Сезонът на сливите още не е отминал и можете да се насладите на сочните плодове чак до първата слана. Рафтовете са пълни с различни сортове, а само преди няколко седмици в Троян имаше „Фестивал на троянската слива", където посетителите можеха да се насладят на много и различни местни специалитети от традиционния за района плод.

Списъкът с домашни рецепти не трябва да се ограничава до обичайните пайове, има много и интересни варианти. Допълнете печивата си с деликатна целувчена смес или пригответе бисквитки и кифлички, направете крамбъл или галет.

Нежни тарталети (6-7-1)

Тези сладки се приготвят без брашно. Вместо това се вземат бишкоти тип Савоярди, смилат се и се смесват с останалите съставки: сметана, натурално кисело мляко, яйца и масло.

Десертът се получава много нежен и сочен. Това е бърза рецепта, отнема само 30 минути.

Продукти: 125 г бишкоти тип Савоярди, 8 сливи, 500 г кисело мляко, 200 г сметана, 180 г захар, 4 яйца, 1 лимон.

Приготвяне: Измийте сливите, отстранете костилките и нарежете на филийки, a бишкотите Савоярди смелете на едри трохи. Включете фурната да се загрява на 180°C. Разбийте сметаната. В купа внимателно смесете киселото мляко с разбитата сметана. Добавете натрошени бисквити и захарта и разбъркайте.

Добавете разтопеното масло и го разбъркайте добре в тестото. Прибавете яйцата едно по едно. Не добавяйте следващото яйце, освен ако предишното не е напълно усвоено в тестото. В края добавете лимонова кора.

Разпределете тестото във формички (диаметър 10 см), предварително намазани с масло. Тестото не трябва да достига до самия ръб, защото тарталетите ще се надигнат по време на печене! Отгоре поставете резени сливи.

Печете в предварително загрята фурна около 30 минути. Готовите сладки охладете върху решетка. Сервирайте с лека поръска с пудра захар (по желание).

Сливов крамбъл 

Друга интересна идея е крамбълът, който изисква само 5 съставки: пшенично брашно, масло, захар, сол и сливи. Ако искате нещо бързо и вкусно, този сладкиш се приготвя много лесно и е най-добре да се сервира със сметана или ванилов сладолед.

Продукти: 150 г брашно, 10 големи сливи, 120 г масло, 4 суп. лъж. захар, 1/4 ч. лъж. морска сол.

Приготвяне: Загрейте фурната на 180°C. Нарежете на ситно 100 г предварително охладено масло. Смесете маслото с брашното, 2 суп. лъж. захар и сол.

Разтрийте с ръце на трохи. Сливите се разполовяват, отстраняват се костилките и се нарязват на четвъртинки. Намажете керамична форма за печене с масло и поръсете с останалата захар. Наредете сливите, отгоре разпределете равномерно брашнените трохи и сложете тавата в загрятата фурна за 25-30 минути.

Сервирайте крамбъла топъл или охладен.

Пай с бадемов крем 

Този пай има акцент - ароматен бадемов крем. Той хармонично допълва ронливото маслено тесто и сочните сливи.

Ще ви е необходим стандартен набор от съставки за сладкиши: яйца, масло, брашно, подправки и бакпулвер. За крема са ви необходими смлени бадеми.

Продукти: За тестото: 100 г захар, 200 г брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, щипка сол, 1 яйце, 125 г масло.

За пълнежа: 100 г масло, 100 г захар, 100 г смлени бадеми, 2 яйца, 10 сливи.

Приготвяне: Поставете брашното, захарта, бакпулвера и щипка сол в купата на блендера. Добавете маслото, нарязано на кубчета. Всичко се смила на фини трохи. Добавете яйцето и омесете тестото. Готовото тесто се увива в стреч фолио и се охлажда за 30-40 минути.

Разточете тестото с точилка. Поставете го във форма с диаметър 26-27 см, набодете го с вилица и сложете формата в хладилника за 30 минути. Пече се 15 минути в предварително загрята на 180°C фурна.

За крема смесете с миксер размекнатото масло, захарта, смлените бадеми и яйцата. Напълнете изпечения блат с крем и отгоре наредете половинките сливи. Печете пая около 30 минути на 180°C.

Бадемовият крем трябва да бухне и да покафенее. Готовият пай охладете върху решетка.

