Пита ни Мариана Стойчева от с. Красново, Пловдивско
Читателката ни казва, че има подходящ за лозе дворен участък, в който иска да настани освен десертни сортове за фамилията си, и такива, които ще бъдат най-подходящи за производството на стафиди в домашни условия, които имат мерак да произвеждат децата й.
Интересува се кои лозови сортове да потърси на пазара.
Ще й отговорим кои са т.нар. безсеменни сортове, които са със зърна без семки или с много редуцирани семки, и са подходящи за целта.
Отговаряме...
0 Русалка
е от най-търсените бели безсеменни сортове у нас.
Създаден е в Института по овощарство в град Пловдив от чл.- кор. Минчо Кондарев и колектив. Утвърден е като нов, оригинален безсеменен хибрид още през 1979 г.
Той е най-ранният безсеменен сорт у нос.
Например в условията на пловдивското поле узрява през първите десет дни на август.
Отличава се с много добър растеж и много добра родовитост. При формировка Гюйо средният добив от една лоза е 3,5 кг.
Зърното му е средноедро, овално, месесто, хрупкаво, с приятен вкус, без семки.
Кожицата е жълто-зелена и крехка.
Гроздето натрупва висок процент захари – 21%, при ниска киселинност и е подходящо за консумация и в прясно състояние, и за стафиди.
0 Сортът Ранно без семе е създаден в опитното поле по лозарство към Институт „Образцов чифлик" в Русе от колектив проф. Здравко Занков, ст. н. с. Иван Тодоров и агроном Димитър Митев. Утвърден е като нов и оригинален безсеменен сорт през 1990 г.
Неговото грозде узрява около 15-20 август. Добивът от една лоза е 4,1 кг.
Гроздът е средноголям, коничен, често крилат, рехав, до полусбит. Зърното е със средно тегло, консистенцията е месеста, вкусът е неутрален, хармоничен, сокът е безцветен.
Кожицата е тънка, крехка, оцветена е жълто-зелено, често със загар. Семената са под формата на рудименти, които не се усещат при ядене. След встъпване в технологична зрелост гроздето е с 21,2 % захари.
Той има качествата да се съхранява добре дори и на корен и при топло и сухо време постепенно стафидира, без да се поврежда.
0 Сортът Русенско без семе можем да сложим на следващо място. Получен е от кръстосването на сортовете Болгар и Хибрид VI-4. Гроздът му е средно голям до голям, коничен, полусбит. Дръжката му е дълга, средно дебела, жилава. Средната маса на един грозд е около 300 грама.
Зърното е средно едро, овално, към върха слабо заострено. Кожицата е дебела, крехка, жълтозелена.
Консистенцията е месеста. Вкусът е хармоничен, неутрален. Семената са силно недоразвити.
Сортът се отнася към групата на среднозреещите сортове. Гроздето му узрява през първата половина на септември.
Лозите са силно растящи, с добра родовитост и добивност.
Изискват резитба със смесени плодни звена - чепове с по 2 очи и плодни пръчки с по 12-14 очи или стрелки с по 5-7 очи. Средният добив от лоза при средностъблена формировка е 5-6 кг.
Подходящ е за асмовидно отглеждане. Няма склонност към изресяване и милерандаж.
Лозите не са устойчиви на мана и оидиум, но са с повишена устойчивост на ниски зимни температури и устойчиви на сиво гниене.
Съдържанието на захари в гроздето при физиологична зрелост е средно 20,3%.
Той основно се използва за производство на стафиди. Те имат добър външен вид и вкусови качества.
Имаме и червени безсеменни сортове
0
Русалка 3 е такъв. Създаден е в Пловдив от чл,- кор. Минчо Кондарев и колектив. Утвърден е за нов и оригинален безсеменен сорт през 1987 г.
Той е ранозреещ сорт. Гроздето узрява към 10-15 август. Лозите се характеризират с много добър растеж.
Много добра родовитост имат при формировката Омбрела с височина на стъблото 160 см и свободно падащи леторасли.
Средно тегло на грозд е 400 г, от лоза - 6,6 кг.
Гроздът е коничен, крилат, полусбит. Зърното е едро, кръгловато, месесто, хрупкаво, сладко, с приятен вкус.
Кожицата е средно дебела и плътна, но крехка и не се чувства при ядене, обагрена е тъмносиньо, покрита с восъчен налеп.
В зърното има 1-2 недоразвити семена, кухи, които не се чувстват при ядене. Подходящ е за консумация в прясно състояние.
0 Кондарев 10 е известен сорт, създаден от чл.- кор. Минчо Кондарев на маточното лозе на с. Марково, Пловдивско. Сортът е утвърден като нов и оригинален безсеменен сорт през 1991 г.
Гроздето узрява в първите дни на септември. Лозите имат силен растеж и много добри показатели на родовитост.
Гроздът е голям - 600-650 г, коничен, понякога цилиндричен, полусбит. Зърното е едро и продълговато, без семена.
Кожицата е тънка, крехка, обагрена тъмносиньо, при дръжчицата - по-светла. Консистенцията е месеста, сочна, сладка, приятна за ядене. Съдържанието на захари е 15,9 %.
Средният добив от една лоза е 9,2 кг.
Сравнително устойчив е на сиво гниене.
0 Вита е безсеменен сорт, създаден в Института по лозарство и винарство в Плевен чрез кръстосване на сортовете Мискет дунавски и Султанина, от Васил Вълчев, Йордан Иванов и Трифон Трифонов.
Утвърден е като нов и оригинален безсеменен сорт през 1988 г. Лозите имат умерен до силен растеж и много добра родовитост. Среднозреещ десертен сорт.
При условията на Плевен узрява около 12-15 септември.
Гроздът е с тегло 200-250 г, цилиндричен, рехав, с къса здрава дръжка.
Зърното е средно едро, сплеснато или сферично, често с надлъжни вдлъбнати ивици.
Кожицата е дебела, но крехка, розово-червена до тъмносиня до добро узряване, със силен восъчен налеп.
Съдържанието на захари е 20,8%.
Средният добив от лоза е 3,3 кг.
0 Афродита е много добър сорт. На сравнителен конкурс между всички безсеменни бели десертни сортове в България сортът Афродита е класиран на първо място, а при международно изпитване на безсемени десертни сортове през 1999 г. в Италия от 14 безсемени сортът Афродита се класира на първо място с добив 5000 кг от декар на 3-та година, при капково напояване. Патентован е в Италия и Швейцария.
Той е много ранен, безсемен десертен сорт. В условията на Южна България консумативната зрялост на гроздето настъпва в първата десетдневка на август.
Високодобивен сорт – от декар се получават около 2 тона грозде.
Гроздовете са големи, крилати, рехави и с много добре изравнени зърна. Зърната са много големи.
Кожицата е дебела, но крехка, оцветена в кехлибарено-жълт цвят. Месото е твърдо, хрупкаво с много приятен вкус. При консумативната зрялост на гроздето съдържанието на захари е над 16%.
Коментари