Пролетта е най-хубавото време от годината! Нови стръкчета и цветове, нови лехи и красиви балкони, нови градинарски копнежи... да, зад ъгъла са! Още мъничко търпение само.

За да се радваме на разкошни китки, знаете че трябва да се потрудим. Точно затова днес ще ви разкажем за храненето и за това колко важно е то, особено когато отглеждаме цветята си в саксии. Ще получите отговори на въпросите:

  • Кога е най-подходящото време да започнем с подхранването;
  • Кои са най-подходящите торове;
  • Как да разберем кога започваме да прекаляваме с торенето и още много.

Важно е да уточним, че всяко растение си има собствени нужди и изисквания относно формулата и количеството на торовете. Например цитрусите, гардениите, азалиите, рододендроните, пиреновите и други

трябва да се подхранват със специални торове,

които вкисляват реакцията на почвения разтвор

Мушкатата, сакъзите, калдъръмчето и здравецовите пък ще реагират негативно на подхранване само с азот.

Също, торенето в условия на ниски температури е безпредметно, защото внесените микро и макро елементи не могат да се усвояват от корените. В такива случаи е по-вероятно повече да навредим на растенията, отколкото да сме полезни.

Ако целта е да подхраним растенията в градината, първо трябва да си отговорим на въпроса има ли нужда. Все пак в почвата има хранителни вещества.

Да започнем с

торовете със синтетичен произход в течна,

прахообразна или гранулирана форма,

с които можете да се сдобиете във всеки цветарски магазин, градински център, агроаптека или голяма търговска верига със сектор „Градина". На етикетите им трябва да търсите информация за съотношението между елементите. Най-често е изписано „NPK 10:10:10" или други числа. Първата десетка отговаря за съдържанието на азот, втората за фосфора, а третата за калия. Конкретния пример е на балансиран тор, който се използва през лятото. За пролетния период търсете формула с високо първо число. Например 18 или 20.

Винаги е добре да се предприема комбинирано хранене на растенията. Тоест, такова което включва както синтетични, така и органични торове. Живите микроорганизми също играят ключова роля в храненето на цветята (и не само).

Митове за кафето, маята, бирата

и други подобни се ширят из градинарските форуми. Нека обърнем внимание и на тях.

Кафето дава енергия на нас хората, но полезна ли е утайката за цветята? Не! И това е доказано. Причината е, че в утайката се съдържа високо количество азот, но той не е в усвоима за растенията форма. С други думи, ако слагате утайка от кафе върху субстрата в саксиите, не постигате нищо. По-логично е първо да компостирате отпадния продукт.

Основен и най-голям плюс на бирата и маята е, че съдържат в себе си дрожди (естествено, ако говорим за жива бира, а не за комерсиалните пластмасови бутилки на ниска цена). Дрождите са микроорганизмите, които могат да помогнат на растенията да усвояват вече наличните хранителни елементи в почвата. Иначе, и в бирата, и в маята почти няма нещо ценно за зелените ни приятели. И с двете трябва да се внимава. Особено с бирата и ако тя е с по-висок алкохолен градус.