Ново изследване, публикувано в Heliyon, показва връзка между консумацията на плодове и зеленчуци и по-ниския риск от слабост сред възрастните в САЩ. В проучването е изследван хранителният режим на 13 935 възрастни участници, за да се разбере влиянието на хранителните навици върху слабостта - състояние, характеризиращо се с намалена сила, издръжливост и подвижност, което се отразява на цялостното качество на живот.

Констатациите показват, че плодовете и зеленчуците, особено тези от червените и оранжевите сортове, играят роля за намаляване на риска от слабост.

Проучването включва оценка на хранителния прием чрез 24-часови въпросници и прилагане на модел на индекса на слабост, който отчита различни здравни показатели. Бяха проведени статистически анализи, за да се проучи връзката между консумацията на плодове и зеленчуци и слабостта в различните демографски групи.

Резултатите са показали значителна разлика в риска от слабост при лицата с по-висок прием на плодове и зеленчуци в сравнение с тези с по-нисък прием, като особено ефективни са червените и оранжевите зеленчуци като моркови и сладки чушки.

Анализът също така разкри, че връзката между консумацията на плодове и зеленчуци и риска от слабост е нелинейна, което предполага, че съществува оптимален праг на консумация, който максимизира ползите за здравето. Важно е да се отбележи, че проучването установи, че целите плодове имат по-значително въздействие върху намаляването на риска от слабост, отколкото плодовите сокове. Изследването подчертава значението на избора на хранителен режим за управление и превенция на слабостта, като подчертава необходимостта от индивидуални хранителни стратегии, които отчитат индивидуални характеристики като пол и ИТМ (Индекс на телесната маса).

Проучването прави извода, че увеличаването на приема на плодове и зеленчуци, особено на цели плодове и червени или оранжеви зеленчуци, може да бъде ключова стратегия за намаляване на риска от слабост сред възрастните в САЩ.

Призовава се за бъдещи изследвания, за да се проучат допълнително механизмите, които стоят в основата на тези констатации, и да се разработят целенасочени хранителни препоръки за превенция на слабостта.