12 вкусни и прости рецепти
Искате нещо по-оригинално от просто запечени или пържени пържоли? Предлагаме ви да направите пилешки котлети на фурна - с домати, гъби, тиквички, ананас или дори спанак. Споделяме с вас страхотни рецепти, които лесно ще повторите!
1. Със сирене и домати
Класически и универсален метод за готвене.
Необходими са ви: 2 пилешки филета, 2-3 домата, 1 глава лук, 100 г твърдо сирене, 2-3 суп. лъж. сметана или майонеза, подправки.
Приготвяне: Пилешкото филе се нарязва по дължина, начуква се, подправя се и се поставя в тава. Намажете отгоре със сметана, добавете кръгчета лук и резенчета домат. Поръсете с настърган кашкавал и запечете за 30 минути във фурната на 190 градуса.
2. С корнфлейкс
Хрупкава панировка, която идеално допълва сочните пържоли.
Продукти: 2 пилешки филета, 1-2 яйца, 50 г брашно, 200 г корнфлейкс, 30 г масло, сол, подправки, ароматни билки.
Приготвяне: Нарежете и начукайте пилешкото филе. Смесете брашното, солта, подправките и ароматните билки. Разбийте леко яйцата и натрошете корн флекса. Оваляйте пържолките първо в брашно, след това в яйцето и след това в корнфлейкса. Наредете ги в тава, върху хартия за печене, поръсете с разтопено масло и ги печете половин час във фурната на 180 градуса.
3. С гъби и кашкавал
Комбинацията от пилешко с гъби и сирене не е подвела никого!
Продукти: 1 пилешко филе, 200 г гъби, 1 глава лук, 100 г твърдо сирене или кашкавал, 100 мл сметана, подправки.
Приготвяне: Нарежете, начукайте и овкусете пилето. Нарежете и запържете лука и гъбите, добавете сметаната, отново подправете и гответе до готовност. Прехвърлете пилешкото филе в огнеупорен съд, добавете запържените гъби и поръсете с настърган кашкавал. Печете котлетите 30 минути във фурната на 180 градуса.
4. С ананас
Тази рецепта традиционно използва консервирани ананаси.
Продукти: 500 г пилешко филе, 300 г консервиран ананас, 100 г твърдо сирене, 100 г майонеза, подправки.
Приготвяне: Пилешкото филе се нарязва, начуква се, подправя се и се маринова за половин час в майонезата. Наредете пържолите в тава и добавете парчета ананас, поръсете с настърган кашкавал и поставете във фурната за половин час при 180 градуса.
5. С горчица
Апетитни и пикантни пържолки, които ще искате да приготвите повече от веднъж.
Продукти: 2 пилешки филета, 3 суп. лъж. майонеза, 1 суп. лъж. дижонска горчица, 100 г пармезан, 1-2 суп. лъж. галета, подправки.
Приготвяне: Нарежете, начукайте и овкусете пилето. Смесете майонезата, дижонската горчица и половината настърган пармезан. Разпределете тази смес върху пържолите и добавете останалото настъргано сирене, смесено с галета. Печете около 30 минути във фурната на 180 градуса.
6. С домати и моцарела
В най-добрите традиции на италианската кухня, поръсете готовите пържоли с нарязан босилек.
Продукти: 2 пилешки филета, 1 домат, 100 г моцарела, 2 суп. лъж. сметана, 2 суп. лъж. зехтин, сол, подправки, италиански билки.
Приготвяне: Нарежете и начукайте пилешкото филе. Смесете сметаната, зехтина, солта, подправките и италианските билки. Разпределете тази смес върху котлетите и добавете резени домат и моцарела. Печете около 20 минути във фурната на 200 градуса.
7. С картофи на фурна
Дори не е нужно да приготвяте отделна гарнитура за тези пържоли. Това вече е пълноценна запеканка.
Продукти: 800 г пилешко филе, 3 картофа, 2-3 домата, 200 г гъби, 1 глава лук, 150 г твърдо сирене, 200 г майонеза, подправки.
Приготвяне: Лукът и гъбите се нарязват и запържват. Нарежете и начукайте пилето, подправете и го поставете в огнеупорен съд. Намажете месото с майонеза и добавете филийки картофи, а след това запържените гъби и филийки домати. Отново намажете всичко с майонеза, поръсете с настърган кашкавал, покрийте с фолио и печете 40-45 минути във фурната на 200 градуса. 10 минути преди края на готвенето отстранете фолиото.
8. С моркови и лук
Класически заливка за печене на различни меса или риби.
Продукти: 500 г пилешко филе, 150 г моркови, 100 г лук, 100 г твърдо сирене, 50 г майонеза, подправки.
Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно, морковите се настъргват и се запържват до омекване. Оставете запържените зеленчуци да се охладят малко и след това ги смесете с подправките и майонезата. Нарежете и начукайте пилешкото филе, наредете го в тава за печене и отгоре добавете зеленчуковата плънка. Поръсете с настърган кашкавал и запечете за 25-30 минути във фурната на 180 градуса.
9. Със спанак
Вкусна и бърза рецепта, която е удивителна със своята лекота.
Продукти: 2 пилешки филета, 200 г спанак, 1 глава лук, 100 г твърдо сирене, 2-3 суп. лъж. сметана или майонеза, 2 скилидки чесън, подправки.
Приготвяне: Нарежете, начукайте и овкусете пилето. Отделно нарежете и запържете спанака с лука и чесъна. Смесете ги със сметаната и с получената плънка намажете пържолите. Поръсете с настърган кашкавал и запечете за 25-30 минути на 190 градуса.
10. С тиквички
Още една добра комбинация за сочни и вкусни котлети!
Продукти: 2 пилешки филета, 1 тиквичка, 100-150 г твърдо сирене, 1 яйце, 2 с.л. заквасена сметана, чесън, билки, подправки.
Приготвяне: Настържете и леко изстискайте тиквичките. Смесете ги с яйцето, сметаната, нарязан чесън, билки и подправки. Пилешкото филе се нарязва и начуква, отгоре се добавят тиквичките и се поръсват с настърган кашкавал. Печете около 30 минути на 180 градуса.
11. С извара и чушка
Изискан вкус и не е нужно много време за приготвяне.
Ще ви трябват: 2 пилешки филета, 200 г извара, 1-2 чушки, 150 г твърдо сирене, чесън, билки, подправки.
Приготвяне: Нарежете, начукайте и овкусете пилето. Смесете изварата, чесъна и билките и поставете този пълнеж върху месото. Добавете и парчета чушка. Поръсете пържолите с настърган кашкавал и ги запечете за 30 минути на 180 градуса.
12. С ябълки на фурна
Прекрасна комбинация от пилешко със сладкокисел плод!
Приготвяне: 1 пилешко филе, 1 ябълка, 1 шалот, 50 г майонеза или сметана, 50 г твърдо сирене, подправки.
Приготвяне: Нарежете и начукайте пилешкото филе. Намажете котлетите с майонеза и добавете пържени кръгчета лук. Ябълката се настъргва на едро ренде и се поставя отгоре. Намажете с тънка мрежа майонеза, поръсете с настърган кашкавал и запечете за 25-30 минути във фурната на 180 градуса.
Коментари