Орехите отговарят на актуализираната дефиниция за „здравословна" храна въз основа на важната роля, която играят в препоръчителните хранителни режими, се казва в съобщение на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), в което се дава подробна информация за новата дефиниция за храни, които могат да бъдат идентифицирани или етикетирани като „здравословни".
Това съобщение, което първоначално беше представено през 2022 г. по повод историческата конференция в Белия дом за глада, храненето и здравето, е значителна стъпка към осигуряване на съответствие на етикетирането на храните с най-актуалните научни доказателства в областта на храненето и препоръките на Диетичните насоки за американците (DGA), за да се подпомогнат хората и семействата в изграждането на здравословни модели на хранене.
„Включването на орехите в новото определение за „здравословен" потвърждава убеждението на потребителите, че орехите са здравословна храна. То също така е в съответствие с десетилетията изследвания в областта на храненето, които потвърждават важния принос на орехите за здравословния начин на живот", споделя Робърт Верлуп, главен изпълнителен директор на Калифорнийската комисия по орехите. „Това е просто. Само добавянето на орехи към ежедневната диета на американците може потенциално да има широкообхватно положително въздействие."
Насърчаването на орехите като заместител на хранителните продукти с по-високо съдържание на наситени мазнини може да помогне в подкрепа на препоръките за замяна на приема на наситени с ненаситени мазнини, както настоятелно се препоръчва в наскоро публикувания научен доклад на Консултативния комитет по диетичните насоки за 2025 г. Общото съдържание на мазнини в орехите (18 г) се състои предимно от полиненаситени мазнини (13 г/унция), включително омега-3 ALA (2,5 г/унция) - есенциална мастна киселина с потенциал да подпомага здравето на сърцето и познанието. Орехите са единствените дървесни ядки, които са отличен източник на омега-3 ALA.
„През 20-те години, в които практикувам хранене в голямо медицинско заведение, видях как тенденциите в това, което обществото смята за здравословно, се променят. Но това, което винаги е било основополагащо, е ролята на растителните храни като орехите за поддържане на здравето. Орехите са една от ядките, които в моята практика постоянно отговарят на променливите нужди на пациентите", заявява Кристин Къркпатрик, MS, RDN и автор. „В практиката си се фокусирам върху основани на доказателства подходи за намаляване на риска от хронични заболявания, управление на теглото и подобряване на метаболитното здраве."
Квалифицирането на орехите като „здравословна" храна е само един важен етап в поредица от подобни признания. Неотдавнашно решение, постановено по-рано през 2024 г. от Службата за храни и хранене (FNS) на Министерството на земеделието на САЩ, „Програми за детско хранене: Хранителни модели, съответстващи на Хранителните насоки за американците за периода 2020-2025 г.", ще улесни училищата да сервират богати на растителни протеини ястия и закуски, които включват орехи.
Използването на съставки като орехите може да помогне за преформулиране на любимите ястия, така че да бъдат по-здравословни, като същевременно се подкрепят вегетарианските диети и други хранителни предпочитания. Освен това за първи път щатите вече имат право да включват орехово масло като част от последните актуализации на пакетите на програмата WIC (Специална програма за допълнително хранене на жени, бебета и деца).
Коментари