Високите хранителни и вкусови качества на агнешкото месо са основна предпоставка за неговото голямо търсене както на вътрешния, така и на европейския и на другите международни пазари. Големият проблем е как да се увеличи производството на този ценен хранителен продукт.

При крайно незадоволителния брой на овцете майки в България и относително ниската им плодовитост единствената възможност за увеличаване на това производство е да се спре клането на маломерни агнета и те да се угояват до достигане на живо тегло 55-60 процента от живото тегло на овцете майки.

Примерно, ако живото тегло на овцете майки е около 60 кг, техните приплоди трябва да се угояват до достигане на живо тегло 35-36 кг.

При живо тегло на майките от 70 кг угояването на агнетата трябва да продължи до достигане на живо тегло 40-42 кг.

Установено е, че дневният прираст при здрави и нормално развиващи се агнета е най-висок между 50-ия и 100-тния ден след раждането, след което започва да намалява.

След достигане на 60-65 процента от живото тегло на овцете майки освен че прирастът значително намалява и той е главно за сметка на образуването на повече тлъстини, които са нежелателни за съвременните консуматори с изключение на мюсюлманските държави.

Освен че е нежелателно за купувачите отлагането на големи количества мазнини увеличава разхода на фураж за 1 кг прираст

За образуване на 1 кг мазнини са необходими 6,5 кръмни единици за растеж, докато за 1 кг мускулна тъкан са достатъчни 2 до 2,5 кръмни единици за растеж.

Растежът и развитието на агнетата за угояване се влияят от редица фактори.

От породата.

Приплодите от месодайните породи овце растат по-интензивно от местните и млечните породи.

Агнетата кръстоски - от местни и млечни овце, заплодени с кочове от месодайни породи, също растат интензивно с по-малко количество фураж.

От пола.

Мъжките агнета растат по-интензивно от женските и на 100-дневна възраст са с 12-18 процента по-високо живо тегло от женските.

От родените като единаци и близнаци е установено, че на 90-дневна възраст първите достигат средно 33,78 кг живо тегло, а близнаците - 28,12 кг.

Най-важният фактор за растежа и развитието е правилното хранене и отглеждане на агнетата за угояване.

При малките агнета през първите 3 месеца след раждането търбухът не е напълно развит и за компенсиране на малкия му обем се налага даване на повече концентрирани

фуражи

Най-лесно в практически аспект и най-ефективно икономически е даването на воля на качествено люцерново и ливадно сено, концентратна смеска (комбиниран фураж) на воля и свободен достъп до чиста питейна вода. Такова хранене осигурява развитието на храносмилателната система на животните, а комбинираният фураж осигурява необходимите белтъчни вещества, минерални соли и витамини.

При липса на възможност за осигуряване на комбинирани фуражи след 1-месечна възраст освен качествено сено на агнетата може да се изхранва цяло зърно - най-добре овес, ечемик и пшеница. След 2-3 месеца се дава и царевица.

Най-добре е зърното леко да се свари до набъбване и омекване и да се посоли (1-2 процента) с готварска сол за овкусяване. Зърното може да се смесва 4:1 с царевична ярма и пшенични трици.

Агнетата се предават за клане едва след достигане на определеното живо тегло.