В Испания производството на костилкови плодове през този сезон достигна 1,8 млн. тона, което е с 3% повече от предходната година и с 9% над средната стойност за последните пет сезона, съобщи Елена Бусутил, генерален директор на отдел „Земеделски производства и пазари" към Министерството на земеделието, рибарството и храните.

При кайсиите е регистрирано 41% увеличение в сравнение с 2023 г., като очакваното производство е 152 929 тона. Значително увеличение се наблюдава и при черешите - с 31% повече в сравнение с предходната година, достигайки 137 183 тона. Междувременно прасковите отбелязват ръст от 2% спрямо 2023 г., достигайки 856 574 тона, информира Fructidor.bg.

За разлика от това, производството на нектарини е намаляло с 5% спрямо 2023 г., достигайки 514 181 тона, въпреки че все още е със 7% над средната стойност за последните пет сезона. Производството на сливи също е намаляло, като е спаднало с 5% в сравнение с миналата година и е с 8% под средната стойност. Що се отнася до износа, при всички продукти от тази категория, с изключение на сливите, се наблюдава увеличение на обема и стойността.

Площите, засадени с пъпеши и дини, са намалели леко, но производството на дини се очаква да се увеличи с 5% спрямо предходната година, достигайки 1 205 555 тона. По време на срещата бяха обсъдени и прогнозите за сезона на семковите плодове, който започна през септември, като очакваното производство е 807 807 тона, което е с 1% по-малко от предходния сезон.

От това количество 555 280 тона са за ябълки, което е с 5% повече в сравнение с 2023 г. Производството на круши обаче се очаква да намалее с 12% до 252 500 тона. Каталуния, основният произвеждащ регион, отбелязва значителен спад в производството на круши поради водния стрес, причинен от миналогодишната суша.