Важно! При финалното угояване на коледната пуйка от значение е какъв фураж ще давате.
Припомняме:
за повече мазнина трябва
да давате едромаслена царевица.
В домашно приготвените смески задължително трябва да включите поне 15-20% фуражи, богати на белтъчини, и то с растителен и поне 10-15% с животински произход, които съдържат незаменими аминокиселини.
Напомняме и защо са важни
растителните белтъчини
Те се съдържат във:
- различните шротове и кюспета;
- бакла, грах, зрял фасул;
- препечена соя;
- люцерново сено или брашно и др.
Кои са животинските
белтъчини в дажбите
Те са в:
- месокостно (трупно) брашно;
- мляко, кисело мляко, обезмаслено мляко;
- суроватка, извара.
Разнообразието от двата вида храни спомага за балансиране на белтъчните вещества в дажбата и на съотношението между белтъчини и въглехидрати, което трябва да бъде 1:4.
Ако използвате готови смески,
тези изисквания и съотношения се спазват.
В зависимост от породата на пуйката
дневно се осигурява 200-250 г
концентриран фураж,
като 40-50% от него може да се даде като зърно, а останалата част - във вид на брашнена смеска или мека храна.
Не забравяйте зърнените житни фуражи:
- царевица;
- ечемик;
- овес;
- пшеница;
- просо;
- сорго;
- ръж и др.
Те съставляват 50-65% от смеската за пуйки.
Част от царевицата, ечемика и пшеницата се дават като зърнена смеска.
В края на есента и началото на зимата
в дажбите се включва
и 5-8% люцерново брашно.
Отделно от смеската на пуйките се дават в същото количество цвекло, моркови или тикви.
Ако нямате опит:
- Обикновено зелената или сочната храна се дава заедно със смеската като мека храна. Използването на достатъчно зелена храна или паша значително поевтинява отглеждането на пуйките.
- През есенно-зимния сезон меката храна се дава един път дневно.
- Трябва да се знае, че угоените пуйки не снасят добре.
Коментари