Съвременните зеленчуци и плодове не осигуряват необходимото ниво на полезни вещества. Причината е спад хранителните свойства.

Учени от Тексаския университет сравниха нивото на 13 основни полезни вещества в 43 различни растения.

Данните при изследването на протеина, калция, фосфора, желязото, рибофлавона, аскорбиновата киселина,формите на витамин С и други полезни вещества показват значителен спад  за последните 50 години.

Най-голям спад има в съдържанието на рибофлавона - важен елемент, стимулиращ енергията в клетките. В продуктите е установен и спад в съдържанието на фитонутриенти. Тези съединения се борят с рака, сърдечните заболявания, диабета и деменцията.

Промишленото производство на зеленчуци и плодове губи спрямо отгледаното във фермерските стопанства заявяват учените.

Основният фактор за липсата на достатъчно хранителни вещества е изтощената почва. Комерсиалните производители на култури жертват качеството, заради количеството реколта.

Сега потребителите имат избор: да купуват промишлено произведени продукти, или да подкрепят фермерите и да се погрижат за плодородието на почвите.