на морската биотехнология.