Заквасеното овче кисело мляко трябва да отцедите на по-рехаво платно или тензух в продължение на 8-10 часа. След това го слагате в гърне и го съхранявате на хладно и проветриво място.

Ако сложите гърнето с изцеденото кисело мляко за няколко часа в леко затоплена фурна, то става още по-вкусно и гъсто и може да се реже с нож.

Какво да приготвите от изцеденото овче мляко

1) Ако го разредите с малко вода, ще получите обичаната чудесна напитка айрян – пие се целогодишно, а през лятото може да го пиете с мед.

2) Към изцеденото овче мляко може да прибавите рядка брашнена каша и ще получите вкусно и полезно млечно ястие.

3) Ако разбиете част от цеденото овче мляко и прибавите на ситно краставица, малко копър, олио или счукан чесън, ще получите вкусно предястие.