Разпукнатата обвивка подсказва, че са готови
През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно.
Най-добре е да се изчака орехите да паднат сами. Това е гаранция, че ядката е добре узряла.
Ако се избърза с брането на орехи, ядката не е напълно изхранена и това се отразява на качеството й. При закъснение - се променя цвета на черупката и кожицата на ядката потъмнява.
Просушете ги преди съхранение
Поставят се в касетки или чували
За да се запазят плодовете по-продължително време, препоръчително е орехите добре да се просушат. За целта се разстилат на един пласт на проветриво и сенчесто място за една седмица. След този период обвивките не са изсъхнали и се отделят лесно.
Просушените орехи се поставят в ниски касетки или мрежести чували, за да могат да се проветряват по време на съхранението им.
Коментари