Кирил Кръстев

 В света има 4000 сорта картофи. Съвременните изисквания за модерно и устойчиво земеделие налагат специализирани сортове картофи за консумация и преработка, характеризиращи се с различна продължителност на вегетация, висок и стабилен генетичен потенциал за добив, устойчивост на икономически важните болести и неприятели за страната, толерантност на абиотични стресови фактори и подобрени морфологични, химико-технологичнии и органолептични качества.

Когато избирате сорт трябва да обръщате внимание и на: климатичните условия на района, почвените условия, технологията на отглеждане, времето за реализация на продукцията и направлението на използване.

Холандските и немски сортове заемат основна част в сортовата структура на страната ни, но все пак има и перспективни сортове, плод на българска селекция.

Ето няколко:

Перун - високопродуктивен средноранен сорт. Формира 14-16 средно едри клубена, които са кръглоовални, с жълта, мрежовидна кожица, плитки очи и светложълто месо. Има високо съдържание на сухо вещество, много добър вкус и непотъмняващо месо.

Сортът се отличава с полска устойчивост на вирусни болести, мана и краста. Устойчив е и на картофената цистообразуваща нематода.

Рожен - среднокъсен сорт. Формира 12-14 клубена в гнездо, които са продълговатоовални с червена кожица, плитки очи и жълто месо, с много добри кулинарни и пазарни качества.

Сортът се характеризира с висок добив и качество. Подходящ е както за прясна консумация, така и за преработка. Съхранява се много добре през зимно-пролетния сезон. Отличава се със средна устойчивост на вирусни болести, висока устойчивост на мана и много висока устойчивост на краста и ризоктония.

Орфей - един от най-новите и перспективни български сортове картофи. Подходящ за ранно и средно ранно производство. Характеризира се с висок потенциал за добив и качество и бързо нарастване на клубените. Клубените са средно едри, кръглоовални, с плитки очи и жълто месо. Кожицата е жълта и леко грапава.

Орфей е пластичен сорт с неутрална фотопериодична реакция и толерантност към по-високи температури и засушаване. Сортът се характеризира с полска устойчивост на мана, вирусни болести, краста и ризоктония. Орфей е първият български сорт, устойчив и на двете цистообразуващи нематоди.

Иверце - ранен сорт картофи. Сортът се отличава с много добри кулинарни качества, а месото не се разпада и не потъмнява при готвене. Подходящ е за салати, пържене, готвене и печене. Съдържанието на скорбяла варива между 14 и 16%. Образува среден брой клубени в гнездо, които са добре изравнени. Клубените са средно едри, с продълговато-овална до леко сплесната форма, с гладка кожица, която е обагрена в светложълто.  Те са с плитки очи и с много добри пазарни и експортни качества. Месестата част на клубена е с бледожълт цвят.

Сортът е високодобивен с голяма екологична пластичност, с неутрална реакция към дължината на деня и реагира положително на по-високите норми на торене с органични и минерални торове. Издържа на суша и високи летни температури. Не понася преовлажняване на почвата. Има отлична съхраняемост. Притежава висока устойчивост на вирус У, много добра устойчивост на вирус Х, обикновената краста и гниенето. Слабо се поразява от картофена мана, а е чувствителен на вирусите М и S.

Надежда - ранен до полуранен, високодобивен и интензивен сорт, с бърза динамика на клубенообразуване и висок потенциал за добив и качество. Притежава добри пазарни и отлични вкусови качества. Съдържанието на скорбяла варира от 15 до 18%. Надежда е салатен сорт с непотъмняващо месо след варене и пържене. Пригоден е за ранно и средноранно производство и за отглеждане като втора култура в поливните райони. Сортът образува 10-12 клубена в едно гнездо. Те са средно големи, продълговато-овални, с плитки очи, жълта кожица и бледожълто месо. Кълновете са тъмновиолетови.

Характеризира се с висока устойчивост на вирусни, гъбни и микоплазмени болести.

Евридика - високопродуктивен, средноранен сорт, с добив над 3500 кг/дка. Съдържанието на сухо вещество е в границите на 21-22%, а на скорбяла- 15-16%. Характеризира се с отлични вкусови качества. Изключително подходящ е за чипс. Образува 9-10 много едри клубени с овална форма, леко грапава светлокафява кожица и жълто месо.

Устойчив е на мана, а на вирусни болести притежава полска устойчивост.

Бор - късен сорт картофи, подходящ за консумация и преработка. Съдържанието на сухо вещество и скорбяла в клубените е високо. Отличава се с висока продуктивност и добра екологична пластичност. Образува изравнено гнездо с 18-20 клубена. Формира голям процент едри клубени с овална форма, плитки очи, розовокремава кожица и кремаво до бяло месо.

Не е взискателен към почвените условия и добре понася летните засушавания. Характеризира се с висока полска устойчивост на вирусни болести, висока полска хоризонтална устойчивост на мана. Устойчив е на рак по картофите. Има много добра и продължителна съхраняемост. Всичко това го прави много подходящ за биологично производство.

Други перспективни български сортове са Калина, Струма, Плана, Искър, Руен, Пирин, Дора, Дружба.