Време е да засадите зимен чесън

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

След краткотрайното, съществено, понижение на температурите в края на второто десетдневие на октомври, през следващия седемдневен период се очаква постепенно подобрение и нормализиране на топлинните условия. През периода валежи със стопанско значение не се очакват и в по-голямата част от южните райони засушаването ще се задълбочава, което допълнително ще забави сезонните почвообработки.

В Софийското поле, в централните и североизточни райони падналите валежи през първата половина на октомври, на места над 30-40 л/кв. м, подобриха влагозапасите в горните почвени слоеве и условията за провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на зимните житни култури. В началото на второто десетдневие на октомври започна сеитбата на пшеницата в част от Дунавската равнина и в източните райони на страната (Разград, Царев брод, Образцов Чифлик, Силистра, Провадия, Долен чифлик, Карнобат). В тези райони през седмицата, при засетите посеви с пшеница и ечемик ще протича фаза поникване. При рапицата ще се наблюдава листообразуване. В Североизточна България (Провадия), където влагата не е лимитиращ фактор, засетите в началото на есента рапични посеви ще встъпят във фаза формиране на розетка.

Условията през периода ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури. В рапичните посеви трябва да продължи обследването за вредители – рапична листна оса, рапична листна бълха и при численост над прага на икономическа вредност е необходимо третиране.

Следващият период е подходящ срок за засаждане на зимен чесън. Добри предшественици са бобовите култури, доматите, краставиците и тиквичките. Чесънът не понася монокултурно отглеждане. След прибиране на предшественика с основната обработка се внасят минерални торове, а при наличност, и угнил оборски тор. Преди сеитбата на чесъна се извършва плитка почвообработка, оформят се лехи и редове. Засаждат се здрави, обеззаразени, скилидки на разстояние 8 -10 см в реда, на дълбочина 5-6 см.