Ноември започва с по-ниски градуси, въпреки че прогнозите са средната месечна температура в повечето райони да бъде с 3-5 градуса над нормата (от 9°С до 18°С), а на местата, където се очакват повече мъгли и облаци, особено в котловините и част от Дунавската равнина, ще бъде около нормата.

Но ако температурите падат рязко надолу, вземете бързи мерки да предпазите кокошки и петли -

измръзват гребените и

менгушите им

Веднага трябва сами да си приготвите крем, който съдържа 80% вазелин и 20% глицерин. След като намажете гребените и менгушите на кокошките и петлите, можете да бъдете спокойни и да пускате птиците си навън дори когато температурата е -10 оС. 

Следващата ви задача е да сте готови

с топло помещение за агнетата.

в противен случай трябва да запълните пролуките.

Помещението, в което ще става агненето, както и използваният инвентар, трябва да са готови 2-3 седмици преди това. Освен дезинфекцията, трябва да осигурите и постоянна температура от 10-12 оС, но тя не трябва да пада под 3-5 оС, при относителна влажност 75-80 процента. Ако помещението е сухо и няма течение, овцете издържат на температура 8-10 оС, а агнетата - на 12-15 оС.

Запомнете: важно е подът да поема влагата и да е покрит от добър затоплящ материал -

чиста сламена постеля,

но трябва да я сменяте редовно

Затова осигурете на овцете майки по 120-150 кг слама.

Следващата ви задача е да направите за всяка овца, която ще се агни, индивидуален бокс с размер 1,5 кв. м за нея и агнето. Тези боксове трябва да се сложат на най-светлото и топло място в помещението.

Няколко дни преди агненето

застрижете вълната между задните крайници

на овцата около вимето, тъй като обикновено тя е много мръсна. Така ще предпазите новородените агнета от инфекции още при първото сукане.