В дворните и вилни места стопаните почти винаги избират да отглеждат и лози. Когато са разположени в малко лозе, на редове или на отделни места из дворовете, те могат да бъдат отглеждани по най-различни лозови формировки, което става по избор, в зависимост от навиците, сложността и др.
В случая изборът не е никак малък, но има и някои общи правила, с които е добре и трябва да се съобразяваме, за да отглеждаме насажденията по най-правилния начин, който да бъде най-благоприятен и за растенията, и за тяхното развитие и плододаване.

В случая, при избора на формировката, стопаните би трябвало да се съобразят както с района и неговия климат, така и с това, че ще извършват повечето операции ръчно и по-бавно, без механизиране на производствените процеси.

Какви могат да бъдат формировките

на лозите в дворовете?

Ако лозето е по-голямо, резитбата Гюйо е много подходяща за районите, където лозите обезателно се загрибват през зимата.

Но там, където по-старите лозя не се загрибват, за предпочитане е да се прилага формировката полувисок двустранен кордон.

Когато става въпрос за притежанието само на един-два реда лози, които се в покрайнината на дворното място, или са покрай огради и т.н., тогава може да се използва и някоя от високостъблените формировки.

В тези случаи, ако са засадени десертни сортове, отглеждането може да стане и по формировката Веранда, която е удобна и придава и декоративен елемент.

Ако сортовете, които се отглеждат са винени, тогава може да се използва и формировката видоизменен Мозер.

В случаите, когато с лозите искаме да оформим и красиви алеи, за тях пък много подходящ може да бъде и двустранният кордон.

Много хора имат лози, които са разположени до стените и оградите – при тях с успех могат да се приложат и многоетажните кордони.

Така че, дворовете и вилните места предлагат немалко богатство при избора на формировките, за които по-подробно ще разкажем в следващи броеве.

Двустранен кордон
Двустранен кордон
Високостъблено формиране
Високостъблено формиране
Веранда
Веранда
Асмовидна формировка
Асмовидна формировка
Видоизменен Мозер
Видоизменен Мозер