Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) изплати над 1,6 млн. лв. (1 628 089 лв.) на рибарския бизнес и на общините по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020). Финансовата подкрепа е преведена по сметките на общо 29 бенефициери, от които 28 изпълняват частни инвестиции.

На 21 бенефициери са изплатени 896 171 лв. по мярка 5.3 "Мерки за предлагане на пазара" от ПМДР 2014-2020 г. Финансовата подкрепа е отпусната под формата на компенсации за смекчаване на последиците от война на Русия срещу Украйна върху риболовните дейности, ограничаване на въздействието от сътресението на пазара и веригата на доставки на продукти от риболов и аквакултури.

Компенсации в размер на 30 980 лв. получиха 4 дружества по мярка 1.9 „Временно преустановяване на риболовна дейност вследствие на агресивната война на Русия срещу Украйна, която застрашава сигурността на риболовните дейности или възпрепятства икономическата жизнеспособност на риболовните операции" от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска под формата на компенсации за смекчаване на последиците от война на Русия срещу Украйна върху риболовните дейности.

По още три проекта на частни кандидати са преведени 624 774 лв. Договорените инвестиции се финансират със средства от Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР). Те са в подкрепа изграждането на стопанство, както и за проучвания на историческите и културни фактори, влияещи за развитието на риболова – част от компонентите на Стратегията „Син растеж".

Платен е един публичен проект на община Поморие, по който са оторизирани 76 164 лв. Средствата са по мярка 3 „Подобряване и използване на екологичните дадености на МИРГ „Поморие" за рибарство и аквакултури, и смекчаване на въздействието от изменението на климата" от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Поморие". Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за създаване на екозона за рекреация и популяризиране на дейности "За чисто Черно море".