Добивът на мляко в стопанствата вече е в пика си и на този етап от лактацията млечният протеин обикновено е много нисък. За да се увеличи съдържанието на млечен протеин чрез диетата на кравите, животните трябва да бъдат извеждани на паша, когато може.
Сухото, слънчево време осигурява идеални условия за паша и за повишаване съдържанието на сухо вещество в млякото по това време, когато то намалява. Ако сега съсредоточите повече внимание върху целта за увеличаване приема на сухо вещество чрез изхранване с трева, това може да се отрази върху съдържанието на протеин в млякото в края на годината.
Пиковото производство на млечен протеин
обикновено настъпва около
шест до осем седмици след отелването,
а спадът обикновено настъпва от края на февруари до март, в зависимост от модела на отелване. Генетиката има много силно влияние върху концентрацията на млечен протеин, като приблизително 70% от разликите при отделните крави и стада се дължат на генетиката. Другите 30% от променливостта се дължат на смилаемостта на тревата на пасищата, като храненето с концентрат има малък ефект върху съдържанието на млечен протеин и може да компенсира лошото качество на фуража или малката заслуга на гените по отношение съдържанието на протеин.
Учени от Teagasc, ирландският полудържавен орган за научни изследвания и обучение в областта на селското стопанство, са създали диаграма на типичната средногодишна концентрация на млечен протеин през три различни периода на годината, като то варира от 3,4 до 3,7%.
От диаграмата става ясно, че в пика на лактацията процентът на млечния протеин обикновено пада с 0,3-0,4% под средногодишното ниво. Сериозният спад в концентрацията на млечен протеин под 3,2% в стада с висок генетичен профил може да означава, че ферментируемата енергия в менюто намалява. Това често се случва, когато кравите са на паша, времето се промени и се налага животните да бъдат прибрани за постоянно в обора и да се хранят с по-ниско пълноценен фураж.
Енергийната плътност и смилаемостта
при фуража са по-ниски,
отколкото при пасищната трева, тъй като тази трева по това време на годината има енергийна стойност от 1,0-1,1 UFL/kg сухо вещество, докато силаж със 70% смилаемост има енергийна стойност от 0,8 UFL/kg. Енергийният спад в менюто може да доведе до понижение на съдържанието на протеина в млякото с близо 3%, а при стадата с не достатъчно силни генетични качества може да падне дори под този праг.
Когато февруари и март са влажни и трудни за паша, концентрациите на млечен протеин могат да надхвърлят 3,2%. Това показва важността от извеждането на кравите на паша. Ето защо, дори когато дойде лошо време, в разумни граници опитайте да изведете кравите на паша за няколко часа, тъй като така концентрацията на млечен протеин може да бъде поддържана на прилични нива.
Ако генетиката на стадото не е висока по отношение производството на сухо млечно вещество, то пашата може да бъде ефективна в краткосрочен план, но в дългосрочен план разликата трудно може да се хване. Ако генетиката е ограничаващият фактор, фермерите трябва да променят целите си за развъждане.
Коментари