Естественият подход за управление на хипертонията е свързан и начина хранене. Ето пет плода, които помагат за контрола на кръвното налягане. Сред тях е и динята, която е в изобилие в България.

Гравиола (Soursop)

Сурсопът е ценен заради потенциалните си ползи при управлението на кръвното налягане. Той спомага за отпускането на кръвоносните съдове и действа като естествен диуретик, улеснявайки изхвърлянето на излишните течности. Освен това саурсоп се отличава със свойствата си за облекчаване на стреса, като се справя с факторите, които допринасят за високото кръвно налягане.

Африканска звездна ябълка (Agbalumo)

Африканската звездна ябълка е същог плод, полезен за здравето на сърцето. Тя е богата на витамин С, който подобрява гъвкавостта на кръвоносните съдове, и съдържа калций, който е от решаващо значение за регулирането на кръвното налягане. Неговите антиоксиданти се борят и с възпаленията, които допринасят за хипертонията.

Хибискус (Zobo)

Хибискусът, използван в популярната напитка „Зобо", не е плод, но предлага подобни ползи. Изследванията показват, че консумацията на зобо може да намали както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане. Диуретичните му свойства и съдържанието на антиоксиданти подпомагат здравето на сърцето.

Диня

Динята, основен продукт през горещия сезон, е полезна заради съдържанието си на цитрулин, който отпуска кръвоносните съдове. Тя също така осигурява калий, противодействащ на ефектите от излишния натрий, и ликопен, който може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Гуава

Гуавата съдържа високи нива на калий и витамин С, които насърчават здравето на сърцето и спомагат за контрола на кръвното налягане. Хранителните влакнини са от съществено значение за поддържане на здравословно тегло, което допълнително подпомага контрола на кръвното налягане.

Включването на тези плодове в диетата може да предложи естествен начин за контролиране на кръвното налягане. Те обаче трябва да бъдат част от цялостна здравна стратегия, включваща промяна на начина на живот и спазване на предписаните лекарства.