Най-известният от тези продукти е уникалната клементина от Nadorcott

Когато става въпрос за насърчаване на износа на плодове и зеленчуци, всички страни предлагат почти едни и същи идеи, като например „страхотен вкус, високо качество и т.н.". В резултат на това купувачите пренебрегват тези скучни послания и ако няма нищо уникално, цената се превръща в основен фактор, отбелязва EastFruit.

Ако обаче маркетинговите послания са потвърдени от научни доказателства, те стават ценни. в случая с Мароко има няколко продукта, които наистина са уникални.

Вероятно най-известният от тези продукти е клементината от Nadorcott. Той е открит в началото на 80-те години на миналия век като естествен хибрид, за който се смята, че е кръстоска между муркотски тангер и средиземноморска мандарина. През 1995 г. сортът е патентован от мароканската компания Nadorcott Protection, след като агрономическите тестове на Националния институт за агрономически изследвания (INRA Maroc) потвърждават отличителните му характеристики.

С какво е специален сортът Nadorcott?

Късна реколта: Узрява от януари до април, по-късно от повечето клементини (например, пикът на клементините е през ноември-декември), благодарение на топлия и стабилен зимен климат в Мароко в региони като Сус-Маса.

Вкусов профил: Съдържанието на захар е средно 12-14 % (по скалата на Брикс), като съотношението захар/киселини е 13:1 или повече, съдържанието на витамин С е 60-70 mg/100 g според тестовете за качество , балансирана сладост с лек привкус - различава се от по-сладките и по-малко кисели сортове като Satsumas.

Без семки: Естествено без семки (средно по-малко от 1 семка на плод) - характеристика, потвърдена от проучванията на INRA Maroc, за разлика от по-старите хибриди като Murcott, които могат да имат 10-20 семки.

Обелване: Тънка, лъскава кора, която се обелва лесно, без да остава масло - физическа характеристика, свързана с произхода на мандарината и мароканските условия на отглеждане (висока слънчева светлина, ниска влажност).

Срок на годност: Съхранява се до 2-3 месеца при стайна температура, според данните за износ, благодарение на сухия климат в Мароко, който намалява загниването. Освен това е подходящ за износ на дълги разстояния, което прави тази клементина популярна на всички континенти.

Обработка след прибиране на реколтата: Мароко разполага с много модерна и ефективна система за обработка след прибиране на реколтата: сортиране, окачествяване и опаковане на клементините, която позволява бързо да се отговори на изискванията на различните купувачи и гарантира високо качество на крайния продукт.

Страната се гордее с Nadorcott и се стреми да ги защитава от нелоялни конкуренти и неразрешена употреба, като гарантира, че потребителите получават само оригинални продукти. През февруари миналата година организацията Nadorcott Protection (NCP) започна съдебни действия срещу един от най-големите супермаркети в Обединеното кралство, като обеща да предприеме „всички налични действия", за да защити правата си върху сорта мандарини Nadorcott.

Мароко също така е сред световните лидери в износа на пресни домати, с акцент върху черешовите и гроздовите видове. Доматите на Мароко, благодарение на производството им в много слънчеви райони, като например Сус-Маса, имат нива на ликопен от 90-100 mg/kg въз основа на тестовете за внос в ЕС. Производствените системи са много модерни, а системите за производство са устойчиви в съответствие с най-добрите световни практики, което води до унифицирано високо качество на крайния продукт с отлични нива на брикс. Системата за прибиране на реколтата след прибирането ѝ също е много впечатляваща, като предоставя възможности за гъвкаво персонализиране на продукта.

Благодарение на микроклимата в оазиса на Erfoud Medjool Dates имат изключително голям размер от 8-10 cm и захарно съдържание от 70-75 % сухо тегло. Тези данни са добре отразени в проучванията на Министерството на земеделието на Мароко и Националния институт за агрономически изследвания (INRA Maroc). Това прави мароканските първокласни фурми Medjool много търсени в световен мащаб за продажби в премиум сегмента.
Снимка: 16-1