Галет със сливи и арония 

Можете да комбинирате сливите с различни други плодове. Опитайте комбинацията с арония. Галетът с този пълнеж се получава много сочна. Печете 30 минути, охладете леко и сервирайте.

Продукти: Основни: 120 г масло, 70 г захар, 1 яйце, 80 мл прясно мляко, щипка сол, 270 г брашно.

За пълнежа: 15 сливи, 100 г арония, 1 суп. лъж. захар.

Приготвяне: Смесете брашното, захарта и солта в купата на миксера, добавете нарязаното на кубчета масло и белтъка. Разбъркайте бързо, като постепенно добавяте млякото, по 1 суп. лъж., докато тестото се „събере". Оформете тестото на топка.

Измийте сливите, разполовете ги и отстранете костилките.

Поставете тестото в тава за печене и го разточете на 30–33 см блат. Наредете отгоре половинките сливи и плодовете арония. Поръсете със захар.

Прегънете краищата на тестото към центъра и оформете галет. Поставете в хладилника за 30 минути (това ще помогне на тестото да запази формата си по-добре при печене). След това намажете краищата на блата с разбит жълтък.

Печете сладкишът за 25-30 минути на 180°C.

Курабии със сливи 

Курабийките са подходящи за закуска. Можете да ги изпечете и замразите и в подходящия момент да ги поставите във фурната за няколко минути, те ще са готови – прекрасен спасител за изненадващи гости.

Сладкишът може да е както сладък, така и солен. Към класическите курабии обикновено се добавят стафиди, но ние ще бъдем креативни и ще използваме сливи, а ако нямате - круши, ябълки или всякакви други плодове.

Продукти: 300 г брашно, 5 големи сливи, 70 г масло, 1 яйчен жълтък, 160 мл прясно мляко, 1,5 суп. лъж. пудра захар, 3 ч. лъж. кафява захар, 5 г бакпулвер, 1/2 ч. лъж. сода, 1/2 ч. лъж. ванилия, 1/4 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Загрейте фурната на 210°C.

В купата на кухненски робот смесете 250 г брашно, бакпулвера, содата и щипка сол, добавете предварително размекнатото масло и разбъркайте всичко до трохи с куката за тесто. Смесете пудрата захар и 150 мл мляко и разбъркайте всичко, така че пудрата да се разтвори напълно, след това изсипете млякото в купата с брашно, добавете ванилията и продължете да бъркате.

Отстранете костилките и нарежете сливите на малки кубчета. Без да изключвате миксера, добавете нарязаните сливи към тестото и месете още малко.

Поръсете работната повърхност с останалото брашно, извадете тестото и го омесете с ръце (ако стане твърде течно, добавете още малко брашно - тестото трябва да е еластично и да лепне по ръцете).

Оформете от тестото кора с дебелина около сантиметър и половина. Изрежете курабийките с ринг и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене.

Размесете жълтъка с останалото мляко, посолете, разбъркайте и намажете кифличките, след което ги поръсете с кафява захар.

Курабийките се пекат в предварително загрята фурна за 20 минути.

Флонярд 

Флонярд е френски десерт, в който количеството на плодовете е в пъти по-голямо от количеството на брашното. Пече се от течно тесто, подобно на тестото за палачинки. Флонярд може да се приготви с ябълки, круши, праскови, кайсии, но със сливи е особено красив и вкусен.

Продукти: 600 г сливи, 120 г брашно, 190 г захар, 4 яйца, 180 мл сметана 20%, 70 мл прясно мляко, щипка сол, 1 суп. лъж. пудра захар, 7 г масло.

Приготвяне: Пригответе тестото. Смесете яйцата с гранулираната захар (120 г) и разбъркайте с миксер за няколко минути. Постепенно добавете брашното и солта, разбъркайте. Сипете млякото и сметаната. Разбъркайте всичко с миксер за 2-3 минути. Резултатът трябва да е смес, подобна на тесто за палачинки.

Измийте сливите, отстранете костилките и нарежете на парчета. Поръсете с 2 суп. лъж. (35 г) гранулирана захар. Поставете сливите в намазана с масло и поръсена със захар тава за печене. Формата трябва да е посипана със захар равномерно (стените и дъното). Сипете тестото.

Поставете тавата в предварително загрята на 180°C фурна. След 15 минути печене намалете температурата на 160°C. Общото време за печене на флонярд е 35–40 минути. Може да отнеме малко по-малко или повече време, проверете след 30 минути.

