Капсаицинът, известен с това, че придава лютивостта на лютите чушки, е в процес на проучване за потенциала му при лечението на предизвикателния рак мезотелиом. Този вид рак е особено агресивен, с ограничени възможности за лечение и често се свързва с излагането на азбест.

Изследвания, подробно описани в списание Nutrients, показват, че капсаицинът може да потисне трансформацията в различни клетъчни линии на мезотелиом и да прояви антитуморен ефект дори върху клетки, устойчиви на химиотерапевтичното лекарство цисплатин. Това предполага, че капсаицинът би могъл да играе роля за подобряване на терапията на мезотелиома чрез преодоляване на лекарствената резистентност.

Д-р Антонио Джордано, ръководител на здравната изследователска организация „Сбаро" и професор в университета „Темпъл", изтъква потенциала на капсаицина за повишаване на ефективността на химиотерапията на мезотелиома и за ограничаване на разпространението на рака.

В проучването си сътрудничат изследователи от Института за изследване на рака и молекулярна медицина „Сбаро" и Центъра за биотехнологии към Университета „Темпъл", заедно с колеги от SHRO Italia и Университета „Федерико II" в Неапол, Италия, като се подчертава международното усилие за изследване на терапевтичните перспективи на капсаицина срещу мезотелиома.