При избора на казан решенията са сложни едва ли не като покупка на возило.

Кои са най-важните неща, които трябва да се търсят като екстри от тези, които са готови да вложат повече пари, но да купят най-качественото.

Казанът, куполът, лулата и серпентината трябва да са от мед, а конструкцията да позволява наливане, изливане и почистване на медните повърхности.

Дъното да е дебело и да има сито против загаряне.

Куполът да има голяма площ, изложена на въздух, но не голяма височина. Идеалната форма е разширената в горния край камбана. Височината да е такава, че разпенен материал да може да достига до изходния фланец.

Куполът и лулата да могат добре да се херметизират.

Възходящият участък на лулата трябва да бъде къс и възможно най-близо до началото й да започва наклона към серпентината.

Дължината и диаметърът на серпентината да имат резерв, защото недостатъчният й капацитет води до големи загуби. За по-големи казани вместо серпентина се използва тръбен топлообменник.

Най-евтино е подгряването с дърва, но газовата горелка е по-удобна и мнозина я предпочитат.

Малък казан е най-добре да е с електрически нагревател.