Преди да сервирате, охладете (може да го приберете за малко в хладилника след като изстине) и поръсете с пудра захар.

Сливов коблер* 

Ако вече сте опитвали крамбъл, вероятно ще харесате и сливовия коблер. Много семпъл сладкиш с невероятно вкусна и сочна плънка!

* Коблер - десерт, състоящ се от плодов пълнеж, изсипан в голяма тава за печене и покрит с тесто, бисквита или кнедли, преди да бъде изпечен.

Продукти: за тестото: 100 г масло, 75 г тръстикова захар, 90 мл прясно мляко, 1 яйце, ванилия на вкус, 1,5 ч. лъж. бакпулвер, 375 г брашно.

За пълнежа: 10 сливи, 2 суп. лъж. тръстикова захар.

Приготвяне: Измийте и нарежете сливите, като отстраните костилките. Поставяме ги във формата, в която ще печете сладкиша и ги поръсете със захар. Разбъркайте.

Включете фурната да се загрява на 180°C. Пресейте брашното и бакпулвера в голяма купа, добавете парченцата масло и разтрийте тестото, докато стане на трохи. Добавете захарта, разбъркайте и направете малко кладенче в центъра.

Отделно в малка купа разбийте с вилица млякото, яйцето и ванилията.

Изсипете течната смес при сухите съставки и разбъркайте. Бързо замесете тестото. Получава се доста плътно и лепкаво тесто. Откъснете парчета с размер на орех от тестото, придавайки им форма на плоски питки. Наредете ги върху сливите по цялата форма.

Печете в предварително загрята фурна за около 30-35 минути. Охладете леко готовия коблер и сервирайте. Вкусен е и топъл, и студен.

С разбити белтъци 

Хубавото на този десерт е, че може да се приготви с абсолютно всякаква плънка. Блатът не трябва да е много висок, затова вземете по-широка тава. Ако не обичате кокос, добавете към тестото смлени лешници или бадеми. За пълнежа ще ви свършат работа всякакви плодове, стига да са узрели, но не презрели! Бадемовите листенца могат да се изсушат в загрят тиган.

Продукти: 6 големи сливи, шепа филирани бадеми, 20 г масло.

За тестото: 125 г брашно, 125 г масло, 100 г захар, 50 г кокосови стърготини, 3 яйчни жълтъка, 80 мл прясно мляко, 1 ч. лъж. ванилия, 1,5 ч. лъж. бакпулвер, 1/4 ч. лъж. сол.

За белтъчния крем: 180 г захар, 4 яйчни белтъка, 1 ч. лъж. царевично нишесте, 1 ч. лъж. ябълков оцет, 1 ч. лъж. ванилия.

Приготвяне: Загрейте фурната до 170°C с вентилатор. Смесете брашното с бакпулвера.

В купата на кухненски робот смесете 125 г предварително омекотено масло и 100 г захар, разбийте всичко на хомогенна маса, след това, като продължавате да разбивате, добавете жълтъците един по един, малко брашно, ванилията и сол. Добавете още малко брашно, налейте млякото, сложете кокосовите стърготини, останалото брашно и омесете още малко тестото.

Постелете дъното на форма за печене с хартия, намажете я, както и стените с останалото масло, разпределете тестото равномерно и печете в предварително загрята фурна за 18-22 минути, докато се получи лека златиста коричка.

Отстранете костилките и нарежете сливите на 8 части.

Разбийте белтъците в кухненски робот на пухкава пяна. След това, като продължавате да разбивате, добавете половината захар на малки порции, добавете нишестето, след това малко повече захар, сипете оцета, ванилията, добавете останалата захар и разбийте още 10-12 минути.

Върху горещия изпечен блат се нареждат резени сливи на един слой, отгоре се намазват с белтъчната смес, заглаждат се и се поръсват с бадемови люспи.

Върнете сладкиша във фурната, намалете температурата на 150°C и печете още 30 минути. Не изваждайте готовия сладкиш от формата за 30 минути.

Безглутенов пай с елда 

За да приготвите безглутенови печива със сливи, използвайте оризово или брашно от елда. Резултатът ще бъде маслено тесто, от което лесно се оформя основа. Сварете сливите с малко захар, добавете нишесте - плънката е готова. Печенето във фурната отнема само 35 минути.

