Семинар на тема "Съвременни аналитични подходи за осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи" ще се проведе от 10 до 13 февруари 2015 г. в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Форумът се организира съвместно от Центъра за обучение по качество и безопасност на храните, катедра Биотехнология, УХТ и Асоциация MoniQA, Виена, Австрия. От тази година в семинара се включва и Българската агенция по безопасност на храните.

Целта на обучението е да даде на участниците теоретични и практически знания за актуалните аналитични методи за бързо установяване и количествено определяне на химични и микробиологични опасности в храни, напитки, фуражи и води.

Програмата на курса обхваща теми, които дават теоретични познания за най-често срещаните видове патогенни микроорганизми в храните и хигиенните индикатори, за съвременните бързи методи за микробиологичен контрол и подходите за тяхното валидиране, както и за изискванията на Българската агенция по безопасност на храните към обектите от хранителната верига. Ще бъдат разгледани и принципите на молекулярно-генетичните методи, конкретно полимеразо-верижната реакция при контрол на микроорганизми, а също и методите за контрол на микотоксини и други химични опасности в храни, напитки и фуражи.