Важно! При финалното угояване на коледната пуйка от значение е какъв фураж ще давате.

Припомняме:

за повече мазнина трябва

да давате едромаслена царевица.

В домашно приготвените смески задължително трябва да включите поне 15-20% фуражи, богати на белтъчини, и то с растителен и поне 10-15% с животински произход, които съдържат незаменими аминокиселини.

Напомняме и защо са важни

растителните белтъчини

Те се съдържат във:

  • различните шротове и кюспета;
  • бакла, грах, зрял фасул;
  • препечена соя;
  • люцерново сено или брашно и др.

Кои са животинските

белтъчини в дажбите

Те са в:

  • месокостно (трупно) брашно;
  • мляко, кисело мляко, обезмаслено мляко;
  • суроватка, извара.

Разнообразието от двата вида храни спомага за балансиране на белтъчните вещества в дажбата и на съотношението между белтъчини и въглехидрати, което трябва да бъде 1:4.

Ако използвате готови смески,

тези изисквания и съотношения се спазват.

В зависимост от породата на пуйката

дневно се осигурява 200-250 г

концентриран фураж,

като 40-50% от него може да се даде като зърно, а останалата част - във вид на брашнена смеска или мека храна.

Не забравяйте зърнените житни фуражи:

  • царевица;
  • ечемик;
  • овес;
  • пшеница;
  • просо;
  • сорго;
  • ръж и др.

Те съставляват 50-65% от смеската за пуйки.

Част от царевицата, ечемика и пшеницата се дават като зърнена смеска.

В края на есента и началото на зимата

в дажбите се включва

и 5-8% люцерново брашно.
Отделно от смеската на пуйките се дават в същото количество цвекло, моркови или тикви.

Ако нямате опит:

  • Обикновено зелената или сочната храна се дава заедно със смеската като мека храна. Използването на достатъчно зелена храна или паша значително поевтинява отглеждането на пуйките.
  • През есенно-зимния сезон меката храна се дава един път дневно.
  • Трябва да се знае, че угоените пуйки не снасят добре.