Продукти: 80 г оризово брашно, 100 г брашно от елда, 30 г царевично нишесте, 2 суп. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол, 120 г масло, 100 мл вода.

За пълнежа: 500 г сливи, 150 г захар, 2 г царевично нишесте.

Приготвяне: За тестото смесете оризовото брашно и това от елда, нишестето, солта и захарта. Добавете масло и разбийте до трохи. Бавно добавете вода, докато се получи хомогенна маса. Може да се нуждаете от малко повече течност.

Разпределете тестото във формата. Малка част оставете за горната част. Поставете в хладилника за 30 минути.

Нарежете сливите, добавете захарта. Поставете на огън. Разредете нишестето в малко количество вода и на тънка струя се налива при сливите. Доведете до сгъстяване.

Надупчете основата на пая с вилица и печете на 200°C за 15 минути. Извадете от фурната и разпределете плънката. От останалото тесто изрежете кръгове и украсете пая. Пече се около 20 минути, до златисто.

Кекс с плодове 

Този сладкиш има вкус на кекс: тестото е меко и ронливо. Можете да го приготвите с други плодове, стига да са сочни.

Продукти: Основни: 100 г масло, 100 г захар, 2 яйца, 190 г брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 30 мл прясно мляко.

За пълнежа: 200 г сливи, 1 суп. лъж. захар, щипка канела.

Приготвяне: Рецептата е предназначена за форма с диаметър 24 см. Всички съставки са със стайна температура. Разбийте маслото със захарта до светла и пухкава смес. Добавете яйцата, едно по едно и разбийте до гладкост. Добавете брашно на 3 етапа, а след това - млякото със стайна температура.

Разбъркайте с миксер на минимални обороти или с шпатула на ръка. Загрейте фурната на 180°C, режим „горе/долу". Намажете форма за печене с масло, поръсете с брашно, изтръскайте излишното. По-добре е да изберете разглобяема форма (с подвижно дъно). Поставете тестото във формата и разстелете отгоре тънко нарязаните сливи. Поръсете със захар, смесена с канела.

Печете 40–45 минути. Проверявайте готовността с клечка за зъби или шишче. Охладете на стайна температура, извадете от формата и поръсете с пудра захар.

Обърнат сладкиш 

Мек, нежен и много ароматен пай с ядки, сливи, стафиди и маслен крем. Ако нямате време или желание да се занимавате със сметана, просто поднесете пая с топка сладолед.

Продукти: 3 яйца, 150 г брашно, 150 г захар, 100 мл олио, 80 мл прясна мляко, 8 г бакпулвер, 1 кг сливи, 65 г смлени орехи, 50 г стафиди, 250 г рикота, 200 г сладкарска сметана, 1 оп. ванилия, 2 ч. лъж. канела.

Приготвяне: С миксер разбийте яйцата със захарта и ванилията. След това на малки порции добавете олиото, прясното мляко, брашното, бакпулвера и 1 ч. лъж. канела.

Оставяме няколко орехови ядки, а останалите добавяме към тестото, заедно със стафидите. Разбъркайте.

Покрийте формата с хартия за печене. На дъното поръсете накълцаните ядки и отгоре наредете нарязаните сливи с кожата нагоре. Поръсете със захар и канела.

Сипете отгоре тестото, заравнете и сложете формата в предварително загрята на 180°C фурна за 40-50 минути. Извадете готовия пай и го оставете леко да се охлади. След това покрийте сладкиша с чиния, обърнете я и извадете тавата, в която се е пекла.

За крема: Разбийте добре охладената сладкарска сметана, след което, без да изключвате миксера, добавете на малки порции рикота. Разбийте още за кратко.

Нарежете пая на малки порции. Отгоре или до него се поставя крем или топка сладолед.

Маков кекс 

Лесен за приготвяне сладкиш с маково семе с лесно достъпни съставки. Приготвянето и печенето ще отнеме не повече от 1 час.

Продукти: 120 г масло, 150 г захар, 2 яйца, 350 г брашно, 10 г бакпулвер, щипка сол, 250 мл прясно мляко, 100 г мак, 10 сливи.

Приготвяне: Смесете омекотеното масло със захарта. Добавете яйцата и разбийте с миксер до пухкава смес. Сипете прясното мляко и разбъркайте.

