Всъщност работата с ножицата е почти постоянна, но с малки прекъсвания

Знаете ли, че едно време старите хора са казвали, че всъщност резитбата на лозите и асмите започва на Благовец - Благовещение

И ето, че днес нещата си идват на мястото, както е било по онова време. Тази зима ни показа и принуди да правим същото.

При продължителни зими не бива да се бърза, казват лозарите и са прави.

Резитбата трябва да започне от средата на лозето, ако то е по-голямо.

Първо е редно да се отстранят всички стари леторасти, а след това да се действа по приетата формировка от стопанина.

Ако вече сте рязали през февруари, това не значи, че сте приключили защото обикновено след първата резитба при всяко насаждение работата пак продължава - и пак с резитби и подкастряне.

До лятото е така - след май идва време за зелените операции - филизене, прореждане на леторасти и листа за добро огряване.След цъфтежа пък се прореждат и ресите.