7 рецепти от предястия до десерти

Мексиканската кухня се е разпространила далеч извън родината си. Днес можете да я опитате в почти всяко кътче на земното кълбо. В същото време всяка домакиня може да приготви мексиканска вечеря в кухнята си. За целта просто трябва да приготвите предястие, основно ястие и десерт. Днес сме подготвили 7 рецепти за пълноценна вечеря в мексикански стил.

Такос с пилешки сърца 

Такос може да се направи с всичко - морски дарове, месо, птици. Предлагаме ви да опитате необичаен вариант на предястие с плънка от пилешки сърца. Тортилите по тази рецепта са универсални: полезни са не само за такос, но и за кесадили и бурито.

Съставки: 500 г пилешки сърца,, 3 червени чушки, 2 люти чушки, 1 царевица1 глава лук, лайм, 200 мл кокосова сметана, 70 г кориандър, 2 скилидки чесън, сол на вкус.

За питките: 170 г пшенично брашно, 130 мл вода, 80 г царевично брашно, 60 мл слънчогледово масло, сол - на вкус.

Приготвяне: Сипете вода в тенджерата и поставете в нея царевицата. Сложете на силен огън и изчакайте да заври, посолете. Намалете котлона до средна температура и оставете да къкри още 15 минути.

Изчакайте царевицата да изстине и отстранете зърната от кочана.

Измийте пилешките сърца и почистете ципите и мазнината от тях.

Пригответе тестото за тортила. Смесете в купа царевичното и пшеничното брашно, 60 мл слънчогледово олио, вода и сол. Замесете тестото с ръце.

Измийте червените и лютите чушки и ги нарежете на ивици. Обелете лука и го нарежете на полумесеци.
Сложете тигана на огъня, сипете 1-2 суп. лъж. растително масло и загрейте на среден огън.

Добавете червения и лютия пипер и лука. Запържете зеленчуците за около 3-5 минути. Изстискайте сока от лайм и напръскайте с него зеленчуците. Нарежете пилешките сърца на дребно и ги добавете в тигана със зеленчуците, запържете леко. Добавете кафява захар и кокосова сметана. Оставете да къкри 15-20 минути, докато пилешките сърца се сварят.

Разточете тестото и го разделете на няколко части. Оформете тестото на топки и ги натиснете, така че да оформите плоски питки. Запържете ги на умерен огън за 2-3 минути до златистокафяво.

Свалете тигана от котлона. Извадете тортилите и разпределете пълнежа върху тях.

Вместо сърца в плънката може да сложите черен дроб, предварително накиснат в прясно мляко.

Бърза закуска от боб и сирене 

В Мексико обичат да използват червен и зелен фасул в предястия, гарнитури и основни ястия. В тази рецепта бобът е запечен със сирене.

Продукти: 420 г червен боб от консерва, 100 г сос салца, 100 г чедър, 4 стръка зелен лук.

Приготвяне: Загрейте фурната на 180°C. Отворете консервата с боб и отцедете течността. Кашкавалът се настъргва на ситно ренде. Нарежете зеления лук.
В тенджера смесете боба и салсата. Сместа се поръсва с половината от настъргания кашкавал. Поставете тенджерата на среден огън и гответе 5-7 минути, докато сиренето се разтопи.

Бобът се прехвърля в тава за печене и се поръсва с останалото сирене и наситнения лук. Поставете тавата във фурната за 3-4 минути до златистокафяво.

Фахита с телешко и текила 

Фахита е плоска питка с плънка от месо отвътре. За сочност се добавят класически мексикански сосове - салса, гуакамоле и пико дел гайо.

Продукти: 1 кг телешко, 8 тортили, 3 люти чушки, глава червен лук, 1 червена чушка, 1 жълта чушка, 185 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 2 суп. лъж. - 4 скилидки, 2 суп. лъж. текила, 2 суп. лъж. сок от лайм, сол и смлян черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Прекарайте чесъна през преса. Измийте лютите, червените и жълтите чушки. Нарежете лютата чушка на ситно. Жълтата и червената се нарязват на кубчета.

За марината смесете чесън, лют червен пипер, зехтин, сок от лайм, текила и черен пипер на вкус в една купа.

Измийте месото, отрежете излишната мазнина и ципите. Нарежете на ленти, накиснете го в марината и го оставете в хладилника за няколко часа. Извадете месото, поръсете го с лук и черен пипер.

Сипете зехтин в тигана и го загрейте на среден огън. Сипете месото и зеленчуците в тигана и ги запържете за 30-40 минути на умерен огън. Покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън още 5-10 минути.

Поставете тортилите в чинии и разпределете пълнежа в тях.

Чили кон карне с пиле 

Чили кон карне има разпознаваема консистенция, която е нещо средно между супа и яхния. Има много рецепти. Класическото ястие е на базата на телешко месо. Този път ви предлагаме да приготвите известното чили кон карне с пиле.