Пресейте брашното, бакпулвера и солта и разбъркайте отново добре. Накрая добавете маковото семе.

Измийте сливите и ги нарежете на две. Отстранете костилката.

Намажете форма за печене с диаметър 26-28 см с масло и поръсете с брашно. Отгоре се поставят тестото и половинките сливи, като се притискат леко.

Печете пая в предварително загрята фурна на 180°C за около 45-50 минути.

Маслени мъфини 

Свикнали сме с ароматите на ванилия или канела в печива, но повярвайте, сливите и розмаринът са също толкова впечатляващи. Сладките имат някак мистериозен и загадъчен аромат.

Вместо сливи, можете да използвате и други плодове. Основното е да не са твърде сочни, в противен случай сокът няма да позволи на тестото да се изпече. Можете да замените сливите със стафиди или сушени сливи, накиснати в силен чай или алкохол, или дори да използвате сладко - тестото е много „гъвкаво".

Продукти: 250 г брашно, 5 сливи, 170 г масло, 2 яйца, 1 жълтък, 55 г кафява захар, 2 клонки розмарин, 60 мл прясно мляко, 1 ч. лъж. ванилия, 1 ч. лъж. суха мая, 1/4 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Загрейте фурната на 190°C.

Сложете 150 г масло в тенджера, сипете прясното мляко и разтопете на слаб огън.

Разбийте яйцата и захарта в блендер. Сипете ваниловия екстракт, яйцата и захарта в топлото мляко и маслото, разбъркайте.

Брашното се смесва с маята и щипка сол, изсипва се яйчено-маслената смес и се замесва тесто. Розмаринът се нарязват на ситно и се добавя. Разбъркайте.

Покрийте купата с тестото с намокрена с гореща вода и добре изцедена кърпа и оставете да втаса на топло.

След като премахнете костилките, нарежете сливите на ситно, прибавете ги към втасалото тесто и омесете.

Намажете малки керамични формички с останалото масло и сипете в тях тестото. Наредете ги в тава за печене, покрийте с мокра кърпа и оставете за 15 минути да втасват.

Смесете жълтъка с щипка сол и намажете тестото.

Печете в предварително загрята фурна за 15-18 минути.

Кифли с хрупкава посипка 

Ефирни хлебчета с хрупкава коричка и ароматни сливи. Кифличките са умерено сладки, с лека кисела жилка. На тестото ще му трябват поне 2 часа за втасване.

Продукти: 550 г брашно, 20 г прясна мая, 170 мл прясно мляко, 100 г заквасена сметана, 50 г масло, 2 яйца, 100 г захар.

За пълнежа: 300 г сливи, 50 г захар, 1 ч. лъж. нишесте, 1 ч. лъж. смляна канела.

Поръска: 70 г брашно, 70 г орехи, 60 г захар, 70 г масло.

Допълнително: 1 яйце.

Приготвяне: Смесете захарта, млякото и маята. След това добавете заквасената сметана, яйцата, брашното и маслото. Разбъркайте и добавете пресятото брашно. Месете тестото 8-10 минути. Получава се доста лепкаво тесто, но няма нужда да добавяте брашно, само по-късно на работния плот, при оформянето на кифличките. Високата влажност на тестото е ключът към това, че след изпичане те ще бъдат крехки и пухкави.

Покрийте купата с тестото и оставете за около 2 часа, докато тестото удвои обема си. След като втаса тестото се премесва и се поставя върху набрашнен плот. Разделете на 15-16 части (приблизително 65-70 г за всяка кифличка).

За плънката почистете сливите от костилките, разрежете на 4 части и смесете със захарта, нишестето и канелата.

Всяка топка от тестото сплескайте на питка и поставете в средата 3 парчета слива. Внимателно запечатайте краищата и наредете в тава за печене, покрита с пергамент, с „шевовете" надолу. Оставете бухтите на топло да втасат.

Включете фурната да се загрее на 180°C. Поставете всички съставки за поръската в купа на блендер и разбийте, докато станат на трохи. Съхранявайте в хладилник. Ако ви останат трохи, те могат да се съхраняват в кутия във фризера.

Разбийте леко яйцето с вилица и намажете втасалите кифлички. Поръсете равномерно с поръската.

Печете 30-40 минути, докато повърхността леко покафенее. По желание кифличките може да се поръсят с пудра захар, след като изстинат напълно.