С настъпването на есента и първите зимни студове като че ли отглеждащите овце имат най-малко грижи за животните: приключило е доенето, заплождането, пък и изхранването все още не създава проблеми. Но стопаните не трябва да забравят, че именно

сега се определя бъдещата плодовитост
на овцете, която е свързана с:

  • успешното заплождане на животните;
  • добре подготвеното и оборудвано помещение за зимно отглеждане;
  • пълноценното хранене с концентрирани и висококачествени груби фуражи;
  • правилната подготовка за агнене.

Но през този период се появяват и някои заболявания: мастити; копитен гнилец; тимпании (остро подуване на търбуха). Маститите са следствие на неправилно пресушаване.

А за да не лекувате копитен гнилец, редовно почиствайте и подрязвайте копитата на животните и дезинфекцирайте със син камък.

Преяждането и тимпаниите (острите подувания на търбуха) при овцете се предизвикват от хранене с лесноразлагащи се фуражи, при чиято ферментация се отделят много газове. Това са предимно бобовите култури - люцерна, детелина, зелен грах, див синап, зеле, както и плесенясали груби фуражи. Натрупаните газове в търбуха причиняват подуване на корема, съпроводено с ускорено или трудно дишане. Болното животно губи апетит и спира да преживя.

Ако имате бременни овце в 5-ия месец

Обемистите фуражи в дажбата на бременните овце се намаляват през последния - петия, месец от бременността.

За сметка на това се увеличава делът на концентрирания фураж в дажбата им - на 350-400 г. От правилното хранене на овцете по време на бременността най-много зависи развитието на плода в майката и раждането на здрави и жизнеспособни агнета.

И докато в началото на бременността потребностите от храна за правилно нарастване на плода са минимални,

след 3-ия месец от бременността

плодът нараства бързо

Това определя необходимостта от увеличаване на хранителните вещества на овцата и особено на

  • белтъчни вещества;
  • витамини;
  • минерали.

Те освен за правилния растеж на плода са необходими и за натрупване на резерви в организма на овцата за образуване на коластра и мляко през първите седмици след агненето. Затова е необходимо успоредно с добрата паша (при възможност) в дажбата на овцете през 4-ия месец на бременността дневно на животно да се изхранват по:

  • 200-250 г концентриран фураж (царевица, ечемик, пшеница);
  • 80-100 г слънчогледов шрот;
  • сочни фуражи - чисти от плесени и незагнили растителни отпадъци - до 250-300 г.

През 5-ия месец от бременността на овцата количеството на концентрираните фуражи може да се увеличава или намалява със 100-150 г дневно на животно
През 5-ия месец от бременността на овцата количеството на концентрираните фуражи може да се увеличава или намалява със 100-150 г дневно на животно