Продукти: 600 г домати, 450 г пилешка кайма, 400 г консервиран червен боб, 1 червена чушка, глава лук, 2 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. смлян кимион, 1 ч. лъж. смлян кориандър, 1 ч. лъж. смлян лют пипер, 2 скилидки чесън, черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Измийте доматите и чушките и ги нарежете на кубчета. Прекарайте чесъна през преса. Обелете лука и го нарежете на кубчета.

Сипете олио в тигана и го загрейте на среден огън. Добавете чушките и лука, запържете до омекване. Добавете кимион и кориандър. Прибавете пилешката кайма и запържете със зеленчуците за 5-7 минути на умерен огън.

Отворете консервата с боб и отцедете. Сипете боба и доматите в тигана и добавете лютия пипер. Овкусете, добавете сол и черен пипер на вкус. Изчакайте да заври и покрийте съда с капак. Задушете каймата със зеленчуците още 25-30 минути на умерен огън.

Чили кон карне може да се приготви с царевица, патладжан или тиквички.

Моле с телешко и тиква 

Молето не е толкова често срещано ястие, колкото чили кон карне или фахита. Но то може да ви изненада с необичайни вкусови комбинации. Телешко с тиква ще ви помогне да нахраните любимите си хора и да ги изненадате с хармонията на сладка тиква и пикантно месо.

Продукти: 500 г телешко месо, 200 г пюре от тиква, 200 г консервирани домати в собствен сок, 2 чушки от консерва, глава лук, 2 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. смлян кимион, 1 суп. лъж. доматено пюре, 5 скилидки чесън, 2 ч. лъж. смлян лют пипер, 1 ч. лъж. смляна канела, 1 ч. лъж. сушен риган.

Приготвяне: Измийте телешкото и го подсушете с хартиени кърпи. Изрежете излишната мазнина и ципите и нарежете месото на кубчета. Обелете лука и го нарежете на кубчета. Вземете консервираните чушки и ги нарежете на ситно. Прекарайте чесъна през преса.

Загрейте в тенджера 1 суп. лъж. олио. На силен огън запържете месото от всички страни до златистокафяво, 5-7 минути. Прехвърлете месото в чиния.

Загрейте отново 1 суп. лъж. олио на силен огън. Намалете температурата до средна, добавете лука и запържете за 5-7 минути. Към сместа добавете чесън, кимион, люта чушка, риган, чушки и канела. Запържете сместа още 1 минута.

Към сместа се добавят месото, тиквеното пюре, доматеното пюре и доматите. Оставете да заври и оставете да къкри на слаб огън под капак 1,5–2 часа при непрекъснато бъркане.

Моле с телешко и тиква ще бъде пълноценна вечеря за цялото семейство. За да направите ястието по-богато, добавете царевица или консервиран боб.
Моле, което означава „сос", е традиционен сос и марината, първоначално използвани в мексиканската кухня.

Меденки с шам фъстък и череши 

Меденките с шам фъстък и череши са доста популярни в Мексико. Рецептата използва сушени плодове, но можете да използвате пресни или замразени. По желание можете да добавите касис, малини или ягоди.

Продукти: 600 пшенично брашно, 480 г масло, 300 г пудра захар, 200 г шам фъстък, 200 г сушени череши, 2 суп. лъж. ванилов екстракт, 1 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Извадете маслото от хладилника, да омекне на стайна температура. Загрейте фурната на 180°C. Намажете тава за печене с масло.
Маслото и пудрата захар се разбиват на крем с миксер. Смелете шам фъстъка в блендер. Към пудрата захар и маслото се добавят ядките, заедно със сушените череши, добавете ваниловия екстракт. Пресейте брашното в тестото и разбъркайте добре.
Разделете тестото на няколко части. Разточете ги на малки овални питки. Наредете ги в тава за печене, покрита с хартия и печете за 15-20 минути до златистокафяво. Охладете сладките. По желание, поръсете с пудра захар или канела.

Сладолед от зелено авокадо с текила 

Ако искате да опитате лек десерт след вечеря, направете сладолед от авокадо с текила. Пригответе го вечерта, за да го опитате на следващия ден.

Продукти: 3 авокада, 250 г захар, 300 мл вода, 65 мл текила, 50 мл сок от лайм, кора от лайм на вкус.

Приготвяне: Измийте авокадото. Разрежете на две и отстранете костилката. С помощта на лъжица изгребете пулпата в отделен съд. Намачкайте авокадото с вилица до гладкост. Налейте вода, текила, сок от лайм. Добавете захарта и разбийте сместа с блендер. Оставете сладоледа в хладилника да стегне за 1 час.

Прехвърлете сместа в съд с капак и поставете във фризера. Разбърквайте сладоледа на всеки 45 минути. Оставете сместа във фризера за една нощ.
Сервирайте сладолед с кора от лайм.

Ако замените текилата с плодов сироп, можете да предложите този сладолед и на децата. Това ще бъде отлична алтернатива на закупените от магазина сладкиши.