Вода
Макар че може да се направи и с чешмяна вода, препоръчва се да използвате филтрирана, за да не застрашавате състоянието на културата със завишени концентрации на хлор и флуор.
Чай
Направата на комбуча изисква истински чай (Camellia sinensis) заради главно заради съдържанието на азот и минерали. Могат да бъдат използвани черен, зелен, бял, оолонг, Дарджилинг и други. Изборът ви на чай има отношение към здравето на културата и към вкуса на крайния продукт. Черният чай традиционно се използва за направата на комбуча и й осигурява най-добри условия за развитие. Вкусът на комбуча, направена в черен чай, обикновено се описва като напомнящ ябълков сайдер. Важно: не бива да се използват Ърл грей, ароматизиран цейлонски и други чайове, съдържащи масла (те могат да гранясат по време на процеса или да навредят на гъбата). Оолонг придава по-мек вкус, описван като плодово-тревист, и приятен кехлибарен цвят. Зеленият чай е добре да се смесва с черен, но може и самостоятелно. Чаят става готов много по-бързо, отколкото с черния. Много вкусно става със зелен чай с жасмин. Може да се ползва и ройбос, но смесен с 25% черен чай. Белият чай дава много деликатен вкус; трябва да му се добавя малко черен, зелен или оолонг. Билковите чайове се ползват както ройбоса: с 25% черен. Важно: и тук трябва да внимавате с билките, съдържащи масла, като лайка, мента, джинджифил.
Захар
Захарта се преобразува от гъбата по време на процеса във витамини, ензими, минерали, киселини и въглероден диоксид (от което чаят се газира), тоест това е нейната храна. Важно е да се спазват точните количества, за да не остане гъбата "недохранена", което може да навреди на безопасността на крайния продукт. Бялата захар е най-лесна за "храносмилане" от гъбата. Медът има собствен бактериологичен профил, който не е съвсем съвместим с този на гъбата, така че може да привлече плесен. Подсладители по никакъв начин не могат да заместят захарта.
Начална култура
Най-добрият начин да се сдобиете с гъба е да потърсите някой, който я отглежда. Традиционно тя се раздава, така че избягвайте търговците. Сравнително бързо гъбата "дава бебета" (долният й слой се отлепя и от него може да се започне нова култура). Размерът няма значение, защото културата заема формата на съда, в който се отглежда. Нормално гъбата има белезникав бял до телесен цвят, понякога с кафяви образувания по долната страна. Не използвайте гъба, която има следи от плесен.
Не употребявайте чай, който изглежда и мирише зле, или е неприятен на вкус.
Коментари