ISS, Leo Catering и Sodexo обещаха да се ангажират с целта на Wakker Dier (Будно животно) да заменят до голяма степен животинските продукти с растителни алтернативи.
„Много добра новина, защото много холандци искат да ядат по-малко месо и обядът на растителна основа е добро начало. Тези доставчици на храна сега правят това още по-лесно," казва Колин Моленаар от организацията.
По-рано този ангажимент поеха Albron, Appèl, Cater Concept, Cirfood, Compass Group, Food&i, Holie Pizza, Hospitalents, Rootz Kitchen, Van Leeuwen Catering, Vermaat и Vitam. Така всички големи корпоративни кетъринг компании са вече част от инициативата.
Понастоящем 40% от всички протеини, консумирани от нидерландците, са на растителна основа. Петнадесетте кетъринг компании работят за постигане на дял от поне 50 % растителни храни до 2025 г. и поне 60 % до 2030 г. „Постигането на тези цели на практика означава, че те ще продават значително по-малко месо и други животински продукти," казва Моленаар.
Консумирането на по-малко животински продукти е добра новина не само за самите животни, но и за нашето здраве.
Съветът по здравеопазване стига до заключението, че диета с 60 % растителни протеини е по-добра за здравето на повечето холандци. И освен това може да осигури 25 % по-ниско въздействие на храната ни върху околната среда. Наред с други неща, Здравният съвет посочва на заведенията за обществено хранене да помагат на потребителите в това отношение.
Нидерланците консумират 1,8 милиона килограма месо всеки ден или повече от 600 хиляди животни. Wakker Dier иска драстично да намали тези цифри и мотивира компаниите да допринесат за преминаването към повече растителна храна.
Освен корпоративните кетъринг компании, всички по-големи вериги супермаркети също са се ангажирали с целта на Wakker Dier за протеини.
Коментари