Не се прогнозират критични минимални температури за зимуващите земеделски култури

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Дукена Жолева,

агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. Настъпилото застудяване в средата на декември доведе до прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури в по-голямата част от страната, с изключение на посевите в районите по Черноморското крайбрежие.

През седмицата се прогнозира съществено повишение на температурите. В по-голямата част от полските райони средноденонощните температури ще надвишават климатичните норми за втората половина на декември, но ще останат в граници, които ще поддържат в относителен покой есенните посеви. Условия за тиха вегетация при зимните житни култури ще се създават на места в югоизточните райони и по Черноморието. В края на есента при пшеницата ще се наблюдават различни фази – от поникване, 2-3 лист до начало на братене. Във фаза братене, подходящата фаза за зимуване, са посевите с пшеница на места в Североизточна България.

До края на второто и началото на третото десетдневие критични минимални температури за зимуващите земеделски култури не се прогнозират.

През следващия период валежи със стопанско значение не се очакват. Падналите повсеместни валежи през първата половина на декември надвишиха на много места в северозападните, централните и южните райони 50-60 л/кв. м (Ново село - 50 л/кв. м, Сандански - 66 л/кв. м, Пловдив - 58 л/кв. м, Хасково - 80 л/кв. м, Кърджали - 88 л/кв. м, Стара Загора - 67 л/кв.м, Елхово - 80 л/кв.м, Карнобат - 74 л/кв.м, Чирпан - 54 л/кв.м), което доведе до рязко увеличение есенните влагозапаси в 50- и 100-cантиметровия почвен слой и до преодоляване дефицита на влага при зимните житни култури.

Условията през следващия период ще позволяват приключване на есенните растителнозащитни пръскания при овощните култури. В южните райони краят на второто десетдневие е подходящ срок за предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури (грах, моркови, спанак, магданоз и др).