След като една птица придобие лош навик, нейните събратя бързо възприемат това поведение. За да не се конкурирате с пилетата в скоростта на събиране на яйца, е необходимо да разберете причината за кълване и да промените условията на отглеждане.

Как да забележите признаци на кълване

Понякога стопанинът не забелязва веднага, че пилетата са започнали да кълват яйца. Липсата на яйца в гнездата има през есента и сезонното линеене, след това през зимата са късите дни, но идва пролетта и вече няма яйца. Затова стопанинът трябва да започва да наблюдава птиците по-отблизо.

Какво открива стопанинът? Клюнът на кокошките е в жълтъка! След като опитат прясно яйце, кокошките носачки бързо разбират как да получат този ценен продукт. Най-наглите кокошки специално чакат близо до гнездото. Щом една от женските силно кудкудяка, за да обяви, че е снесла яйце, крадците го изяждат. Обикновено пилетата изяждат яйцето напълно, кълват както съдържанието, така и черупката, след което за стопанина е трудно да ги хване. Понякога, докато домакинята събира яйца, може случайно да открие влага, а не трябва да е там. Всъщност се оказва разлят протеин, който пилетата не са имали време да изкълват.

Стопаните да имат предвид!

Малки хищници като плъхове, невестулки, порове и лисици също могат да бъдат замесени в кражба на яйца. Ако кокошарникът е добре изолиран, вратите са плътно поставени, няма дупки в пода, тогава очевидно самите кокошки извършват грабежа.

Какво може да причини кълването?

  • Черупките от яйца в диетата

Понякога грижовният стопанин провокира кълване със собствените си действия. С яйчените черупки от домашни яйца обикновено се хранят пилета. За кокошките носачки черупката е източник на калций, който е необходим за производството на нови яйца. Ето какво получаваме: „калциев цикъл в природата".

Пресните черупки съдържат следи от яйчен белтък, който има вкус на деликатес за пилетата. Кокошките носачки бързо разбират, че яйцата в гнездото са източник на деликатес. След като процесът на кълване е започнал, проблемът се разпространява като горски пожар. Други кокошки копират поведението на разбойника и преди да се усетите, цялото стадо е възприело лошия навик, завличайки и петела в бандата си. И тогава можете да забравите за вкусните бъркани яйца с ярки жълтъци.

Преди да дадете яйчени черупки на пилета, те трябва да бъдат добре смачкани. Пресните черупки се смилат трудно, защото подчерупковият филм пречи. Преди смилането е необходимо черупката да се загрее във фурната, през лятото може да се изсуши добре на слънце. След това се счуква на ситно в леген или хаван, превръщайки се в едрозърнест прах - това е формата, в която можете да закупите смлени яйчени черупки, предназначени за разкисляване на почвата.

  • Стрес

Пилетата често се държат в тесни помещения без достъп до пасище, а в тесни условия всяка птица изпитва повече стрес. Ако кокошките трябва да „стоят на опашката" до гнездото за снасяне, се получава смачкване, което може да доведе до случайно стъпкване на яйцата.

Затова всеки стопанин трябва да знае, че за популация от 10 носачки трябва да има най-малко 3 гнезда, а площта на кокошарника трябва да бъде най-малко 2,5-3 кв. м.

Внимание! Ако кокошарникът не е оборудван с вентилационна система, във въздуха се натрупва излишък от амоняк, влажността на въздуха се повишава, което създава неблагоприятни условия за отглеждане на домашни птици.

Ярката изкуствена светлина

също е един от стресовите фактори

За да се поддържа производството на яйца, се използва допълнително осветление сутрин и вечер. Ако светлината е твърде ярка, пилетата се уморяват и стават по-агресивни.

За осветяване на малък кокошарник е достатъчна една лампа с нажежаема жичка от 40 или 60 W. Тези лампи произвеждат червен светлинен спектър, който е най-благоприятен за периода на снасяне на яйца. Гнездата трябва да бъдат разположени в най-отдалечения ъгъл от източника на светлина. Още по-добре е гнездото да е тъмно. В уединения полумрак кокошките се чувстват по-спокойни и по-защитени.

Някои причини на кълване на яйца

са сигнал за липси

Такъв е случаят при дефицит на витамин D.

Факт е, че той участва в усвояването на калций. Липсата на достатъчно слънце води до лошо усвояване на калций, дори ако диетата на кокошките съдържа достатъчно от него. Когато черупката омекне, кокошката може случайно да смачка току-що снесеното яйце. Естественото любопитство я подтиква да опита новия продукт и така кокошката носачка е опитала „забранения плод".

Недостиг на калций

Дефицитът на витамин D и дефицитът на калций често вървят ръка за ръка. Калцият е много важен за птиците, тъй като той е „строителен" материал за образуването на черупки от яйца.

Има много източници на наличен калций. Варовиковите зърна съдържат 32% калций и минерални соли на калций и магнезий. Фуражната черупка е не само източник на калций и магнезий, но и богата на йод, консумацията му има благоприятен ефект върху здравето на домашните птици, увеличава производството на яйца.

Напомняме на стопаните:

  • Варовиковите зърна или черупки винаги трябва да са свободно достъпни за птиците. И те се изсипват в отделна хранилка.
  • При приготвяне на мокри каши или производство на домашни комбинирани фуражи като източник на калций се използва фуражната креда.
  • Още по-ефективно е използването на минерален премикс. Съставът му съдържа балансирано количество на калций и фосфор, което осигурява добра абсорбция на микроелементите.
  • Липсата на животински протеин в диетата на пилетата причинява кълване на яйца, тъй като птицата търси източник на протеин. През лятото кокошките носачки, отглеждани в заграждение или свободно отглеждане, имат допълнителен източник на протеини под формата на насекоми, ларви и земни червеи. През зимата диетата им зависи от стопанина.
  • Често има случаи, когато яйцата имат здрава черупка, което елиминира случайното им смачкване в гнездото и въпреки това се случва кълване. Понякога ситуацията стига до абсурд. След като са се пристрастили към протеиновата храна, кокошките успяват да кълват яйца дори в гнезда със затворен колектор за яйца. Птицата успява да счупи черупката, докато яйцето се търкаля в колектора.
  • Месокостно и рибно брашно

Животинският протеин съдържа незаменими аминокиселини, които не могат да бъдат компенсирани с добавяне на грах, соя или слънчогледов шрот към диетата.

За да се предотврати кълването,

диетата на пилетата винаги трябва да съдържа протеинови добавки:

  • месокостно брашно;
  • рибно брашно;
  • или още по-добре и двата компонента.

Те съдържат съответно приблизително 40 и 50% суров протеин. Протеиновите добавки се добавят към домашните комбинирани фуражи в размер на 500 г на 10 кг зърнена смес (500 г месокостно брашно или 250 г месокостно брашно и рибно брашно).

Ако пилетата се хранят с мокра каша, дневната норма на протеиновите добавки се разделя на две хранения. Дневната норма за носачки е 3 супени лъжици месокостно брашно; рибно брашно - 1,5 супени лъжици (на базата на стадо от 10 пилета).

Пилетата, които са се пристрастили към кълването на яйца, провалят целта на стопаните да държат носачки в задния двор
Пилетата, които са се пристрастили към кълването на яйца, провалят целта на стопаните да държат носачки в задния двор
За да се предотврати кълването, диетата на пилетата винаги трябва да съдържа протеинови добавки
За да се предотврати кълването, диетата на пилетата винаги трябва да съдържа протеинови добавки