Някои градинари купуват семена от картофи, докато други се опитват да запазят свой посадъчен материал, особено от някой специфичен сорт. Затова, ако ще оставяте картофи за посев, трябва да го направите още при сортирането на извадените клубени.

Внимание!

За да узреят напълно картофите и да се съхраняват добре, те трябва да бъдат извадени навреме.

Ориентировъчно за различните срокове на зреене:

  • ранните картофи са готови 50-70 дни след засаждането;
  • средноранните - след 70-90 дни;
  • късните сортове за 90-120 дни.

Ако приберете картофите твърде рано, когато кожицата на клубените все още не е здрава, може да загубите част от реколтата, тъй като картофите с механични повреди няма да се съхраняват добре.

Как да изберете посевен материал

Добрите семена от картофи не се избират лесно. В идеалния случай е най-добре да засадите картофи за семена в отделна леха и редовно да третирате растенията срещу болести и неприятели. Освен това растенията могат да бъдат засадени по-гъсто, така че клубените да не растат твърде големи.

Ако сте засадили всички картофи в общ посев и сте ги изкопали на ръка, веднага изберете картофи за семена от най-продуктивните растения, които не показват признаци на заболявания. Разбира се, по-често това се прави след сортирането, като се избират най-подходящите по размер и външен вид.

Някои правила:

  • Когато избирате семена от картофи, трябва да се уверите, че всички клубени имат формата и цвета на кожата, характерни за даден сорт.
  • Незабавно изхвърлете картофите с всякакви повреди, дори леки драскотини и дупки от телени червеи - такъв посадъчен материал няма да се съхранява дълго.
  • За засаждане изберете само гладки, здрави клубени, не по-малки от пилешко яйце, с тегло 50-100 грама.
  • Картофите, избрани за семена, трябва да бъдат „озеленени" в рамките на една седмица на добре осветено място под навес, разпръснати в един слой. През това време незначителните повреди на клубените ще се „излекуват" и болестите, ако има такива, ще се проявят. Освен това в престоялите на светло клубени се образува повече соланин – така те ще се съхраняват по-добре и ще станат непривлекателни за гризачите.

Третирайте картофите преди съхранение

Преди да поставите картофите за съхранение, трябва отново да прегледате клубените и да отстраните всички повредени или изгнили. За да се отървете от патогенните гъбички и бактерии, които могат да останат на повърхността на клубените, препоръчително е да ги третирате с фунгицид. За подходящ продукт попитайте в агроаптеката.

След обработката на посадъчния материал, той трябва да се изсуши добре и след това да се постави в сухо и хладно мазе. Клубените може да се съхраняват в мрежести или платнени чували, касетки, кошници и други контейнери, които имат отвори за вентилация.

Препоръчително е касетките да не се пълнят догоре, така клубените не се нараняват и добре се проветряват.

За да предпазите семената от картофи от атаки на охлюви и гризачи, можете да поръсите клубените с пепел или смес от пепел и горчица на прах и да поставите сухи клонки от пелин отгоре. Но е по-добре да се уверите предварително, че в мазето няма вредители.

Подходящи условия

Преди да съхранявате картофи, избата трябва да бъде внимателно подготвена:

  • отстранете плесента от пода и стените;
  • третирайте чекмеджетата и рафтовете с дезинфектант;
  • запечатайте пукнатини в пода и стените, за да предотвратите навлизането на гризачи в стаята или инсталирайте ултразвукови репелери.

В помещението, където се съхраняват семена от картофи и други зеленчуци, е необходимо да се организира система за вентилация. Захранващите тръби са разположени така, че въздухът отвън да влиза в долната част на помещението.

Изпускателните тръби трябва да бъдат разположени в противоположния край, близо до тавана, за да се постигне необходимия въздухообмен и охлаждане на складовото помещение през зимата.

Важно!

През целия студен сезон оптималната температура за съхранение на повечето сортове картофи е 2-5°C. При тази температура дори ранозрелите картофи ще издържат добре през цялата зима, без да покълнат. При тежки студове е необходимо да се гарантира, че температурата в мазето или избата не пада под 1,5°C.

Как да подновите сорта

Ако искате да актуализирате сорта или да се снабдите с нов, то можете да купите посадъчен материал както през зимата, така и през пролетта (ако имате опасения, че няма да можете да го запазите).
Купувайте семена от картофи не от баби на пазара, а от специализирани магазини, които работят със стопанства, в които се спазват правилата за производство на семена.

Когато купувате семена от картофи, внимателно проверете клубените, прочетете сертификата за съответствие за продукта, който трябва да посочва името на сорта, категорията на посадъчния материал (суперелит, елит и др.), партиден номер, година на прибиране на реколтата и други характеристики.
Не забравяйте, че избраният от вас сорт картофи трябва да е подходящ за отглеждане конкретно при вашите климатични условия. Също така вземете предвид вида на почвата, тъй като някои сортове се представят по-добре в песъчлива почва, докато други - на глинеста.

Препоръка

Дори ако съхранявате здрави на вид картофи, през студения сезон редовно сортирайте и отстранявайте гнилите клубени, тъй като някои болести не се появяват веднага, а по време на съхранението им.